Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

ANALYSE | Kraamkamer Excelsior Maassluis voedt de Eredivisie met talenten

Links en rechts leveren de topamateurs spelers af aan profclubs. En andersom vangen topamateurs met genoegen spelers op die bij profclubs niet of in ieder geval onvoldoende slagen. Het is een gezonde wisselwerking. Een club die daarmee nadrukkelijk naam heeft gemaakt in de top van het amateurvoetbal is Excelsior Maassluis. Natuurlijk vraagt die stelling om voorbeelden. En uiteraard zijn die er.

In de periode dat Jeroen Rijsdijk het team van Excelsior Maassluis trainde kwam Ahmad Mendes Moreira bovendrijven. Hij had enkele jaren bij Feyenoord gespeeld maar ontwikkelde zich in de periode 2006/2014 in Maassluis tot een gevreesde linksbuiten. Hij speelde aansluitend bij Kozakken Boys, waarmee het net het kampioenschap in de Tweede Divisie mis liep. Aansluitend trok hij in het kielzog van trainer Danny Buijs mee naar FC Groningen. Van daaruit werd hij uitgeleend aan Telstar en aansluitend kwam hij in de Eerste Divisie te spelen met Excelsior. Momenteel komt Mendes Moreira uit voor het Griekse PAS Giannina. Deze club knokt voor een plaats in het Europees voetbal volgend jaar. Het staat in punten gelijk met Pananthinaikos op de vierde positie van de Griekse competitie. Ahmed scoorde enkele belangrijke treffers dit seizoen, zoals de 1-1 bij Atromitos en ook bij de 0-5 bij concurrent Aris Saloniki was hij trefzeker.

Milan van Ewijk

Dat Excelsior Maassluis een groot leverancier van talent aan de ere divisie zou worden, werd vooral enkele jaren later duidelijk. De club leidde namelijk Milan van Ewijk op. De rechtsback speelde in zijn vroege voetballoopbaan voor Feyenoord maar maakte vooral voorderingen in de periode 2016 – 2019, zijn jaren bij Excelsior Maassluis. Na 36 wedstrijden in het eerste van de Tricolores verkaste de vleugelflitser naar ADO Den Haag, speelde tussendoor nog even bij Cambuur en speelt sinds dit seizoen opnieuw in het noorden, voor SC Heerenveen. Zijn waarde wordt thans ingeschat op 1 miljoen euro.

Sekou Sylla

Met het zelfde gemak heeft Excelsior Maassluis nog een verdediger opgeleid die ondertussen in de Eredivisie te vinden is. Sekou Sylla is zijn naam. Hij speelde net als van Ewijk met name onder Dogan Corneille bij de Tricolores uit Maassluis. Hij werd weggeplukt door TOP Oss maar viel daar al zo snel op dat hij nu bij SC Cambuur aan de deur van het basisteam klopt. Ook hier lonkt weer een vliegende start in het betaalde voetbal voor een door Excelsior Maassluis opgeleide speler. Logische vraag dus aan Dogan Corneille, oefenmeester van de club: in hoeverre is dit toeval? Corneille kijkt er nuchter naar: ,,Nee, dat is geen toeval. Toen ik mij aan de club verbond was al meteen duidelijk dat de club eigen jeugd wilde inbrengen. Het was onderdeel van de afspraken die we maakten. We hebben indertijd drie gesprekken met elkaar gehad voor ik kon tekenen. Er was geen profiel gemaakt om een profiel te hebben. Er was een profiel gemaakt waarin duidelijk lag opgesloten dat eigen jeugd kansen moest krijgen.”

Het gevolg van jonge spelers opstellen in het eerste team laat zich raden. Ze werden vroeg gescout door grotere clubs. Dogan Corneille daarover: ,,Ja, dat gebeurt dan. Wij hadden spelers als Tobias Kleijweg en Kevin Ringeling, die gingen naar Sparta en Excelsior. Zoals van Ewijk en Mendes Moreira vertrokken naar een hoger niveau. Niet iedereen slaagt daar uiteindelijk. Door welke omstandigheid dan ook. Wij zagen Kleijweg en Ringeling als betere voetballers bij ons terug keren en andere spelers slagen bij profclubs. Milan van Ewijk speelt nu bij sc Heerenveen en Sekou Sylla heeft via een half jaartje TOP Oss nu de stap naar Cambuur gemaakt. Het kan zomaar dat hij daar volgend seizoen een vaste waarde in de verdediging is.”

Marius van Mil

Ondertussen is daar ook al weer Marius van Mil. Hij is ondertussen opgepikt door ADO Den Haag, alhoewel hij dankzij corona nog maar weinig voetbal op dat niveau in de benen heeft. De scouts van de Hagenaars hebben echter de ontwikkeling van de aanvaller nauwlettend gevolgd. Andermaal is bij Excelsior Maassluis een groeibriljantje op juiste wijze naar een profclub geholpen. Het zijn er te veel om het toeval te noemen. Dogan Corneille: ,,Je kunt als club allerlei mooie voornemens hebben; als je er niet aan vasthoudt heeft het geen waarde. Bij Excelsior Maassluis is steeds vastgehouden aan het opleiden van jonge spelers. Laat ze maar jong debuteren. Dat brengt fouten met zich mee, maar dat is het waard. Daarom zijn spelers als Van Ewijk doorgestoten. Aan  de andere kant zijn spelers als Ringeling weer graag bij ons komen voetballen. Wijzer geworden van hun ervaringen bij een BVO. Het is zeker zo dat een paar jaren ervaring bij Excelsior Maassluis veel spelers heeft geholpen in hun loopbaan. Ze mochten op jonge leeftijd debuteren, fouten maken en leren. En daarna de stap omhoog maken. En als die dan te veel blijkt zijn ze hier altijd weer welkom. Bijvoorbeeld omdat ze als een verbeterde versie van zichzelf terug komen.”