Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

De Bondt pakt periodetitel met DOVO: ‘Ik hield er geen rekening mee’

DOVO wist zaterdag een kroon te zetten op de uitstekende start van het seizoen in de Derde Divisie door beslag te leggen op de eerste periodetitel en dus een ticket voor de nacompetitie. Nick de Bondt, een van de sterkhouders van het team, keek met Topamateurvoetbal.com terug op de beslissende wedstrijd tegen SteDoCo, het verschil tussen het huidige en het voorgaande seizoen en het echte clubgevoel bij de vereniging aan de rode zijde van het Panhuis.

Feest
Rond kwart over vier kon er feest gevierd worden door alles en iedereen bij DOVO. Een eindresultaat dat niet direct als een reële mogelijkheid werd gezien door de ervaren kracht van de uiteindelijke winnaar.  ,,Eigenlijk niet, ik hield er geen rekening mee. We speelden zelf tegen SteDoCo, die op dat moment boven ons stonden. Die wedstrijd winnen zou al een hele opgave worden, dat was niet zo maar een klusje dat we even zouden klaren. Verder had GVVV aan één punt genoeg in Volendam en ik zag ze niet zo maar verliezen daar. Ik achtte de kans groter dat ze daar zouden winnen, in dat op zicht hield ik er geen rekening mee. Wij hebben zelf ook bij Volendam gespeeld en dat was toen ook gewoon een lastige ploeg. Als je zelf wint weet je dat de kans bestaat dat je de periodetitel pakt, maar zoals al gezegd hield ik daar voor de wedstrijd niet echt rekening mee’, aldus De Bondt tegenover Topamateurvoetbal.com

Juichende supporters
Het kunnen winnen van de periodetitel kwam pas heel laat in de wedstrijd, het teken werd gegeven door de supporters. ,,Het was ergens rond de 85ste minuut, wij stonden volgens mij al voor, toen begonnen onze supporters opeens te juichen. Dan weet je dat GVVV dus achter staat. Ik kreeg opeens ook te horen dat ze met 2-0 achter stonden, maar hoe dat bij mij terecht kwam weet ik niet want dat was niet het geval. Je krijgt dat mee op het veld en dat geeft dan een extra boost om de overwinning uit het vuur te slepen.”

Even tevreden met één punt
DOVO won van SteDoCo, mede door een treffer van Nick Hak die het duel wist te beslissen (2-1). De Bondt was van mening dat er geen echt verschil was tussen de beiden teams op deze zaterdagmiddag. ,,Ik denk dat wij op zich wel aardig voetbalden. SteDoCo en wij kwamen niet tot echt grote kansen. Het was een redelijk gelijk opgaande wedstrijd. Wij komen met 1-0 voor en dan krijg je een beetje het spelbeeld dat je wat meer naar achteren gaat leunen en de tegenstander gaat meer komen en moet meer risico nemen. We maakten wat overtredingen waardoor er spelhervattingen kwamen van de tegenstander en dat was niet echt slim. Vanuit een spelhervatting komt dan ook de tegentreffer, dat was echt zuur. Op dat moment dacht ik dat een punt ook prima voor ons zou zijn, niet wetende wat de stand in Volendam was. Nick Hak die goed invalt en een typische ‘Nick Hak-goal’ maakt, dan sta je voor en is het afwachten wat er elders gaat gebeuren.”

Een wereld van verschil
Vorig seizoen was het strijden tegen degradatie en nu een periodetitel in de zak. De vraag is dan natuurlijk hoe dit verschil te verklaren is. ,,Vorig seizoen zijn wij met een heel nieuw team begonnen. Er stond een heel nieuw basiselftal. Dat heeft tijd nodig, je moet aan elkaar wennen. Dit naast en op het veld. We speelden best wel aardig, ook toen wij onderin stonden. Wij hadden toen nooit het gevoel voor wij met een wedstrijd begonnen dat wij zouden verliezen. Wij bleven vertrouwen houden. Vorig seizoen was er een moment dat we eigenlijk al dood en begraven waren, maar toen speelden wij uit bij Hoek. Met nog acht wedstrijden te gaan stonden wij acht punten achter op een nacompetitieplaats. Van de laatste acht wedstrijden wonnen wij er zes. Toen is een bepaalde lijn in gezet die wij dit seizoen hebben doorgetrokken. Wij zijn dit seizoen dan ook nog eens in de breedte sterker geworden. Er zijn weinig tot geen spelers in ons team die onmisbaar zijn. De trainer heeft veel wisselmogelijkheden, er zitten verschillende types speler op de bank. Als ik zie wat voor een bank wij dit seizoen hebben dan zijn dat ook gewoon allemaal Derde Divisie-waardige basisspelers. Waar wij vorig seizoen op 0 procent begonnen en eindigde op 100 procent, begonnen wij nu de voorbereiding misschien wel op 60 of 70 procent.”

,,Wij hebben echt het gevoel dat wij dit met z’n allen doen. Het is een bepaalde wisselwerking die er is ontstaan. Het is heel mooi om daar nu een onderdeel van te kunnen zijn.”

Voetbalvriendenteam
DOVO toonde dit seizoen al eerder aan dat het niet goed hoeft te spelen om alsnog de drie punten te pakken. Ook de lastige wedstrijden worden gewonnen. ,,Wij hebben meerdere spelers die een doelpunt kunnen maken. Wij hebben goede spelers op de flanken en een spits Guido van Dijk die zich als een komeet heeft weten te ontwikkelen. Dat valt allemaal mooi in elkaar. Wij zijn vorig seizoen heel erg naar elkaar toegegroeid en dat wij dat nu nog steeds zijn. Ik denk dat wij momenteel wel een voetbalvriendenteam genoemd kunnen worden. Wij komen niet dagelijks bij elkaar op de koffie, maar wij zijn een heel hecht team en we gaan regelmatig met elkaar stappen. Wij zijn echt een team en ik denk dat dit onze kracht is en het verschil maakt en dat wij elkaar op en buiten het veld heel goed kennen. Wij vertellen elkaar ook zeker wel de waarheid als er iets niet goed gaat op het veld, dit is misschien wat minder te zien tijdens de wedstrijden, maar in de kleedkamer pakken wij elkaar best wel eens aan. Dat is denk ik ook de kracht van het team dat we elkaar accepteren en respecteren.”


Het toetje is binnen
Alles en iedereen rondom DOVO geniet momenteel van de prestaties, waar het zal eindigen blijft de vraag. ,,In ieder geval met een toetje in Juni, de nacompetitie. Vorige jaar ben je er ternauwernood in gebleven en de doelstelling bij aanvang van het seizoen was om ons zo snel mogelijk veilig te spelen. Ik vind dat nu wel veel te mager , als je eerste staat en de periodetitel hebt gewonnen. We moeten nu in de komende periode zo lang mogelijk bovenin mee blijven doen, of dat dan uiteindelijk de top 3, 5 of 7 is dan kan dat. De ploegen op de ranglijst staan zo dicht bij elkaar. Als je bijvoorbeeld komende zaterdag zou verliezen bij Sparta Nijkerk dan kunnen er zo maar weer drie ploegen boven ons komen te staan. Dat er zoveel ploegen dichtbij elkaar staan is aan de ene kant een voordeel omdat je dan mogelijk langer bovenin mee kan blijven doen, maar aan de andere kant is het een nadeel omdat je veel ploegen hebt die strijden om dezelfde plekken. Je weet nooit wat er in een seizoen kan gebeuren, als je zo maar tegen blessures oploopt of schorsingen in je team dan weet je niet hoe dat gaat lopen. Hoe gaat het verder bij de concurrentie, wat gaat daar gebeuren. Dat weet je nooit.”

Een echt clubgevoel
De spelers en technische staf staan bij successen vanzelfsprekend in de spotlights. De Bondt is echter van mening dat er meer mensen bepalend zijn voor de huidige prestaties.  ,,Er heerst bij DOVO echt een clubgevoel, dat wij het samen doen. Dan bedoel ik de spelers in de selectie, de technische staf. Alles daar om heen en de hele club, de supporters en de sponsoren. Wij hebben echt het gevoel dat wij dit met z’n allen doen. Het is een bepaalde wisselwerking die er is ontstaan. Het is heel mooi om daar nu een onderdeel van te kunnen zijn.”

Foto’s van Jeroen van den Berg