Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Dit was 2023 | Sprookje van Spakenburg in KNVB Beker eindigt pas in halve finale

Topamateurvoetbal.com kijkt in de laatste week van het jaar 2023 terug naar de bijzondere prestaties of gebeurtenissen die plaatsvonden in de hoogste afdelingen van het amateurvoetbal. In het eerste deel schenken wij aandacht aan de uitzonderlijke prestatie van Spakenburg met trainer/coach Chris de Graaf in de strijd om de KNVB Beker 2022/2023.

Op 20 september 2022 begon het toernooi om de KNVB Beker voor Spakenburg in de tweede kwalificatieronde in Veenendaal. Toen er om 20:00 uur afgetrapt werd zal niemand vooraf gedacht hebben dat de winnaar van dit duel het zou schoppen tot de halve finale. Het duel werd door Spakenburg met 0-1 gewonnen door een doelpunt van Floris van der Linden, die zich later ook nog eens kroonde tot topscorer van de KNVB Beker.


In de eerste ronde werd Spakenburg gekoppeld aan TEC waarbij eerstgenoemde ploeg het thuisvoordeel kreeg. Koos Werkman zorgde in de 51ste minuut voor de openingstreffer (1-0). Spakenburg wist snel de voorsprong te verdubbelen, De Ruiter was de maker van de 2-0 vanuit een goed uitgespeelde counter. TEC kwam door een eigen doelpunt van Artien in de 79ste minuut nog wel terug in de wedstrijd maar verder dan 2-1 kwam het niet. Spakenburg bekerde dus weer verder.

Op 12 januari 2023 stond voor Spakenburg een op papier uitermate lastige tegenstander te wachten in de tweede ronde. De ploeg moest op bezoek in de Euroborg bij het toen nog in de Eredivisie spelende FC Groningen. In de 69ste minuut stond er echter op het scorebord in het stadion een tussenstand van 0-3! Dit door doelpunten van Koelewijn en Floris van der Linden (2x). Dankerlui maakte vervolgens nog wel twee treffers voor de profclub, maar na iets meer dan negentig minuten was de stunt compleet, een 2-3 overwinning voor Spakenburg dat zich dus op mocht gaan maken voor de achtste finales van de KNVB Beker !


De achtste finale op 8 februari 2023 was wederom een thuiswedstrijd voor Spakenburg dat met Katwijk uit moest maken welke amateurploeg zich zou gaan plaatsen voor de laatste acht van het bekertoernooi. Wie anders dan Floris van der Linden scoorde de 1-0 voor Spakenburg. Dit was echter niet voldoende voor de overwinning. Van Mil tekende voor de gelijkmaker (1-1) en dat bleek later ook de laatste treffer te zijn van de avond. Strafschoppen moesten de beslissing brengen en dat deed Spakenburg veel beter dan de tegenstander. De thuisploeg wist vier keer het net van de tegenstander te vinden en Katwijk slechts één keer.


Spakenburg plaatste zich voor de kwartfinale waarin het uit zou komen met alleen nog maar ploegen uit het betaalde voetbal. FC Utrecht was de volgende tegenstander en nu moest Spakenburg het laten zien op vreemde bodem. Weinig mensen zullen vooraf gedacht hebben dat de topamateurs ook maar een kansje zouden hebben tegen de ploeg uit de Eredivisie. De uitspelende formatie zorgde echter voor wederom een verrassing in het toernooi om de KNVB Beker. Spakenburg won met ruime cijfers van FC Utrecht (1-4). De winnende ploeg kwam tot scoren door Vink, Admiraal, Artien en Van der Linden. De ‘eretreffer’ van de ploeg uit de Domstad werd gemaakt door Douvikas.


Spakenburg dus in de HALVE FINALE. Een prestatie van formaat om zo ver te komen in de strijd om de nationale beker. De amateurploeg speelde de wedstrijd op het eigen terrein en moest het doen tegen PSV. Het duurde tot de 43ste minuut toen de Nederlandse topclub op voorsprong wist te komen op het stijf uitverkochte sportpark in Spakenburg. Gutierrez was de maker van deze openingstreffer (0-1). Direct na de pauze bracht Van Aanholt PSV op 0-2 en leek het duel wel beslist te zijn. In de 59ste minuut was het echter Green die met een wonderschone treffer de spanning weer terug wist te brengen (1-2). Spakenburg probeerde het nog wel., maar de finaleplaats ging naar PSV. Ondanks de uitschakeling schreef Spakenburg bekerhistorie in het jaar 2023 !