Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

KNVB kondigt vuurwerkverbod af voor amateurvoetbal

In het maandag 31 juli gepubliceerde comptitiehandboek 2023-2024 heeft de KNVB een algeheel vuurwerk afgekondigd voor het amateurvoetbal. Opvallend hierbij is dat zowel de thuisspelende als de bezoekende partij in staat van beschuldiging kan worden gesteld.

Schriftelijke ontheffing overheid

Het is verboden om voor, tijdens en na de wedstrijd vuurwerk, fakkels en/of rookpotten af te steken. De vereniging stelt alles in het werk om te voorkomen dat er vuurwerk wordt afgestoken voor, tijdens en na de wedstrijd. De thuisspelende vereniging maakt daarvoor voorafgaand aan de wedstrijd
aan de supporters (bezoekers) duidelijk kenbaar dat het verboden is om vuurwerk af te steken. De scheidsrechter mag geen toestemming verlenen voor het afsteken van vuurwerk. 

Als er toch sprake is van het afsteken van vuurwerk kan elk lid van de KNVB hiervan aangifte doen bij de aanklager. Zowel de thuisspelende als de bezoekende vereniging kan in staat van beschuldiging worden gesteld. Afwijkingen van voorgaande zijn alleen mogelijk, wanneer schriftelijke ontheffing is verleend door de gemeentelijke of provinciale overheid. De vereniging is zelf verantwoordelijk voor het aanvragen van een ontheffing. Bij het verkrijgen van deze ontheffing is de vereniging verplicht hiervan schriftelijk melding te maken bij de KNVB. 

Bron: KNVB

Foto: Orange Pictures