Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

PROFIEL | vv Noordwijk

Noordwijk vormt met IJsselmeervogels, Quick Boys en Spakenburg de klassieke Grote Vier van het zaterdagamateurvoetbal, oftewel de enige vier clubs die, van de start van de landelijke hoogste klassen in het amateurvoetbal in 1970 tot de invoering van de Topklasse in 2010, altijd op het hoogste amateurniveau actief waren.

Hoewel de club uit de gelijknamige badplaats gezien wordt als de meest bescheiden van de vier, won het, na IJsselmeervogels, de meeste titels in die periode van veertig jaar. Het leverde Noordwijk in de succesvolle jaren ’70 en ’80 de liefkozende bijnaam “Ajax van de Bollenstreek” op.

Sportpark

Sportpark Duinwetering ligt bijna midden in het dorp Noordwijk. De thuishaven van Noordwijk bood in het verleden plaats aan 8000 toeschouwers. Na een enorme verbouwing van het complex in 2014/2015, waarbij het hoofdveld een kwartslag werd gedraaid, daalde de capaciteit naar 6100 toeschouwers.

Clubtenue en identiteit

Shirt: Wit
Broek: Rood

Hoewel de bijnaam ‘Ajax van de Bollenstreek’ misschien anders doet vermoeden, is Noordwijk van alle grote clubs in de Bollenstreek wel het meest ‘down to earth‘. Natuurlijk genoot men ook op sportpark Duinwetering van de successen, maar liever dan dat zag men een ploeg die goed voetbalde. Bij Noordwijk gaat de uitvoering boven het resultaat. Dat gegeven maakte ook dat de voetbalbeleving bij Noordwijk niet te vergelijken is met die bij regiogenoten als Katwijk en Quick Boys. De belangrijkste bijzaak van het leven beperkt zich in Noordwijk echt tot de 90 minuten op zaterdagmiddag en in die 90 minuten weegt het juryrapport zwaarder dan het scorebord. Daarna gaat men weer door naar het volgende mooie ding in het leven. Zelfs op de momenten dat Noordwijk echt wat te vieren had, vierde men dat bescheiden. Er is namelijk meer in het leven dan alleen voetbal, ook als je net kampioen bent geworden.

Historie

Noordwijk werd opgericht in 1933 en is historisch gezien één van de grootste amateurclubs van Nederland. Ook voordat het amateurvoetbal werd uitgebreid met landelijke hoogste klassen sprak Noordwijk een woordje mee op het, op dat moment, hoogste niveau in het amateurvoetbal. Sinds de invoering van de landelijke Eerste/Hoofdklasse in 1970 wist Noordwijk zes afdelingskampioenschappen bij elkaar te voetballen. Daarnaast werden de “Noortukkers” in 1973 en 1980 ook zaterdag- en algeheel landskampioen der amateurs. Na de zeer succesvolle eerste jaren in de Eerste Klasse moest Noordwijk tot 1999 wachten voor er weer een kampioenschap te vieren viel. In de kampioenswedstrijd tegen Rozenburg stond het bij rust 6-0. Het duel eindigde uiteindelijk in 8-5. De titel van 1999 blijkt, vooralsnog, de laatste op het hoogste niveau, maar het verblijf kwam nimmer in gevaar. Tot seizoen 2009 – 2010.

Dat seizoen staat volledig in het teken van plaatsing voor de nieuw te vormen Topklasse, waarbij de bovenste vier clubs van de drie Hoofdklassen zich direct plaatsen voor de nieuwe topcompetitie en de nummers vijf en zes via onderlinge play-offs gaan strijden voor één van de vier tickets. Noordwijk staat één wedstrijd voor het einde van het seizoen op een play-offplaats, maar verspeelt die plaats op de laatste speeldag aan Katwijk. Voor het eerst in 41 jaar komt Noordwijk niet uit op het hoogste amateurniveau. De schade wordt een seizoen later gerepareerd. Noordwijk en Quick Boys eindigen in het reguliere seizoen in punten gelijk en moeten via een beslissingswedstrijd op Duinwetering bepalen wie zich tot kampioen kroont. De enige treffer valt uiteindelijk in de verlenging en in Noordwijks voordeel. De kustclub speelt weer op het hoogste niveau.

Drie seizoenen later degradeert Noordwijk. Een seizoen daarna mist de club weer de boot bij een hervorming van de voetbalpiramide en zakt het zelfs af naar het derde amateurniveau. Een Noordwijk-onwaardige situatie, waar in seizoen 2017-2018 een einde aan komt. In 2018 pakt Noordwijk het kampioenschap in de Hoofdklasse, een jaar later wordt ook het kampioenschap in de Derde Divisie gepakt en heeft Noordwijk weer de status die past bij een club met zoveel historie, namelijk die van Tweede Divisionist.

Prijzenkast

Kampioenschappen op het hoogste amateurniveau:

Eerste/Hoofdklasse (1970-2010)
Afdelingskampioen: 1973, 1978, 1980, 1981, 1983, 1999
Zaterdagkampioen: 1973, 198
Algeheel landskampioen: 1973, 1980

Andere hoofdprijzen/opmerkelijke resultaten
Districtsbeker West II: 1991, 2016, 2017
Kwartfinale KNVB Beker: 2011Officiële kanalen

Adres VV Noordwijk

Sportpark Duinwetering
Duinwetering 105
2203 HM Noordwijk