maandag 29 mei 2023

PROFIEL | Rijnsburgse Boys

Veel gelezen

Met de rentree van Rijnsburgse Boys op het hoogste amateurniveau in 1979 stijgt het aantal Bollenstreekclubs naar drie. Belangrijker nog is het feit dat ‘de Uien’ spelers van buitenaf aantrekken en vergoedingen geven.

De geruchtmakende transfer van Huug Aandewiel, die bij rivaal Quick Boys wordt opgepikt, leidt tot een ongelooflijke mediarel en kan gezien worden als het moment dat het amateurvoetbal zijn onschuld verloor. Het koopmanschap legt echter geen windeieren in Rijnsburg, getuige de vijf afdelingskampioenschappen en twee zaterdagtitels.

Sportpark

Rijnsburgse Boys is drie jaar lang een club zonder thuishaven als in 1957 aan de Noordwijkerweg een nieuw Gemeentelijk sportpark wordt gebouwd. Dit sportpark is tegenwoordig beter bekend als sportpark Middelmors. De thuishaven van Rijnsburgse Boys heeft een capaciteit van 6100 toeschouwers, waarvan er 1100 overdekt kunnen zitten.

Die zitplaatsen zijn allemaal te vinden op de hoofdtribune die langs de gehele lange zijde van het veld staat en kort voor de gemeentelijke herindeling (waarbij Rijnsburg onderdeel zou worden van de gemeente Katwijk) werd gebouwd.

Clubtenue en Identiteit

Shirt: Geel/zwart verticaal gestreept

Broek: Zwart

Omdat geel/zwart gestreepte stof schaars was, speelde Rijnsburgse Boys kort na de Tweede Wereldoorlog in shirts die vergelijkbaar zijn met die van Arsenal.

Hoewel iedere topamateurclub tegenwoordig spelers haalt en betaalt, is het poenerige stempel er maar lastig af te krijgen bij Rijnsburgse Boys. De fanatieke aanhang van de club heeft zich verenigt in het sfeerteam HKR. Die groep heeft al een aantal leuke stunts georganiseerd, waarbij het inhuren van een streaker tijdens een thuiswedstrijd overal het nieuws haalde.

Historie

Rijnsburgse Boys (opgericht in 1930) speelt tussen 1950 en 1970 over het algemeen op het hoogste amateurniveau, maar mist de boot als de KNVB in 1969 de Eerste Klasse in het leven roept. Na tien jaar, waarin de Uien zelfs even in de Derde Klasse actief zijn, wordt de Eerste Klasse alsnog bereikt. Eenmaal op het hoogste niveau blijkt de club zich makkelijk aan te passen aan de toenemende commercialisering in het amateurvoetbal en het versterken van de ploeg door middel van het halen van spelers. De, eerder gememoreerde, transfer van Huug Aandewiel van Quick Boys naar Rijnsburgse Boys levert de club een enorme mediarel en een eeuwige plaats in de geschiedenis van het amateurvoetbal op. Aan de hand van Aandewiel wordt Rijnsburgse Boys bovendien twee keer kampioen en wordt in 1990 bovendien het zaterdagkampioenschap gewonnen.

In de vijftien jaar die volgen is de rol van de Uien een marginale en degraderen ze zelfs naar de Tweede Klasse. Een seizoen later is de schade weer gerepareerd. Met het aantrekken van trainer Ted Verdonkschot luidt Rijnsburgse Boys in het tweede deel van de jaren ’00 de meest succesvolle periode in de clubgeschiedenis in. Tussen 2006 en 2009 worden drie kampioenschappen behaald en wordt ook voor de tweede keer het zaterdagkampioenschap gewonnen. Enige smet in de prijzenkast op Middelmors is het ontbreken van een algeheel landskampioenschap. In 1990 was Geldrop een maatje te groot, in 2009 zijn de Uien het slachtoffer in een van de meest meeslepende tweeluiken in de geschiedenis van de strijd om het algeheel kampioenschap van Nederland. Op bezoek bij WKE in Emmen staat Rijnsburgse Boys na 85 minuten spelen met 0-2 voor. Gesteund door een eerdere 1-0 overwinning in eigen huis lijkt het kampioenschap wel binnen, maar WKE weet op wonderbaarlijke wijze terug te komen en een verlenging af te dwingen en na strafschoppen zelfs de algehele titel te pakken.

Het seizoen erna plaatst Rijnsburgse Boys zich redelijk eenvoudig voor de nieuwe Topklasse, maar als enkele jaren daarna de Tweede Divisie wordt ingevoerd, mist de ploeg op het laatste moment de slag. Een seizoen later promoveren de Uien, nadat Westlandia en Spakenburg in de nacompetitie worden verslagen.

Prijzenkast

Kampioenschappen op het hoogste niveau

Eerste/Hoofdklasse (1970-2010)

Afdelingskampioen: 1984, 1990, 2006, 2007, 2009

Zaterdagkampioen: 1990, 2009

Andere hoofdprijzen/opmerkelijke resultaten

Districtsbeker West II: 1987, 2006, 2008

Landelijke Districtsbeker: 2008

Officiële kanalen

Officiële website
Twitteraccount
Instagram

Adres Rijnsburgse Boys

Noordwijkerweg 53A
2231 NJ Rijnsburg

- Advertentie -spot_img
- Advertentie -
Laatste nieuws

Aanvaller van Go Ahead Eagles bereikt akkoord met SV Urk

SV Urk kan in het seizoen 2023/2024 een beroep doen op Jarno van Essen. De aanvaller komt over van...
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img

Gerelateerde artikelen

- Advertentie - spot_img