Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

PROFIEL | SVV Scheveningen

Je zou kunnen zeggen dat de rauwheid van Scheveningen in het DNA van de club zit. Vanaf de oprichting in 1919 tot 1969 bevond de club zich in onrustig vaarwater. Vanaf het moment dat de club op een vaste plek landde, bleek er strijdvaardigheid, lef en bravoure door de aderen te stromen.

Die ingrediënten brachten Scheveningen in 1990 op het hoogste niveau, in 1996 op het allerhoogste treetje van het podium en hoe vaak de Schollenkoppen in de jaren erna ook vielen, altijd stonden ze weer op.

Sportpark

Sportpark Houtrust (capaciteit 3500 toeschouwers) is voor Scheveningen als een jas die gegoten zit. Houtrust is een huis waarin goed geleefd is en nog steeds goed geleefd wordt. Voor de liefhebbers een plek vol van voetbalromantiek, voor tegenstanders een sportpark waar het net even harder waait dan elders en je het gevoel hebt dat hoe je ook loopt, je altijd de wind tegen hebt. Houtrust is zo’n sportpark waarvan groundhoppers denken dat je die alleen maar in de Schotse onderbond kunt vinden, maar waarmee je ook in de Tweede Divisie goede sier kunt maken.

Clubtenue en identiteit

Shirt: Wit en groen
Broek: Zwart

Als we de vergelijking met Schotland nog even doortrekken kunnen we stellen dat Scheveningen een clan is. Niet groot in aantallen, maar de mannen zijn net even groter en ruwer dan gemiddeld. Met een blanke pit, dat dan weer wel. Maar ook intimiderend indien nodig. En ze staan altijd voor elkaar klaar. Scheveningen is de club met de kortste lijntjes onderling. De club is een tweede familie voor eenieder die de club lief heeft.

Historie

De eerste vijftig jaar van Scheveningen waren turbulent. De club verhuisde regelmatig van locatie en meestal bevonden die locaties zich buiten Scheveningen. Ook besloot de club in 1954 toe te treden tot het profvoetbal, Scheveningen Holland Sport zag het levenslicht en ging in de Eredivisie spelen. Na tien jaar werd besloten de proftak en de amateurtak van elkaar los te koppelen: de profs gingen verder onder de naam Holland Sport, dat later één van de pijlers onder het ontstaan van ADO Den Haag werd. De amateurs gingen verder onder de naam Scheveningen, die club kreeg in 1969 eindelijk een vaste plek binnen de gemeente, namelijk het legendarische Houtrust.

Met eindelijk een vaste thuishaven konden de Schollenkoppen langzaam maar zeker stappen maken in het amateurvoetbal. Dat resulteerde in 1990 tot promotie naar het hoogste amateurniveau. Zes jaar later werd Scheveningen voor de eerste, en tot nog toe enige, keer algeheel kampioen van Nederland. Die ploeg, met namen als Sjaak Polak, Ron Cramer en John Blok, werd, mede dankzij de shirts waarop heel groot Peukie (de naam van de strandtent van de hoofdsponsor) stond, legendarisch. Een seizoen later onttroonde FC Lisse in een bizarre beslissingswedstrijd in Rijnsburg Scheveningen als kampioen.

Tien jaar na het grootste succes in de clubgeschiedenis degradeert Scheveningen uit de Hoofdklasse, om twee seizoenen later weer terug te keren op het hoogste niveau. Ook tijdens de twee hervormingen in de voetbalpiramide missen de Schollenkoppen in eerste instantie de boot, maar weten ze later alsnog weer terug te keren op het hoogste niveau.

Eén naam die hierbij niet onvermeld mag blijven is die van John Blok. Blok werd na zijn actieve voetbalcarriere direct hoofdtrainer bij “zijn” Scheveningen en vervult die functie, behoudens twee uitstapjes naar Quick Boys en VVSB tussen 2005 en 2009, nog steeds op Houtrust. Samen met een andere Scheveningen-legende, Ron Cramer, die in de Technische Commissie zit, weet Blok al jaren met minimale middelen Scheveningen maximaal te laten presteren. Of dat ooit nog eens gaat leiden tot een herhaling van de prestatie van 1996 is de vraag, maar dat Scheveningen nog steeds met strijdvaardigheid, lef en bravoure een rol speelt in de top van het amateurvoetbal staat buiten kijf.

Prijzenkast

Eerste/Hoofdklasse (1970 – 2010)
Afdelingskampioen: 1996
Zaterdagkampioen: 1996
Algeheel landskampioen: 1996
Andere hoofdprijzen/opmerkelijke resultaten
Districtsbeker West II: 2000

Officiële kanalen

Adres SVV Scheveningen

Sportpark Houtrust
Laan van Poot 38C
2566 EC Den Haag