Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Raymond Bronkhorst: ,,Ik doe liever twee dingen goed dan drie dingen half”

Het simpele idee achter het plotseling stoppen van zijn trainersloopbaan komt voort uit een positieve grondgedachte. Bronkhorst had een doorlopend contract bij FC Lisse, maar kwam enigszins onverwacht in tijdnood als hij die loopbaan bij Lisse wilde blijven verenigen met zijn gezin en de gewijzigde arbeidsomstandigheden waarin hij verzeild raakte. Het kon eenvoudigweg  niet meer met elkaar gecombineerd worden zonder dat er ergens met tijd en/of aandacht gesjoemeld zou gaan worden.

Daarom nam hij het moeilijke besluit om, te beginnen bij TC lid Kevin Winter, aan te geven dat hij zijn functie als trainer/coach bij Lisse zou gaan neerleggen. Winter begreep het probleem, ging in gesprek met het bestuur van de club en vervolgens kwam er een voor de hand liggend konijn uit de hoge hoed. Richard van Heulen was immers al enkele jaren actief bij de club als assistent, had intussen de benodigde papieren behaald en werd doorgeschoven voor het komende seizoen. Terecht wordt dit bij FC Lisse beleid genoemd.

Allereerst doet zich de vraag voor: wat is er veranderd?

,,Ik werk al zeventien jaar als leraar lichamelijke opvoeding in het onderwijs. Onlangs viel op het College in Amsterdam de functie teamleider open en daar heb ik op gesolliciteerd. Dat lijkt mij gezonde ambitie. Vervolgens werd ik ook in die functie aangenomen. Dat betekent dat ik ineens aan enkele tientallen mensen leiding geef. En dat kost niet alleen energie, maar vooral ook tijd. Ik zag in deze situatie dat er knelpunten gingen komen en ik altijd wel problemen ging krijgen om de zaken op het college, in mijn gezin en bij FC Lisse goed te laten verlopen. Kevin Winter is een pragmatisch mens. Hij begreep mijn probleem en zag dat mijn aanduiding van het probleem slechts bedoeld was om te voorkomen dat er binnen FC Lisse een probleem rond mijn persoon zou ontstaan.”

De club ging akkoord met ontbinding van je contract en schoof meteen assistent Richard van Heulen voor komend seizoen door?

,,In een notendop is het zo gegaan ja. Zowel de TC als het bestuur was verrast, maar de oplossing was nabij. Richard loopt al jarenlang bij deze club, heeft jeugd getraind, is assistent geweest en heeft zijn papieren ondertussen gehaald. Het is typerend voor FC Lisse dat ze praktisch uitvoeren wat ze naar buiten toe ook begeleiden. Richard is hier opgeleid om ooit de functie hoofdtrainer te gaan bekleden. Dat gebeurt nu eerder dan we met zijn allen een poosje terug dachten.”

Ik begrijp dat je werk meer tijd van je gaat vragen, maar komt je gezin nu ook meer in beeld?

,,Als je die vraag goed wilt beantwoorden moet je eigenlijk eerst wegzetten waar je tijd heen gaat als je een voetbalclub op dit niveau wilt trainen. Het gemiddelde publiek ziet je bezig op de wedstrijddag. Ongeacht of je een zaterdag- of zondagclub traint, de wedstrijddag is sowieso volledig voor de club. Dan leid je doordeweeks drie trainingen. En daarnaast heb je dan nog de voorbereidingen van elke training, want dat doe je gericht, kijkje beelden van tegenstanders uit je competitie en heb je besprekingen met je bestuur, staf en selectie. Als je dat goed beseft dan begrijp je dat je dat allemaal goed moet doen of niet. Ik zag dus aankomen dat niet goed zou komen. Maar nu dat alles komend seizoen voor mij dus niet meer van toepassing is kan het bijvoorbeeld weer wel gebeuren dat ik op zaterdag bij mijn zoon ga kijken. Hij voetbalt in de jeugd bij ODIN ’59. Of bij mijn dochter , die hockey speelt bij BHC Overbos. Ik zal ’s avonds natuurlijk ook vaker binnen het gezin zijn. Dat is dan weer mooi als je weet dat ik vanaf mijn twaalfde, zeker in het weekend zo veel tijd met voetbal bezig ben geweest. Nu het toch zo is zoals het is moet ik dat maar als een positief gevolg van mijn beslissing zien.”

Het is nog lang niet zover dat je het topamateurvoetbal vaarwel zegt toch?

,,Nee zeker niet. Mijn stoppen heeft te maken met mijn huidige situatie. Maar natuurlijk is dat niet altijd blijvend. Ik ga er van uit dat ik ooit terug kom als trainer. Maar nu dus even niet.”

Je hebt een prachtige loopbaan gehad tot dusverre. Vertel er eens iets over.

,,In het kort: ik begon in de jeugd van ODIN ’59, waarna ik de overstap naar ADO’20 maakte. Dat was te danken aan Roy Wesseling, die als een rode draad door mijn loopbaan loopt. Ik ging met hem mee naar SV Huizen en werd daar landskampioen zaterdag amateurs. Aansluitend kwam ik voor twee seizoenen bij FC Groningen terecht. Daar speelden toen onder meer Kurt Elshot, Sander van Gessel en Joost Broers.  Dankzij weer Roy Wesseling speelde ik daarna voor drie seizoenen bij SC Cambuur. Ik kwam daar in drie seizoenen tot 90 wedstrijden. Na Cambuur verkaste ik naar DOVO en speelde ik nog vier seizoenen bij IJsselmeervogels. Met die club werd ik in 2009 kampioen. Weer met Wesseling als trainer.”

,,Overigens was het niet altijd koek en ei in mijn voetballoopbaan. Zo was ik het op een bepaald moment helemaal zat toen ik zo vaak moest spelen in verschillende teams. Daaronder ook het Haarlems Elftal. Het werd mij te veel. Ik ben toen terug naar ODIN ’59 gegaan. Mijn spelvreugde weer terug gevonden.”

Je werd in 2014 trainer.

,,Ik kon aan de gang bij ADO ’20. Eerst assistent, aansluitend hoofdtrainer. In 2020 maakte ik de overstap naar FC Lisse. Voor mij gold enigszins dat de zaterdagcompetitie met clubs uit de Bollenstreek de mooiste is in de amateurwereld. Dan krijg je een kans bij FC Lisse dus dan pak je die. Het zijn bewogen jaren geworden dankzij corona, een degradatie en een promotie na een kampioenschap.”

Tevreden over die periode dus?

,,Over de totaalperiode heb ik een goed gevoel. Maar dan vooral over de manier waarop we als club hebben gefunctioneerd.  De volledige staf, wij met het bestuur en wij met de selectie. Belangrijk voor de resultaten dit seizoen was een wedstrijd tegen Jong Sparta. We werden een beetje tureluurs gespeeld. Toen zijn we even gaan praten over het verwachtingspatroon en hoe we daar als selectie aan gingen voldoen. De conclusie na die wedstrijd was in ieder geval dat ons eigen niveau omhoog moest. En dat daar hard voor en aan gewerkt moest worden.”

Hoe is je het gelukt om de geest uit de fles te krijgen?

,,We hebben goed gesproken met elkaar. Maar vooral ook de onderlinge sfeer bewaakt. De eenheid is nooit aangetast geweest. Ook niet na nederlagen. Afgelopen weekend kregen we met 4-2 klop bij HHC. Iedereen de pest er in. Ook tussen Hardenberg en Zwolle. Maar toen moest het klaar zijn en dat was het ook. Zwolle – Lisse is gewoon een mooi stuk saamhorigheid geworden.”

Puur voetbaltechnisch, je staat bekend als aanhanger van 4-3-3.

,,Ja dat klopt ook wel, maar het moet me dan wel voordeel opleveren. Ik zie ook liever een linkspoot op links, bij ons dus Hudepohl en een rechtspoot op rechts. Omdat ik niet wil dat mijn buitenspelers steeds naar binnen komen en de boel daar dicht lopen. Tenzij ik een linkspoot als Arjen Robben krijg. En natuurlijk wil ik ook wel eens switchen om de tegenstander in verwarring te brengen. Maar het heeft niet mijn voorkeur.”

Je hoeft sowieso even geen voorkeur te hebben na volgend weekend. Je hebt FC Lisse zonder problemen behouden voor de Tweede Divisie ondanks de hausse aan blessures achterin.

,,Dat heeft te maken met hoe de groep zich heeft gedragen. De T.C. kijkt serieus naar de karakters die het binnen haalt. Past een speler qua karakter in de groep. Is een serieus item voor onze TC. Wat mij betreft heeft de TC met het aantrekken en verlengen van spelers knap werk verricht en heb ik mede dankzij mijn staf daardoor een mooi en voorlopig laatste voetbalseizoen als coach beleefd.