Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Feestvreugde FC Rijnvogels blijft beperkt vanwege zware blessure tegen ACV 

Twee keer dezelfde tegenstander treffen binnen vijf dagen is erg ongebruikelijk in het amateurvoetbal, maar toch is dat voor FC Rijnvogels en ACV wel het geval. Aankomende zaterdag spelen ze tegen elkaar in de Derde Divisie, maar dinsdagavond stond in het teken van de tweede kwalificatieronde van de KNVB Beker. FC Rijnvogels trok aan het langste eind en stuurde ACV met een 1-0 nederlaag terug naar Assen. Toch heeft de vermakelijke wedstrijd een nare nasmaak, vanwege vervelende blessures van Driebergen en Spijodic.  

Trainer Thomas Duivenvoorden kan terugkijken op een goed weekend, waarin toenmalig koploper DOVO door de Katwijkers werd verslagen. De 2-1 overwinning kwam tot stand dankzij doelpunten van Sieb Rutgers en invaller Edin Bibuljica. Aan de kant van FC Rijnvogels waren er dan ook weinig redenen tot een wijziging van de opstelling: alleen de naam van reservedoelman Pim van der Plas was nieuw op het wedstrijdformulier. Bij ACV zijn er drie wijzingen ten opzichte van de verliespartij tegen DVS ’33: Jaap van Dijken, Aleksandar Jankovic en Steijn Strijker mogen van trainer Ruud Jalving plaatsnemen in de startopstelling.  

Slordigheden 

FC Rijnvogels werd voorafgaand aan de wedstrijd begroet met het nodige vuurwerk, maar moest ondanks deze sfeeractie al snel een kans incasseren. Na zo’n veertig seconden werd de bal knullig ingeleverd, maar het lukte Pascal Huser niet om de bal binnen de palen te krijgen. Niet veel later schoot Virgil Tjin-Asjoe aan de andere kant van het veld snoeihard richting Enver Spijodic, maar het lukte de doelman om het schot te pareren. FC Rijnvogels had een paar minuten nodig om écht wakker te worden, maar na een volgende kans dankzij slordigheid zou dat wel lukken. In de zevende minuut lukte het ACV niet om balverlies van Neville Ogidi Nwankwo af te straffen, omdat Huser opnieuw zijn vizier niet op scherp had staan.  

Na een ruim kwartier voetballen ontstond er een tweede mogelijkheid voor de thuisploeg. Roy van Leeuwen bracht Sieb Rutgers in kansrijke positie, maar vanwege drukte in het strafschopgebied lukte het hem niet om de bal achter de laatste linie te werken. Daarna bleef het wat betreft kansen een kwartier rustig, maar de wedstrijd vond vooral plaats op het middenveld. Na dat kwartier begonnen er echter grote mogelijkheden te komen. Allereerst voor ACV, dat via Gijs Jasper op voorsprong had moeten komen. Hij was het eindstation van een goede aanval via Tapmahoe Sopacua en Justin Mulder, maar kopte de bal, voor een vrijwel leeg doel, naast.  

Rutgers wederom trefzeker 

ACV verzuimde het om de voorsprong te pakken en werd daardoor genadeloos afgestraft door FC Rijnvogels. Drie minuten voor rust pakte de thuisploeg de voorsprong op De Kooltuin, via Sieb Rutgers. De aanval begon bij Tjin-Asjoe, die er met een weergaloze lange bal voor zorgde dat Rutgers op doel af kon gaan. Even leek het erop dat de jonge aanvaller de bal te ver voor zich uit tikte, maar hij had voldoende tijd om de bal hard in de korte hoek te werken: 1-0. Rutgers scoorde zaterdag ook al de openingstreffer, toen tegen DOVO. Een tegendoelpunt valt natuurlijk nooit gunstig, maar een goal incasseren vlak voor rust moet voor de manschappen van Ruud Jalving een doemscenario zijn geweest.   

Na rust begon FC Rijnvogels wat meer van het kenmerkende voetbal te laten zien. In de eerste helft kwam de huisstijl van Thomas Duivenvoorden iets minder naar voren, wat misschien wel de verdienste was van ACV. De eerste mogelijkheden in de tweede helft waren voor de Katwijkers. Drie minuten na rust ontstond er een scrimmage voor de goal van ACV, waarna Van Leeuwen de bal in het zijnet schoot. Ook de bezoekers bleven niet ongevaarlijk, zo bewezen ze wel na een klein uur spelen. Een uithaal van Nande Wielink, uit een vrije trap op de helft van FC Rijnvogels, zoefde rakelings langs het aluminium.  

Grote kansen 

De grootste kansen uit de tweede helft waren echter voor de ploeg van Thomas Duivenvoorden. Geen minuut na de grote kans van Wielink was Leonard de Beste bijna trefzeker, maar zijn kopbal eindigde via de paal in de handen van doelman Spijodic. Het publiek sprong ruim twintig minuten voor tijd wederom omhoog, omdat Tjin-Asjoe met een omhaal een poging deed om zichzelf op een acrobatische manier op het scorebord te zetten. Zijn inzet miste echter richting en eindigde achter het doel. Zeven minuten voor tijd had de wedstrijd beslist moeten worden door Dennis Bakker, die het verzuimde om voor leeg doel raak te koppen. De mooiste aanval van de avond werd gecreëerd door Tjin-Asjoe, die de trukendoos opende in het strafschopgebied. Hij wurmde zich tussen twee verdedigers door, maar wist zichzelf uiteindelijk niet te belonen met een doelpunt. 

ACV probeerde in de tweede helft een treffer te forceren, maar kwam in de slotfase niet verder dan een aantal gevaarlijke hoekschoppen. Twintig minuten voor tijd hadden ze de grootste kans om gelijk te maken via Wielink, maar reservedoelman Pim van der Plas liet zich goed zien. Dat ACV met een zuur gevoel terug moest rijden naar Assen had niet alleen te maken met de 1-0 nederlaag, maar ook met het uitvallen van Spijodic. De doelman moest voortijdig van het veld gedragen worden door een aantal medespelers. Ook aan de kant van FC Rijnvogels kon niet voluit gefeest worden, omdat rekening wordt gehouden met een zware blessure voor sterkhouder Jesse Driebergen. Het is voor de Katwijkers een smet op een verder vermakelijke avond onder het kunstlicht.  

De blessure van Driebergen, waarschijnlijk een afgescheurde kruisband, is de verzorgers van FC Rijnvogels niet vreemd. Het is de vijfde zware blessure in korte tijd in het elftal van Thomas Duivenvoorden, wat je toch af doet vragen of het hoofdveld wel geschikt is om op te voetballen. ACV had in de eerste helft grote kansen om de score te openen en kon ook in de tweede dreigend uit de hoek komen, maar was uiteindelijk niet opgewassen tegen FC Rijnvogels. De ploeg van Ruud Jalving hoeft echter niet lang te wachten op een revanche, aangezien het de Katwijkers zaterdag al op bezoek krijgt in Assen.