Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Superstunt in Groesbeek, De Treffers elimineert Cambuur

Het mag met recht een superstunt genoemd worden: de Groesbeekse tweededivisionist De Treffers had eerder in het KNVB-Bekertoernooi al eredivisionist RKC uitgeschakeld en herhaalde woensdag dit huzarenstukje door nu Cambuur, de huidige rodelantaandrager in de Eredivisie, uit te schakelen en hen nog dieper in de problemen achter te laten.

Voor de ploeg van trainer Leeroy Echteld betekende de 1-0-winst niet alleen een unicum in de clubgeschiedenis. Wat belangrijker is volgens de trainer, die onlangs zijn contract verlengde, is dat De Treffers zaterdag in de pot gaat voor de derde ronde en dus nog steeds van de partij is. Een unicum in de clubgeschiedenis want nog nimmer bereikten de Gelderlanders de laatste zestien van dit bekertoernooi.

De smaak te pakken

Het was op een sfeervol Sportpark Zuid een belangrijke wedstrijd. De Treffers had de smaak van de KNVB Beker duidelijk te pakken en wilde wel opnieuw voor een stunt gaan zorgen. De voorbereiding geschiedde op Torremolinos waar de selectie een aantal dagen op trainingskamp verbleef.

Cambuur had een slechte generale, waarbij het de kersverse trainer Sjors Ultee vooralsnog niet echt meezit. Het kostbare thuisverlies van zondag tegen Volendam (0-3) betekende dat de Noorderlingen op de laatste plaats van de Eredivisie beland zijn.

Cambuur was duidelijk van plan om snel een treffer te forceren. Men kwam flitsend uit de startblokken maar toen De Treffers eenmaal de zenuwen in bedwang had, deed de thuisploeg goed mee. Ontegenzeggelijk was Cambuur de ploeg met het meeste balbezit, hetgeen echter tot weinig offensieve daden leidde.

Sublieme Kornelis

De Treffers had vooral achterin alles onder controle. Men gaf nauwelijks iets weg en mocht Cambuur doorkomen, dan was er altijd nog Niels Kornelis. De doelman keepte een sublieme wedstrijd en ervoor zorgde dat de nul gehandhaafd bleef.

Voorin was het moeilijk om spits Jordy Thomassen te bereiken; veelal was de afstand amper te overbruggen en waren de passes te onnauwkeurig waardoor  de spits grotendeels op een eiland stond.

Een prachtige treffer…

Na een half uur was het raak. Onverwacht dat wel. Het begon met een voorzet van Rick Wouters, Thomassen verlengde met een hakje de bal naar  Willem den Dekker, die uit de draai de bal in de uiterste hoek schoot en Cambuur-doelman Virginia kansloos liet (1-0). Groesbeek stond op zijn kop, waarbij je het publiek hoorde denken: ,,Zou het vandaag dan weer gaan lukken?”

Cambuur probeerde wel degelijk de bakens te verzetten. Robin Maulun zag zijn schot gekeerd door Kornelis en hetzelfde lot was voor Daniël van Kaam weggelegd. Cambuur had het meeste balbezit, De Treffers de voorsprong.

Eenrichtingsverkeer…

De tweede helft gaf eenzelfde spelbeeld te zien met een nog aanvallender Cambuur. Technisch beter tegenover een als leeuwen vechtend De Treffers en toeschouwers die hun hart vasthielden en zich begonnen af te vragen: ,,Hoe lang houden ze het vol?”

Er volgde een waar beleg op de veste van Kornelis maar die gaf geen krimp.
Bij De Treffers sloeg de vermoeidheid wel toe in deze ware slijtageslag, waarin het tot het uiterste ging.

Arbiter Joey Kooij moest met regelmaat het spel stilleggen om met name spelers van De Treffers op te lappen. Ondertussen had Echteld Maertzhof ingebracht voor Gavin Vlijter in de hoop wat meer de bal in de ploeg te houden hetgeen lastig bleek.

Ook Ultee wisselde volop. Wellicht met de gedachte een verlenging af te dwingen om zodoende daarin alsnog voor de winst te gaan.

Vrouwen en kinderen eerst!

Het mocht allemaal niet baten; in het laatste kwartier bleef Cambuur komen en luidde het credo bij De Treffers ‘vrouwen en kinderen eerst’. Doelman Virginia ging zelfs in de slotfase de aanval versterken. Dat laatste deed hij iets te fanatiek hetgeen hem op de rode kaart kwam te staan. Daardoor moest Ultee voor de zoveelste keer improviseren door rechtsback Doke Schmidt noodgedwongen te “promoveren” tot doelman.

Het maakte voor De Treffers weinig uit; men sleepte zich met het laatste restje wilskracht en inzet door de laatste minuten heen. Met name de zeven minuten blessuretijd moeten als een hel ervaren zijn , maar de gastheren slaagden in hun missie. De ontlading kwam toen Kooij voor de laatste keer floot, De Treffers had het weer gefixt, Groesbeek ging feesten tot in de late uurtjes.

Mooi

Echteld was na afloop trots op zijn mannen. De eerste reactie van deze nuchtere oefenmeester was slechts een kort woordje: ,,Mooi.”

Of De Treffers verdiend gewonnen had? Echteld: ,,Ik denk het wel en dan praat ik met name over gedrevenheid en inzet dat we als team hebben laten zien, dat was gewoon fantastisch en heeft ook getoond dat je daarmee een eind kunt komen.”

Hoop voor zaterdag?

Een spandoek in het publiek liet al een suggestie zien: ‘Op naar de Kuip’.

Heb je dat ook gezien? ,,Ja, maar het maakt me echt zoveel uit. Belangrijkste is dat we in die koker zitten bij de loting. Urk of Katwijk-thuis is leuk maar voor de penningmeester is een wedstrijd in de Kuip tegen Feyenoord natuurlijk lucratiever, maar nogmaals het maakt mij niet uit. We gaan het zaterdag zien.”