Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Ruizendaal: ‘Ben echt blij hoe alles is gelopen’

Jordy Ruizendaal is een lichtpuntje in een vooralsnog mager seizoen voor IJsselmeervogels. De 21-jarige middenvelder keerde afgelopen zomer terug op het oude nest en mag zich sinds een aantal weken basisspeler noemen. Bovendien werd zijn contract reeds met drie jaar verlengd. “Dat is een mooie beloning en daar spreekt veel vertrouwen uit.”

De voorbije periode pakte positief uit voor Ruizendaal en dus zit de Spakenburger lekker zijn vel. “Ja, heerlijk”, is het veelzeggende antwoord. “Ik heb er nog geen moment spijt van. De combinatie werk en voetbal verloopt gewoon top. Op het veld gaat het ook aardig. Er zullen ongetwijfeld ook momenten gaan komen dat het beter zal moeten, maar voor nu is iedereen enthousiast. Dat is leuk.”

In dubio over rood of blauw
De twijfels die Ruizendaal aanvankelijk had, zijn volledig weggenomen. Na zijn aangekondigde vertrek bij NEC had hij de keuze uit de blauwe en rode kant van de Westmaat en een beslissing maken was niet eenvoudig. “Ik heb vorig jaar lang getwijfeld over wat ik nou wilde. Ik heb ook met de blauwen gesproken, daar spelen al mijn vrienden. Ik heb echt wel lang, een maand of twee, getwijfeld, maar ben nu echt blij met mijn keuze en hoe alles is gelopen.”

Ruizendaal kwam de voorgaande vier seizoenen uit voor NEC. Hij is er niet rouwig om dat zijn tijd in Nijmegen ten einde is gekomen. “Als zij vinden dat je niet goed genoeg bent, wie ben ik dan om daar tegen in te gaan?”

“Natuurlijk had ik daar wel mijn eigen ideeën bij, maar ik wilde ook gewoon terug naar huis en geld gaan verdienen”, vervolgt Ruizendaal, die bij NEC alleen zijn reiskosten vergoed kreeg. Hij is inmiddels bij het familiebedrijf aan de slag gegaan.

“Het was in het begin wel even wennen voor mij, het is toch wat zwaarder. Ik heb gelukkig nu een goed ritme te pakken: ik sta om 05:00 uur op en kan daarna nog wel een uurtje in de auto slapen. We staan veel op de markt en verkopen verse vis. Het is een echt familiebedrijf: mijn vader zit erin, maar ook twee neefjes bijvoorbeeld. Het is echt gezellig en er wordt ook veel gelachen.”

Wennen aan het niveau
Ruizendaal had ook op het voetbalveld een aanloopje nodig. “Mijn start was niet het beste. In de voorbereiding was het wennen aan het niveau, het is toch anders dan jeugdvoetbal. Maar ik merkte dat ik er langzaam in groeide.”

Hoewel de Vogels al wat aan de betere hand lijken, wordt het nu echt tijd om punten te gaan pakken. “We horen niet onderaan de ranglijst, dat mag niet als IJsselmeervogels. We hebben een goed team en komen er iets beter in, maar we geven te makkelijk doelpunten weg.”

Al duidelijk is dat de Rooien op zoek moeten naar een nieuwe trainer. Twee weken terug werd bekend dat de wegen met Gert Peter de Gunst gaan scheiden. “Er is nu duidelijkheid, we willen ook voor de trainer goed afsluiten”, stelt Ruizendaal. “Er zal een nieuwe coach komen. Daar zal IJsselmeervogels geen moeite mee hebben. Trainers komen en gaan nu eenmaal.”

Slagvaardige tc
Op de Westmaat is de ‘nieuwe’ technische commissie alweer enige tijd aan de slag. Met Jim Hulleman en Niels Butter werden al twee spelers vastgelegd. “En ze zijn nog niet klaar”, voorspelt Ruizendaal.

Al wekenlang onderwerp van gesprek is natuurlijk ook de naderende derby, over ruim een week. Net als IJsselmeervogels is ook Spakenburg tobbende, en vertrekt ook daar de trainer: Patrick Loenen. “Zij zitten een beetje in hetzelfde schuitje als ons. Ondanks een ijzersterke selectie hebben zij het ook lastig. De Jack’s League is ook gewoon een moeilijke competitie. Iedereen kan van elkaar winnen.”

Het wordt voor Ruizendaal in ieder geval een bijzondere dag: het is zijn eerste derby en hij treft in het ‘vijandelijke’ kamp de nodige bekenden. “Veel van mijn vrienden spelen bij Spakenburg: Hero van Lopik en Jan van Diermen bijvoorbeeld, maar ook mijn neefjes. Zij zitten wel in de A-selectie, maar spelen nog niet zo heel veel. Ik heb in de jeugd nog nooit van Spakenburg verloren en wil dat graag zo houden.”