Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

VOORBESCHOUWING DERDE DIVISIE ZATERDAG | Wie komt er scherp genoeg uit de winterslaap?

Speelronde negentien is de aftrap voor het tweede gedeelte van de Derde Divisie zaterdag waarin de spanning te snijden is in de strijd om promotie en het kunnen voorkomen van degradatie. De nummers één en twee, ACV en GVVV, mogen starten met een thuiswedstrijd terwijl de nummer drie een lastig karwei moet klaren in en tegen Urk. Niet alleen in de top staan er mooie wedstrijden op het programma, maar onderin treffen ook Volendam en ASWH elkaar. Voldoende om naar uit te kijken voor de liefhebbers van deze fraaie competitie, waarbij het de vraag zal zijn wie er wel en wie er niet goed uit zijn winterslaap gekomen is.

ACV start als koploper aan de tweede helft van het seizoen en dat dankt het vooral aan de serie van negen wedstrijden waarin het ongeslagen wist te blijven, het pakte in deze duels 25 punten. Verder heeft de ploeg de minst gepasseerde defensie van de Derde Divisie. De laatste wedstrijd werd winnend afgesloten in Veenendaal tegen DOVO (1-2). De nummer één van dit moment wist de kalmte te bewaren in een zeer hectisch duel waardoor het toch de drie punten mee wist te nemen naar Assen. Vooraf zal de ploeg niet gedacht hebben mee te kunnen doen om de titel, maar kijkend naar de eerste seizoenshelft zou dat zeker een reële optie zijn. Zaterdag komt Ter Leede op bezoek, de nummer veertien van de ranglijst met een achterstand van vijftien punten op ACV. De ploeg uit Sassenheim verloor de laatste wedstrijd van 2022 in eigen huis van titelkandidaat GVVV (0-2) en zou dus een prooi moeten kunnen zijn voor ACV, resultaten uit het verleden bieden echter geen garantie. Eerder dit seizoen eindigde het duel tussen Ter Leede en ACV in 2-2.

GVVV, dat zich momenteel vanwege het slechtere doelsaldo geen koploper mag noemen, ontvangt Excelsior’31. De ploeg uit Rijssen kan ieder punt gebruiken in de strijd tegen degradatie. Momenteel bezet men de laatste plaats in de competitie waarbij het verschil met de nummer zestien nu vier punten is. De ploeg uit Veenendaal zal om de titelaspiraties kracht bij te zetten ‘gewoon’ de drie punten moeten pakken. Ondanks het grote verschil op de ranglijst is GVVV al gewaarschuwd voor onderschatting van de komende tegenstander. In 2022 wist Excelsior’31 namelijk een overwinning te boeken tegen de huidige nummer twee (2-1).

De nummer drie van de ranglijst Sportlust’46 begon al een week eerder aan de competitie. het wist een inhaalduel met Volendam te winnen (3-0) waardoor het nu nog slechts twee punten achterstand heeft op ACV en GVVV. De ploeg uit Woerden verloor voor de laatste keer een competitiewedstrijd op 1 oktober 2022 bij SteDoCo (3-2), dit na een ruststand van 0-2. De komende tegenstander Urk ging de laatste twee competitiewedstrijden onderuit, tegen Sparta Nijkerk en ook tegen het al genoemde SteDoCo. Urk is na een uitstekende start beland op plaats zestien, zodat je kunt stellen dat de twee ploegen die elkaar gaan treffen staan op de posities die vooraf door menigeen verwacht werd. Urk als promovendus strijdend tegen degradatie en Sportlust’46 dat echt meedoet om promotie naar de Tweede Divisie. Voor beiden ploegen dus een belangrijk potje in Urk waarbij het niet verrassend is dat Sportlust’46 start als favoriet.

In Volendam staat een regelrechte degradatiekraker op het programma tussen de plaatselijke amateurvereniging en ASWH. De nummer zeventien tegen de nummer vijftien waarbij het verschil vier punten verschil is in het voordeel van de Volendammers. De druk zal daarom groot zijn bij de twee ploegen die ieder punt kunnen gebruiken in de strijd tegen degradatie. Eerder dit seizoen leek ASWH op weg naar een zege op Volendam, maar in eigen huis verspeelde men een 2-0 voorsprong (2-2).

Overige wedstrijden:
Barendrecht – Hoek
Harkemase Boys – DOVo
FC Rijnvogels – SteDoCo
Staphorst – VVOG
DVS’33 – Sparta Nijkerk