Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

VOORBESCHOUWING TWEEDE DIVISIE | De helft van het moeten

Waar de jaarwisseling over het algemeen staat voor de start van iets nieuws, is het voor het voetbal juist het moment waar het oude doorgroeit en in importantie toeneemt. Simpel gezegd: mogen wordt moeten. Moeten winnen om kans te behouden op het kampioenschap, moeten winnen om niet te verdrinken in het drijfzand van de degradatie. In de eerste achttien wedstrijden hebben de clubs zich gepositioneerd, vanaf speelronde negentien gaat de echte race van start.

Vier clubs uit de Tweede Divisie hebben al een wedstrijd om de knikkers in de benen. Kozakken Boys werd in de tweede ronde van de KNVB uitgeschakeld door ADO Den Haag. De Treffers (stunt in eigen huis tegen Cambuur), Spakenburg (stunt uit bij Groningen) en Katwijk (winst bij Urk) wisten zich wel te plaatsen voor de derde ronde. Daarin werd De Treffers gekoppeld aan De Graafschap en lootten Spakenburg en Katwijk tegen elkaar. We gaan derhalve minimaal één Tweede Divisionist terug zien in de kwartfinale van de KNVB Beker.

Tot zover de inleidende beschietingen, het is tijd voor de hervatting van de Tweede Divisie. Uiteraard komen de vier eerder genoemde clubs in actie, maar voor het eerste gevoel van “moeten” is het interessanter om een drietal andere wedstrijden voor het voetlicht te brengen: IJsselmeervogels – AFC, Rijnsburgse Boys – Quick Boys en TEC – OFC.

IJsselmeervogels – AFC

Het water zal de “Rooien” zelden hoger aan de lippen hebben gestaan dan na de afgelopen eerste seizoenshelft. Er gebeurde zoveel dat het bijna voelt alsof de onrust er eerder was dan de daadwerkelijke start van het seizoen. Een wisseling in het technisch kader, prestaties die dusdanig tegenvielen dat IJsselmeervogels na de thuiswedstrijd tegen Scheveningen besloot om trainer Gert Peter de Gunst de laan uit te sturen. Onder leiding van interim-trainer Michael Weggemans werd de afsluitende degradatiekraker bij OFC met 0-3 gewonnen. Weggemans krijgt in de tweede seizoenshelft steun van Rob Hilbers. Verder komen Marouane Afaker, Gino Bosz en Junior van der Velden per direct de “Rooie” gelederen versterken.

Hoe anders is het leven bij de “Reds.” AFC verloor voor het laatst op 1 oktober van het afgelopen jaar (uit bij Kozakken Boys 1-0). Van de tien wedstrijden erna werden er acht gewonnen en twee gelijkgespeeld. De Amsterdammers gingen dankzij die reeks als koploper de winterstop in. Het gaatje met nummer twee HHC Hardenberg bedraagt echter maar één punt en ook De Treffers, Rijnsburgse Boys, Quick Boys en Katwijk loeren op een iets grotere afstand naar de koploper, wachtend op een misstap en de kans om de druk nog verder op te voeren.

Twee totaal verschillende vormen van druk, IJsselmeervogels speelt voor ademruimte, AFC voor euforie. Een mooie start van de helft van het moeten.

Rijnsburgse Boys – Quick Boys

Bij derby’s geldt altijd de druk van het moeten. Naast de reglementaire drie punten spelen de ploegen dan ook om de trots en de eer van de gehele club, twee niet te onderschatten factoren die voor de fans veel meer zijn dan romantische bijproducten. De eerste editie van dit seizoen eindigde in een eclatante 4-0 overwinning voor Quick Boys. Dat duel hoorde voor Rijnsburgse Boys tot de moeizame serie die de start van het seizoen tekende. Maar toen september voorbij was, ging het roer om op sportpark Middelmors.

Rijnsburgse Boys gooide het tactische plan rigoureus om en verloren sinds de invoering van het Uien-catenaccio geen competitiewedstrijd meer. De goede prestaties leidden er zelfs toe dat er, bij monde van aanvoerder Bram Ros, over kansen op het kampioenschap werd gesproken. Bij Quick Boys ligt de ambitie om voor het kampioenschap nog wat verder in de toekomst, maar stiekem ervan dromen zal zo af en toe wel gebeuren. Als trainer Edwin Grunholz in zijn laatste seizoen op Nieuw Zuid de Blauw-Witten stevig in de subtop parkeert en zijn opvolger Thomas Duivenvoorden een fundament geeft om op door te bouwen, mag hij zijn missie bij Quick Boys als geslaagd beschouwen.

TEC – OFC

TEC en OFC sluiten op zondag deze speelronde af met een heuse Kelderkraker. Het gaatje tussen de oranjehemden uit Tiel en de geelzwarten uit Oostzaan bedraagt acht punten. Daardoor zal de druk het hoogst zijn bij de bezoekers. Bij verlies loopt het gat namelijk al vroeg in de race op tot elf punten en dat terwijl TEC niet eens op een veilige plek staat. De thuisploeg heeft zich tussentijds weten te versterken met Pele van Anholt en zal willen voortborduren op de resultaten die aan het einde van de eerste seizoenshelft werden behaald. Toen wist de ploeg van trainer Hans van de Haar negen punten te halen uit laatste vier wedstrijden.

Het volledige programma:

Zaterdag 21 januari

14.30

HHC Hardenberg – Scheveningen

15.00

IJsselmeervogels – AFC
Jong Sparta – Spakenburg
Kozakken Boys – FC Lisse
Rijnsburgse Boys – Quick Boys

15.30

Katwijk – Noordwijk
Koninklijke HFC – Jong Volendam

18.00

De Treffers – Excelsior Maassluis

Zondag 22 januari

14.30

TEC – OFC