Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Wordt het geheim van de Braziliaanse 5 miljoen van Achilles ’29 ontrafeld in ‘Van kroonprins tot kutkeeper’?

Afgelopen weekend werd het boek ‘Van kroonprins tot kutkeeper‘ gelanceerd. Het boek, geschreven door de op 7 april 2021 overleden journalist Danny v.d. Broek verhaalt over de hoge pieken en diepe dalen waarin voetbaltrainer Eric Meijers zich heeft bevonden. Topamateurvoetbal.com sprak de 58 jarige trainer over dit boek.

Allereerst, de schrijver van het boek is helaas overleden.

Danny v.d. Broek heeft een ongeneeslijke ziekte opgelopen. Een deel van de opbrengst gaat daarom dan ook naar de Stichting Melonaam, die opkomt voor de belangen van mensen met die ziekte.

Als je de titel even laat bezinken wil je als voetballiefhebber al gauw weten waar die over gaat.

Dan ga je eerst terug naar het begin van mijn loopbaan als trainer, waarin ik met Helmond Sport 5 wedstrijden op rij won en uiteindelijk vierde werd in de KKD. We kwamen tot in de halve finales van de play offs die we ternauwernood verloren van Sparta. Dan kom je in de picture als trainer en word je de kroonprins genoemd. Een titel die ook bijvoorbeeld Robert Maaskant ooit verdiende.  

Daarna kwam je bij Achilles ’29 terecht.

Jawel. En dat liep aanvankelijk geweldig. Ik had al successen behaald bij RKHVV en Hatert, maar bij Achilles ’29 was het indertijd echt geweldig.

Tot de geldstroom opdroogde.

Ja het bleek niet meer overeind te houden. De familie die dat toen bestierde probeerde de rust te bewaren en dat lukte ook een periode goed, maar uiteindelijk is het stuk gelopen.

Er zou 5 miljoen uit Brazilie onderweg zijn, maar die kwam nooit in Groesbeek aan.

Nee, en daarover lees je dan ook iets terug in het boek.

Ondanks alle misère kreeg Hans Heijen de gelegenheid een docu te maken die aan duidelijkheid weinig te wensen over liet.

Je doelt nu op die docu “Voetbal is oorlog” met die toestand over de kutkeeper. Ik heb dat toen nu eenmaal geroepen. Ik heb er over gesproken met de keeper in kwestie Robbert te Loeke. Het is me blijven achtervolgen. Net als ‘Voetbal is oorlog’ als kreet altijd aan Rinus Michels blijft hangen. Dat is dan maar zo.

Waarom zou de voetballiefhebber dit boek willen lezen?

Omdat het niet om voetbal in de absolute top gaat, over de grote sterren. Het gaat over voetbal in de Keuken Kampioen Divisie en de Tweede Divisie. Danny v.d. Broek kende ons als familie al tientallen jaren. Mijn vader en broer waren ook bekenden in de Nijmeegse voetbalwereld. Danny v.d. Broek heeft zo lang over ons geschreven als journalist dat het logisch was dat hij dit boek ook zou schrijven. Maar het is triest dat hij het niet heeft mogen meemaken dat het is uitgekomen. Elke echte voetballiefhebber heeft er een prachtig boek aan. Daarom wil je het ook lezen.

Dit boek is een mooie mijlpaal, maar ik neem aan dat er ook nog een verlangen is om een loopbaan binnen het voetbal voort te zetten?

Jazeker is dat er. Waarbij ik moet zeggen dat het dan wel passend moet zijn. Ik ben nu 58. Ik zou als een soort mentor kunnen werken met een jongere trainer, maar ook nog als zelfstandig trainer in bijvoorbeeld de Eerste Divisie of de Tweede Divisie. Dat zou dan gewoon afhangen van het geschetste plaatje

Heeft Spakenburg je reputatie beschadigd?

Het is niet goed natuurlijk, dat gedoe over de keepers in de media had ook niet gemoeten. Maar goed, er zijn keuzes gemaakt. De resultaten vielen de laatste weken ook weer wat tegen daar. Volgens mij 1 uit 3 en 9 tegengoals. Ik denk niet dat Spakenburg er beter van is geworden na mijn vertrek.

Van kroonprins tot kutkeeper‘ door Danny v.d. Broek. Paperback 19,99.