Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Corneille: ,,Het risico op afbreuk ligt niet bij interim-trainer Jacobs, maar bij de spelersgroep”

Met nog zes speelronden voor de boeg durfde Dogan Corneille bij de verantwoordelijke mensen binnen Excelsior Maassluis zijn positie ter discussie te stellen. Niemand anders dan hij zelf gooide de knuppel in het hoenderhok. Waarom deed hij dat, en waarom op dat moment ? Corneille legt dat en nog veel meer uit.

,,Eigenlijk hadden wij een prima seizoenstart. We verloren weliswaar de eerste twee wedstrijden maar vervolgens bleven we tien wedstrijden op rij ongeslagen. Ook topclubs als Rijnsburgse Boys en Katwijk pakten we in die periode. Maar helaas, ik maakte begin november bekend dat ik na vijf jaar aan een andere uitdaging toe was en toen stortte het als een kaartenhuis in elkaar. We hebben nog een goed trainingskamp in Spanje gehad, maar eenmaal weer in competitie bleven de resultaten uit. We zakten steeds verder op de ranglijst.”

,,We wonnen nog bij IJsselmeervogels en thuis tegen Jong Volendam en Noordwijk. Maar de concurrentie, met name Scheveningen, pakte meer en na de 3-4 tegen die club heb ik bij de club gezegd: ik wil helemaal niet weg, maar als je iets wilt bewerkstelligen dat nog echt effect heeft dan moet je niet wachten. Dan ga ik naar huis en dan heeft een ander nog een fatsoenlijke kans om de club in de tweede divisie te houden. OFC zal onderin blijven, maar Excelsior heeft maar 2 punten meer dan IJsselmeervogels dat op een p.d. positie staat. Met nog wedstrijden thuis tegen OFC en Jong Sparta en een uitwedstrijd bij AFC. Onze trainer van 021 Steye Jacobs heeft het opgepakt en ik hoop dat hij slaagt in de opzet.”

Zit er voor Jacobs geen risico op naamsafbreuk aan vast ?

,,Nee. Ik kan je een voorbeeld geven. Ooit ben ik bij ASWH interim trainer geweest. Toen heb ik ook tegen de spelersgroep gezegd: ik doe dit een paar wedstrijden om te helpen. Als we degraderen is het door jullie Jullie zitten volgend jaar een niveau lager. En als we er in blijven is dat ook door jullie. Maar het kwartje moet nu wel echt gaan vallen. Natuurlijk,  Steye is ook volgend seizoen trainer van Excelsior, maar als het de komende weken fout gaat is hem dat niet te verwijten.”

Je was in Barcelona tijdens het trainingskamp nog heel positief.

,,Jawel, toen dacht ik nog dat we het allemaal weer voor elkaar gingen krijgen. We hadden individuele en gezamenlijke doelstellingen geformuleerd. We wilden echt nog naar het linker rijtje. We trainden goed, teambuilding ging prima, we kregen een aantal geblesseerde spelers terug, er was echt alle reden om optimistisch te zijn.”

En toch wilde het niet echt goed komen.

,,Ik noem het voor mezelf nu maar een leermoment. Niet te vroeg kenbaar maken dat je gaat vertrekken. Ik ben er echt van overtuigd dat het toeval te groot is dat dat moment samen viel met het moment waarop bij ons de prestaties naar beneden gingen. Waarmee ik natuurlijk niet beweer dat dat bewust is gebeurd.”

Zomaar een detail; jij speelde de laatste tijd in een 5-3-2 formatie, Steye speelt weer 4-3-3.

,,Mensen hechten te veel waarde aan die cijfers. Als ik 5-3-2 speel en mijn backs komen steeds op dan speel ik aanvallend al snel 3-4-3 of nog aanvallender, 3-2-5 zelfs. Maar nogmaals, die cijfers zeggen niets. Voetballen op dit niveau heeft veel meer te maken met afspraken nakomen. Welk systeem je ook toepast, als een of twee spelers niet leveren dan verlies je daar eerder de wedstrijd mee dan met een bepaald systeem. Verdedigend gezien hadden mijn 2 spitsen altijd een simpele opdracht. Als de bal vanuit de doelman of centrale verdediger naar de back werd gespeeld moesten mijn spitsen direct kort op die centrale verdedigers staan. Dan kon de bal daar dus niet heen.”

,,Aansluitend jaagt jouw wingback die van hun op en moeten jouw middenvelders op die van de tegenstander staan. Ondertussen heb jij dan zelf nog voldoende restverdediging staan. En in balbezit moet je zien jouw creatieve spelers zo veel mogelijk aan de bal te krijgen. En die moet je vooral hun eigen spel laten spelen, niet volstoppen met opdrachten in aanvallende zin. Zo kun je 4-3-3 heus goed bestrijden met 5-3-2 of 3-4-3 of hoe je dat ook wilt noemen. Maar uiteraard ga ik mij nu niet bezig houden met de vraag hoe Steye Jacobs het aanpakt. Ik hoop echt dat de club er in blijft en ik ga ook zeker nog kijken. Maar het is nu niet meer aan mij om iets van de speelwijze te vinden.”

Je kunt terugkijken op een prachtige periode bij Excelsior Maassluis, ondanks alle ellende die corona veroorzaakte.

,,Jazeker. Begonnen met een tweede plaats achter AFC. Toen wonnen we zelfs de tweede en de derde periode. Vorig seizoen in de middenmoot geëindigd. Jammer dat het dan zo afloopt. Dat doet me pijn. Maar aan de andere kant, altijd goede contacten met de mensen binnen de club gehouden, heerlijk met de spelersgroepen kunnen werken, dat neemt niemand me meer af. En nu het dan toch niet anders is, ik heb nu even wat meer afstand van het voetbal en dus ook wat meer rust. Ik kan er straks weer goed uitgerust tegenaan.”

Je had al heel snel een nieuwe club nadat bekend werd dat je in Maassluis zou stoppen.

,,Dat had een heel simpele reden. Ik ving op dat Thomas Duivenvoorden van FC Rijnvogels naar Quick Boys zou gaan. Ik heb hem gebeld, gefeliciteerd en gevraagd of Rijnvogels in mij geïnteresseerd zou zijn. Dat waren ze en we hadden het contract ook snel rond. En dus ga ik in juli met veel plezier aan het werk op de Kooltuin.”

FC Rijnvogels lijkt met Corneille een mooie slag te hebben geslagen. Jarenlang betaald voetbal gespeeld bij VVV Venlo en FC Eindhoven alsook bij topamateurclubs als IJsselmeervogels. En aansluitend een trainersloopbaan langs onder meer Kozakken Boys, v.v. Noordwijk, Willem II en laatstelijk Excelsior Maassluis. Alwaar hij meerdere spelers, onder wie Milan van Ewijk (nu SC Heerenveen) opleidde voor het betaalde voetbal. Een trainer die twee keer waaronder een jaar geleden door zijn collega’s werd uitgeroepen tot trainer van het jaar in het district West II. En die zijn ego opzij zette om Excelsior Maassluis te helpen. Ze hadden een slechtere keuze kunnen maken op de Kooltuin.