Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Derde Divisie A: René van der Kooij (Hercules) spel op de helft van de tegenstander moet beter.

Na afloop van de gewonnen wedstrijd (5-0) tegen een zwaargehavend v.v. Hoogeveen sprak Topamateurvoetbal.com met Hercules trainer René van der Kooij. “De defensieve organisatie staat goed, maar ons spel op de helft van de tegenstander moet beter”, aldus van der Kooij.

Belangrijke weken

Of er veel waarde gehecht kan worden aan de overwinningen in de eerste twee speelrondes vond René van der Kooij moeilijk te beoordelen. “De ploegen die wij getroffen hebben zijn deze zomer gepromoveerd en zullen moeten wennen aan het niveau. In de maand september zullen wij een beter beeld krijgen van waar wij staan als team”. De komende weken treft Hercules achtereenvolgens Harkemase Boys, DVS’33, v.v. Eemdijk, IJsselmeervogels en FC Rijnvogels. 

Jeugdopleiding

Ook deze zomer verloor de club uit Utrecht weer de nodige spelers. Topscorer Tim Waterink vertrok naar De Treffers. Ook belangrijke pionnen als Stef van Rooijen (Rijnsburgse Boys), Bjorn van Gorkum (USA) en Marijn Ploem (Kon. HFC) trokken de deur achter zich dicht op Sportpark Voordorp. Toch wist van der Kooij weer volwaardige vervangers te vinden voor de vertrekkers. Groot voordeel hierbij volgens van der Kooij is de kwalitatief sterke jeugdopleiding van Hercules. “De speelwijze van het eerste elftal loopt als een rode draad door de opleiding. Hierdoor is het voor de spelers die aansluiten relatief makkelijk omdat ze weten wat er verwacht wordt”. Jongens als Valentijn Beck, Max Fichtinger, Youssef El Bouaazzati en Jordi Paulina zijn hier exponenten van. 

Helft tegenstander

In de wedstrijd tegen v.v. Hoogeveen hield Hercules voor de tweede keer dit seizoen de nul. “Toen ik hier begon een aantal jaar geleden ben ik begonnen met neerzetten van de defensieve organisatie en de opbouw. Dit onderdeel is nu goed op orde. Nu moet ons spel op de helft van de tegenstander nog beter worden. Hierin maken wij nog te vaak de verkeerde of te snelle keuzes”. Wij willen graag spelen met aanvallende backs, maar dit houdt in dat wel iedereen continue onderweg moet zijn. Soms zijn wij hierin nog te statisch, aldus van der Kooij.

Opvallend

Opvallende speler zondagmiddag op Voordorp was linksback Deveron Fonville. Inderdaad het broertje van Tyrone Fonvile voormalig spits van Hercules nu spelend voor Sparta Nijkerk. Via de jeugdopleiding van PSV, FC Utrecht en NEC belande de verdediger afgelopen zomer in Utrecht. Met een enorme power bestreek de verdediger de hele linkerkant van het veld. De voorzetting voor de goal is nog wat voor verbetering vatbaar, maar Fonville was met een technisch hoogstandje wel de aangever bij de 4-0. Langs de lijn werd al de opmerking gemaakt dat Deveron in zijn eerste weken al meer meters heeft afgelegd dan zijn broer Tyrone in zijn jaren bij Hercules. 

Foto: Orange Pictures