Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Dit is de promotie-degradatieregeling in de Tweede en Derde Divisie

De promotie-degradatieregeling roept eigenlijk het hele seizoen al verwarring op bij de vaste volgers van het topamateurvoetbal. Met name in de Tweede Divisie is er het een en ander veranderd ten opzichte van de afgelopen seizoenen, iets wat overduidelijk niet bij iedereen goed is overgekomen. Nu we langzaam maar zeker naar het einde van het seizoen gaan, is topamateurvoetbal.com nog eenmaal diep in de regelgeving rond promotie en degradatie gedoken, hieronder vind je precies hoe het plaatje met betrekking tot de nacompetitie eruit ziet.

Allereerst de Tweede Divisie. Naast het feit dat in deze competitie de grootste veranderingen hebben plaatsgevonden heeft deze afdeling ook te maken met een competitie binnen de competitie. De Jong-teams zijn namelijk losgekoppeld van de rest van de Tweede Divisie. Dit geldt ook voor de regelgeving rond deze teams, deze zijn namelijk bepaald door de profsectie van de KNVB.

Tweede Divisie

Voor we ons concentreren op de beloftenploegen kijken we eerst naar de normale ranglijst in de Tweede Divisie. Om die ranglijst goed te bepalen moet je de Jong-teams eruit halen. Aan het einde van het seizoen degradeert dan de nummer 16 van de eindrangschikking. De twee ploegen erboven (de nummers 14 en 15) zijn veroordeeld tot het spelen van een nacompetitie met de zes periodekampioenen uit de Derde Divisie. Het speelschema voor die nacompetitie ziet er als volgt uit:

Kwartfinale

Laagst geklasseerde PK zaterdag – Hoogst geklasseerde PK zondag (A)

Laagst geklasseerde PK zondag – Hoogst geklasseerde PK zaterdag (B)

Nummer twee geklasseerde PK zaterdag – Nummer 14 Tweede Divisie (C)

Nummer twee geklasseerde PK zondag – Nummer 15 Tweede Divisie (D)

Halve finale

wedstrijd C – Wedstrijd A (1)

Wedstrijd D – Wedstrijd B (2)

Finale

1 – 2

Alle speelronden gaan over twee wedstrijden. In de halve finales en de finale krijgen de hoogst geklasseerde ploegen het recht om de tweede wedstrijd thuis te spelen. Daarbij geldt dat de hoogst geplaatste periodekampioen op nummer één staat, gevolgd door de herkanser uit de Tweede Divisie, de nummer twee geklasseerde periodekampioen en de laagst geklasseerde periodekampioen. De winnaar van de finale speelt komend seizoen in de Tweede Divisie.

Derde Divisie

De twee laagst geklasseerde ploegen uit de Derde Divisie degraderen naar de Hoofdklasse, de twee ploegen erboven kunnen het vege lijf nog redden via de nacompetitie met de periodekampioenen van de Hoofdklassen. Zowel op zaterdag als op zondag zijn er twee Hoofdklassen (A en B).

Eerste ronde

Laagst geklasseerde PK Hoofdklasse A – Hoogst geklasseerde PK Hoofdklasse B (A)

Laagst geklasseerde PK Hoofdklasse B – Hoogst geklasseerde PK Hoofdklasse A (B)

Nummer twee geklasseerde Hoofdklasse A – Nummer 15 Derde Divisie (C)

Nummer twee geklasseerde PK Hoofdklasse B – Nummer 16 Derde Divisie (D)

Finale

wedstrijd C – Wedstrijd A

Wedstrijd D – Wedstrijd B

Alle speelronden gaan over twee wedstrijden. In de finales krijgen de hoogst geklasseerde ploegen het recht om de tweede wedstrijd thuis te spelen. Daarbij geldt dat de hoogst geplaatste periodekampioen op nummer één staat, gevolgd door de herkanser uit de Derde Divisie, de nummer twee geklasseerde periodekampioen en de laagst geklasseerde periodekampioen. De winnaars van de finales spelen komend seizoen in de Derde Divisie

Jong-teams

Zoals eerder vermeld is de promotie-degradatieregeling voor de Jong-teams vastgesteld door de profsectie van de KNVB. Voorafgaand aan seizoen 2020 – 2021 hebben de profclubs aangegeven of zij de wens hebben te promoveren uit de Onder 21-competitie. De Onder 21-competitie is verdeeld in twee delen, een najaarscompetitie en een voorjaarscompetitie. De twee winnaars van deze twee competities spelen onderling om het algeheel kampioenschap.

Het laagst geklasseerde Jong-team in de Tweede Divisie kan degraderen, hiervoor gelden de volgende regels:

  • als beide Jong-teams bij de eerste negen eindigen spelen ze allebei komend seizoen in de Tweede Divisie.
  • Als het laagst geklasseerde Jong-team tussen plek 10 en plek 16 eindigt, speelt dit team een play-off tegen de algeheel kampioen van de Onder 21-competitie (mits deze heeft aangegeven te willen promoveren)
  • Als het laagst geklasseerde Jong-team op plek 17 of 18 eindigt, degradeert dit team direct, ten faveure van de algeheel kampioen van de Onder 21-competitie of de runner-up (mits één van deze twee teams heeft aangegeven te willen promoveren).

Promotie naar de Eerste Divisie

In tegenstelling tot de amateurclubs kunnen de Jong-teams wel promoveren naar de Eerste Divisie. Hiervoor zijn verschillende regels van toepassing, waarvan er dit seizoen een aantal mogelijk van toepassing kunnen zijn op Jong Sparta. De Jonge Kasteelheren zouden nog kunnen promoveren naar de Eerste Divisie als:

  • zij eerder hebben aangegeven promotie te wensen
  • Jong Sparta tweede wordt in de Tweede Divisie
  • Jong FC Utrecht bij de onderste twee eindigt in de Eerste Divisie
  • Sparta niet degradeert uit de Eredivisie