Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Katwijk vertoont alle symptomen van de Oranje-ziekte tegen Rijnsburgse Boys

Het meeste balbezit, een optisch veldoverwicht en net op het moment dat je het idee hebt dat de wedstrijd jouw kant op lijkt te vallen vol in het mes lopen en met lege handen achterblijven. Vaak genoeg zagen we het Nederlands elftal uit een groot toernooi geknikkerd worden, met het gevoel dat het onterecht was wanneer je de zaken met een oranje bril bekeek. Katwijk vertoonde in de derby tegen Rijnsburgse Boys exact dezelfde symptomen als het Nederlands elftal in een groot toernooi. Met de gekleurde bril op leek de 1-3 nederlaag onterecht, maar zodra die bril wordt afgezet ligt het verhaal van deze derby toch een stuk genuanceerder.

Ondanks dat optische veldoverwicht en het balbezit beet de thuisploeg maar zelden echt door. Met name in de eerste helft kon Katwijk in balbezit blijven zolang de ploeg de bal liet rondgaan, maar wilde het niet lukken zodra de diepte werd gezocht. Te vaak kwamen passes vanuit de defensie te laat, waren ze te slordig, of moesten de spitsen het onderspit delven tegen de Rijnsburgse defensie. Die defensie, wederom onder leiding van middenvelder en aanvoerder Bram Ros, kon zelf steunen op sluitpost Wesley Zonneveld. De Rijnsburgse goalie stond op zijn post op de momenten dat Katwijk wel door dreigde te komen. Voor rust was hij belangrijk op schoten van Tim Freriks (na een knap hakje van Ahmed el Azzouti) en Kylian van Mil en was hij bovendien op tijd bij de bal voordat de weggestoken Danny van Haaren gevaarlijk kon worden.

Rijnsburgse Boys hield verdedigend wel stand, maar kwam voor rust zelf maar zelden aan aanvallen toe. Tot de openingstreffer, vier minuten voor rust, moesten de “Uien” het in aanvallend opzicht doen met een kopbal van Dani van der Moot die voorbij de tweede paal naast het doel van Andre Krul ging. Van der Moot was wel onderdeel in de combinatie, die Furghill Zeldenrust uiteindelijk in staat stelde om de ban te breken, maar de buitenspeler verschafte, met een knappe actie tussen Dario van Breukelen en Paul Kok in, vooral zichzelf de ruimte om de 0-1 achter Krul te schieten. Kort voor rust kon Jeroen Spruijt vanaf links de achterlijn nog bereiken, maar zijn inzet hobbelde voor een leeg doel aan alles en iedereen voorbij, waardoor de schade voor Katwijk beperkt bleef tot één tegentreffer.

Nieuwe aanvallende impulsen

Met Marciano Mengerink op de plaats van Freriks gaat Katwijk in de tweede helft nadrukkelijker op jacht naar de gelijkmaker, maar pas nadat ook Hugo Botermans na ruim een uur spelen in het veld komt, krijgt Katwijk echt het overwicht in handen en komt de koploper ook op gelijke hoogte. Botermans kan vanaf rechts richting achterlijn gestuurd worden en ziet zijn lage voorzet door Ros achter zijn eigen doelman gewerkt worden. In de minuten die volgen dwingt Botermans doelman Zonneveld nog tot een geweldige reflex en uit de corner die volgt spat een kopbal van diezelfde Botermans uiteen op de lat. Rijnsburgse Boys kruipt door het oog van de naald, om vervolgens de genadeklap uit te delen.

Moed der wanhoop

Op het moment dat Katwijk bloed ruikt en steeds verder vooruit gaat spelen, stuurt Zeldenrust met een knappe voetbeweging Bert Koomen de diepte in. De rechtsback van Rijnsburgse Boys is veel sneller dan Paul Kok en blijft, oog in oog met Andre Krul, koelbloedig, 1-2. Vanaf dat moment speelt Katwijk meer met de moed der wanhoop dan met het verstand en drie minuten voor tijd valt het doek definitief voor de Krombewoners. Invaller Delano Assante is, op aangeven van Jeffrey Jongeneelen, de maker van de 1-3.

Katwijk, dat zeker de tweede helft het idee had dat de wedstrijd hun kant op aan het vallen was, blijft met lege handen achter op het eigen sportpark. Met wellicht het idee dat ze meer balbezit hadden en een overwicht op het veld en bovendien tien minuten waarin ze de achterstand zomaar hadden kunnen ombuigen in een voorsprong. Vasthouden aan die gedachte betekent echter dat je volledig ten prooi valt aan de Oranje-ziekte en niet inziet dat je in het mes bent gelopen en de nederlaag een stuk terechter was dan de Oranje-ziekte doet vermoeden.