Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Dit was 2022 | Op z’n Katwijks

Sinds de eeuwwisseling wist Katwijk vier keer kampioen te worden op het allerhoogste amateurniveau. De Krombewoners pakten ook eenmaal het kampioenschap op het één na hoogste niveau en werd de laatste titel in de Topklasse op de laatste speeldag verspeeld. Katwijk speelde maar liefst acht kampioenswedstrijden in dit millennium. Daarvan werd er maar één gewonnen. Ook in 2022 besliste Katwijk de titelstrijd “op z’n Katwijks.”

Op 23 april 2000 pakte Katwijk het vierde afdelingskampioenschap in de geschiedenis van club door in eigen huis met 5-0 te winnen van FC Lisse. De huidige keeperstrainer van de oranjehemden, Hugo van Duijn, stond die middag onder de lat, assistent-trainer Patrick Heijmans zat een schorsing uit. Ieder kampioenschap is uniek, maar dat dit duel 22 jaar en drie kampioenschappen op het hoogste niveau later nog steeds in de boeken staat als de laatste kampioenswedstrijd die werd gewonnen is wel een heel bijzondere statistiek.

Dat heeft voor een deel te maken met grauwe, grijze jaren die volgden op dat kampioenschap in 2000. Katwijk speelt in het eerste decennium na de eeuwwisseling een rol in de marge, maar plaatst zich wel voor de nieuwe Topklasse. Drie jaar later staan de Krombewoners voor de vijfde keer in de historie met de kampioensschaal in handen, nadat GVVV hard onderuit gaat in het inhaalduel bij HHC Hardenberg en het gat met Katwijk onoverbrugbaar is geworden. Niet alleen sportpark De Boshoek stroomt vol voor het inhaalduel, ook op De Krom wordt de wedstrijd via een straalverbinding aandachtig bekeken.

Die straalverbinding is nodig, omdat Katwijk zelf twee dagen eerder in de kampioenswedstrijd een pak op de broek krijgt van Spakenburg. De Blauwen zijn niet bepaald van zins om mee te werken aan een oranje-zwart feestje en hebben bovendien de punten zelf keihard nodig om degradatie te voorkomen. De opkomst van beide elftallen verraadt al weinig goeds voor Katwijk. De ploeg van Bruinink heeft de zenuwen overduidelijk niet onder controle en verliest met 4-1 aan de Blauwe zijde van De Westmaat. Twee dagen later wordt Katwijk zonder te spelen kampioen, omdat ook GVVV punten morst.

Roerige jaren

De drie seizoenen die volgen zijn niet de meest rustige in de geschiedenis van de club. De regerend algeheel amateurkampioen degradeert, maar wordt een seizoen later met overmacht kampioen in de Hoofdklasse. De kampioenswedstrijd wordt echter niet gewonnen, een puntendeling in de thuiswedstrijd tegen ASWH is voldoende voor de titel (1-1).

Een seizoen later plaatst de promovendus zich als eerste voor de nieuwe Tweede Divisie en gaat het als koploper de laatste speeldag in. Katwijk verliest echter in eigen huis van concurrent HHC Hardenberg, dat zelf ook met lege handen blijft staan omdat Excelsior Maassluis de drie punten, en daarmee het kampioenschap, pakt bij Spakenburg.

Apotheose in 2018

In het seizoen 2017-2018 staat Katwijk vanaf dag één bovenaan, maar laat het twee kansen om het kampioenschap binnen te halen liggen, waardoor het kampioenschap beslist gaat worden in een onderling duel uit bij Kozakken Boys. De eerste kans op het kampioenschap is er eentje met mitsen en maren. Katwijk moet zelf winnen bij TEC en is dan afhankelijk van een misstap van Kozakken Boys. De eerste opdracht lukt al niet, in Tiel wordt met 2-1 verloren. Diezelfde cijfers staan op het bord na de thuiswedstrijd tegen Koninklijke HFC, waarna de schaal voor de tweede keer terug de koffer in gaat.

Het is bloedheet in Werkendam als Kozakken Boys en Katwijk aftrappen voor de apotheose van 2018. De thuisploeg moet winnen om Katwijk, dat 33 wedstrijden bovenaan staat, op het laatste moment van de eerste plaats te stoten en kampioen te worden. Ruim 4000 toeschouwers op een uitverkocht sportpark De Zwaaier krijgen een bloedstollend spannende wedstrijd voorgeschoteld, waarin Katwijk met alles wat het in zich heeft het punt over de streep wil trekken. Drie minuten voor tijd ziet Abdellahi een vlammend afstandsschot via de paal uit het doel van Ricardo Kieboom komen. Even later is het punt binnen voor Katwijk en barst er een enorm oranje-zwart feest los in Werkendam.

Wachten op De Treffers – Jong Sparta

In het seizoen 2021 – 2022 legt Katwijk voor de winterstop een stevig fundament voor de tweede titel in de Tweede Divisie. Zelfs een flinke vormdip na de winterstop brengt het kampioenschap niet echt in gevaar, mede doordat de concurrentie ook nooit ten volle profiteert. Met nog vier wedstrijden te gaan kan de titelstrijd beslecht worden op sportpark Dijkpolder in Maassluis.

In de aanloop naar het duel laat de burgemeester van Katwijk weten dat de oranjehemden geen huldiging krijgen op het bordes van het gemeentehuis. Hij kan de veiligheid niet garanderen. Op het moment dat de selectie van Katwijk en ruim 1600 supporters onderweg zijn naar Maassluis wordt op het parkeerterrein van sportpark De Krom een podium opgebouwd, waar Katwijk bij thuiskomst uit Maassluis gehuldigd kan worden. Omdat Katwijk (wéér) een kampioenswedstrijd verliest, kan dat plan in de prullenbak.

Na een kleine tien minuten spelen rost Gabri Urbanus een vrije trap achter doelman Andre Krul en wat de Krombewoners ook proberen, die voorsprong blijft staan. Uitblinker aan de kant van de Tricolores: doelman Jean-Paul van Leeuwen, die na het seizoen verkast naar Katwijk. De teleurstelling is zo groot dat het even duurt voordat men doorheeft dat het kampioenschap nog niet uit zicht is. Omdat HHC Hardenberg en Koninklijke HFC ook verliezen is Jong Sparta de enige die het kampioenschap van Katwijk nog uit kan stellen. Daarvoor moeten de jonge Kasteelheren de uitwedstrijd tegen De Treffers winnen. Die wedstrijd begint echter pas om 18.00 uur. ,,Op deze manier hoef ik geen kampioen te worden,” klinkt het eensgezind uit de monden van de selectie en staf van de Krombewoners.

Op z’n Katwijks

Katwijk heeft echter niet zo heel veel meer te willen, bij puntverlies van Jong Sparta is het kampioenschap een feit. KNVB-directeur Jan-Dirk van der Zee sluit aan in de teleurgestelde oranje-zwarte stoet, met de kampioensschaal weer keurig opgeborgen in de koffer. Als de 1600 supporters onderweg zijn richting Katwijk Noord komt De Treffers op een 1-0 voorsprong tegen Jong Sparta. Op de snelwegen tussen Rotterdam en Den Haag barst in alle bussen een gejuich los en wordt de teleurstelling verdrongen door nieuwe hoop.

Als de meeste supporters terug zijn Katwijk staat Jong Sparta alweer op gelijke hoogte met De Treffers. Er wordt een “hotline” met Groesbeek opgezet en op het podium probeert de dj de sfeer erin te houden. Naarmate de tijd vordert en de gelijke stand op het bord blijft staan in Groesbeek, wordt het aan de andere kant van het land langzaam maar zeker steeds drukker voor het podium. Die aanloop raakt in een stroomversnelling als De Treffers de 2-1 scoort, een goal die in Katwijk Noord misschien wel met meer enthousiasme wordt begroet dan in Groesbeek zelf.

Bij elke minuut die wegtikt, daalt het besef dat het kampioenschap er alsnog komt meer in. Als, ergens tussen 19.45 uur en 20.00 uur, de wedstrijd in Groesbeek is afgelopen en de eindstand luidkeels over het parkeerterrein van sportpark De Krom schalt, barst er een enorm volksfeest los.

Alles wat er eerder op de middag gebeurd en gezegd is, wordt vergeten. Het moet bij Katwijk weer op z’n Katwijks, met allerlei plotwendingen en omwegen. En zonder overwinning in de kampioenswedstrijd, zodat de thuiswedstrijd tegen FC Lisse in 2000 voorlopig nog in de boeken blijft staan.