Dit was 2022 | Meereizen met de degradatiespoken

Op 4 juni 2022, de 34e en laatste speelronde in de Derde Divisie zaterdag, zijn de kampioen (FC Lisse) en één degradant (hekkensluiter GOES) bekend. Voor de twee plaatsen die veroordelen tot het vege lijf redden via de nacompetitie en de andere directe degradatieplek komen in totaal nog vijf clubs in aanmerking. Voor de amateurs van Ajax en VVOG zijn de veilige plaatsen (zo goed als) onhaalbaar, DOVO en VVSB kunnen niet meer direct degraderen, maar zijn nog niet gevrijwaard van de nacompetitie. In het midden van dat viertal staat ODIN ’59, voor de Heemskerkers zijn alle smaken nog mogelijk. Een reconstructie, waarin we meereizen met de degradatiespoken.

Wanneer je terugblikt op een kalenderjaar in het topamateurvoetbal kan het zomaar zijn dat de wereld van het heden mijlenver verwijderd is van de wereld van ruim een half jaar geleden. Wie kan het zich nog indenken dat de huidige nummer twee van de Derde Divisie zondag en de winnaar van de eerste periode in de Derde Divisie zaterdag zich afgelopen seizoen pas op de laatste speeldag verzekerden van een langer verblijf in diezelfde Derde Divisie. Sterker nog, één van die twee clubs deed dat zelfs pas op het allerlaatste moment.

DOVO en VVSB gaan wel met de beste papieren de laatste speelronde in, maar treffen ook de lastigste tegenstanders. De Veenendalers spelen tegen Ajax, dat als nummer 17 nog alles heeft om voor te strijden. VVSB ontvangt in eigen huis kampioen FC Lisse, een heuse Bollenderby. VVOG ontvangt in eigen huis het uitgespeelde Hoek, ODIN ’59 reist af naar Rijssen, daar wacht, het eveneens uitgespeelde, Excelsior ’31.

Op zoek naar de spoken

Voor we met de spoken mee kunnen reizen, zullen we ze eerst moeten vinden. Geen zorgen hoor, het is niet zo dat we een clubje theatrale spokenjagers uit de Verenigde Staten moeten invliegen. Een blik op de ranglijst voorafgaand aan de laatste speelronde vertelt ons exact wat willen weten. Die stand ziet er onderin als volgt uit:

13. DOVO            33 – 38 (doelsaldo -13, veilig)
14. VVSB             33 – 37 (doelsaldo -16, veilig)
15. ODIN ’59      33 – 36 (doelsaldo -16, nacompetitie)
16. VVOG            33 – 34 (doelsaldo -22, nacompetitie)
17. Ajax               33 – 33 (doelsaldo -17, degradatie)

De engste van de drie spoken waart dus rond op sportpark De Toekomst, de enige plaats waar aan het einde van de middag twee spoken zouden kunnen zitten. De nacompetitiespoken bevinden zich, op het moment dat om 14.30 uur alle wedstrijden in de Derde Divisie zaterdag aanvangen, in Harderwijk en Rijssen. Tijd om naar de velden te gaan.

Een kalme start

Het eerste half uur van de vier wedstrijden verloopt rustig. Alleen ODIN ’59 komt na een kleine twintig minuten spelen op achterstand, dankzij een goal van good-old Hielke Penterman, maar omdat er op de andere velden nog niet gescoord is heeft dat doelpunt geen gevolgen voor de stand op de ranglijst. De spoken vliegen rustig hun rondjes over de velden in Amsterdam, Harderwijk en Rijssen en lijken geen aanstalten te maken om echt gek te gaan doen. Tot overal in het land de klokken richting drie uur kruipen.

Spookuur

Op het moment dat de kerkklokken drie keer slaan breekt er een heus “spookuur” aan. In het laatste kwartier voor rust vallen er maar liefst acht doelpunten in de vier wedstrijden die we volgen. De eerste treffer valt in Amsterdam, waar Luuk Slegt Ajax op een 1-0 voorsprong zet. Twee minuten later zet Job Hoogedoorn VVOG op voorsprong tegen Hoek, op hetzelfde moment zet Lulinho Martins DOVO weer naast Ajax. Weer een minuut later valt ook in Noordwijkerhout de eerste treffer: Enzo Stroo zet FC Lisse op een 0-1 voorsprong.

Kort na het doelpunt van Stroo op sportpark De Boekhorst verschalkt Nick de Bondt zijn eigen doelman in Amsterdam, waardoor Ajax weer op voorsprong komt. VVSB weet ondertussen de achterstand binnen vijf minuten te repareren via Obi Onyeike, maar incasseert een minuut later alweer een treffer van Jeffrey Klijbroek. Het slotakkoord van de eerste helft is voor Lulinho Martins, die twee minuten voor rust DOVO weer naast Ajax.

Doordat alle ontwikkelingen elkaar zo snel opvolgden zijn we de draad en onze spoken kwijt. Zelden zal de rust zo welkom zijn geweest, want het kan haast niet anders dan dat de kaarten na de eerste drie kwartier volledig door elkaar geschud zijn.

Virtuele eindstand

Ajax en DOVO gaan met een 2-2 rusten op sportpark De Toekomst, VVOG staat na 45 minuten op een 1-0 voorsprong tegen Hoek en VVSB en ODIN ’59 gaan beiden met een achterstand aan de thee. De Noordwijkerhouters staan 1-2 achter tegen FC Lisse, ODIN ’59 kijkt tegen een 1-0 achterstand aan tegen Excelsior ’31. Hoewel de spoken in het laatste kwartier voor rust door heel het land vlogen, hebben de ruststanden betrekkelijk weinig gevolgen voor waar ze uiteindelijk eindigen, als het nu afgelopen zou zijn. Zo ziet de virtuele stand er bij rust uit:

13. DOVO            34 – 39 (doelsaldo -13, veilig)
14. VVSB             34 – 37 (doelsaldo -17, veilig)
15. VVOG            34 – 37 (doelsaldo -21, nacompetitie)
16. ODIN ’59      34 – 36 (doelsaldo -17, nacompetitie)
17. Ajax               34 – 34 (doelsaldo -17, degradatie)

Eerlijk is eerlijk, tot nog toe is dat hele spokenverhaal eerder enigszins koddig dan echt heel spannend. En dat is niet wat je van een dergelijk verhaal verwacht. Bij spoken denk je thriller en aan horror. En, afhankelijk van je leeftijd, een beetje aan Patrick Swayze en/of Bruce Willis. Die laatste twee mag je direct vergeten, thriller en horror gaan we in de tweede helft wel zien.

Stephen King

In het eerste kwartier van de tweede helft zorgen doelpunten op drie velden voor een serieuze plottwist. Kort na rust bouwt VVOG de voorsprong uit, Hoogedoorn tekent voor zijn tweede van de middag, en komt Ajax weer op voorsprong tegen DOVO. Ondertussen komt Excelsior ’31 op een 2-0 voorsprong tegen ODIN ’59, wat betekent dat de Heemskerkers nu virtueel op een directe degradatieplaats staan. In Noordwijkerhout blijft het stil. En dat wordt het ook in Amsterdam en Rijssen. En heel even in Harderwijk.

Het horrorgevoel wat dan ontstaat zou je kunnen kennen van griezelgrootmeester Stephen King. In zijn boek The Shining fietst een jongetje met enige regelmaat op zijn driewieler door de gangen van een vrijwel verlaten spookhotel in de Rocky Mountains. Elk ritje brengt je naar het puntje van de bank, de hele setting schreeuwt om iets engs wat staat te gebeuren. De spanning is bloedstollend, maar in de meeste ritjes gebeurt er niets.

Zo is het ook in het laatste half uur van de laatste speelronde in de Derde Divisie zaterdag. Rik Impens scoort nog wel twee keer tegen VVOG, dat zich heel even op de virtuele degradatieplek terugvindt, maar Job Hoogedoorn zorgt met zijn derde treffer dat die plek weer heel snel wordt teruggegeven aan ODIN ’59. En verder is het stil. Doodstil.

Totdat Sem van Amersfoort in de slotfase de aansluitingstreffer scoort in Rijssen. Met nog acht minuten te gaan is de spanning daar helemaal terug. Eén doelpunt nog en ODIN ’59 verjaagt alle degradatiespoken. De tijd tikt door, VVOG en Ajax gaan allebei met 3-2 winnen en zijn met de tussenstanden in Rijssen en Noordwijkerhout beiden veroordeeld tot het spelen van de nacompetitie.

Op het moment dat de blessuretijd ingaat waart het engste degradatiespook rond bij ODIN ’59. De seconden tikken langzaam weg, terwijl de donkere wolken zich langzaam boven de Heemskerkers pakken. Maar dan, diep in blessuretijd, zet Milano Koenders ODIN ’59 naast Excelsior ’31 en stuurt hij het degradatiespook richting Amsterdam. Sportpark De Koerbelt is zelfs helemaal spook-vrij! Voor even…

Het noodlot komt uit het hoekje wat de gehele tweede helft stil was. En mede daardoor enigszins vergeten. Maar omdat ook Youssef Blel diep in blessuretijd weet te scoren en VVSB naast FC Lisse zet, moet ODIN ’59 alsnog de nacompetitie in. En eindigen de degradatiespoken daar waar ze begonnen. De engste in Amsterdam, de andere twee in Harderwijk en Heemskerk.