Dit was 2022 | Super Monday in de Derde Divisie Zondag

De tweede seizoenshelft in de top van het amateurvoetbal was, door corona, sowieso een bijzondere achtbaan met 20 wedstrijden tussen februari en juni, maar de titelstrijd in de Derde Divisie zondag overtrof werkelijk alles. Met nog één speelronde te gaan konden Hercules, OFC, Gemert en ADO ’20 nog kampioen worden. De twee eerstgenoemde clubs stonden op 58 punten, de andere twee op 57 punten. Op Tweede Pinksterdag, maandag 6 juni, trappen de vier kanshebbers om 14.00 uur af met als inzet het kampioenschap in de Derde Divisie zondag. Een reconstructie van een speelronde die met recht bestempeld mag worden als Super Monday.

Hoewel de laatste speelronde zelf al een prachtig verhaal op zich is, is het niet compleet zonder ook te kijken naar de aanloop richting Super Monday. Zo startte OFC met een aardige voorsprong aan de achtbaanrit van 2022, maar was het die voorsprong na zes wedstrijden kwijt. Met nog veertien wedstrijden te gaan deelden Gemert en OFC de koppositie met 43 punten. ADO ’20 (vierde met 34 punten) en Hercules (achtste met 30 punten) zijn op dat moment helemaal niet met een mogelijk kampioenschap bezig.

Vijf wedstrijden later hebben de Utrechters en de Heemskerkers OFC wel bijgehaald, maar is Gemert nog ver weg. De club uit Oostzaan pakte slechts twee punten en staat op dat moment op 45 punten, Gemert stoomde wel door en heeft met nog negen wedstrijden te gaan een voorsprong van negen punten op OFC. Hercules (42) en ADO ’20 volgen op gepaste afstand en zijn nog steeds ver weg van titelaspiraties. Totdat er ook in Gemert zand in de motor komt.

Inleidende beschietingen

In de acht wedstrijden die volgen weet Gemert maar drie punten te pakken. Eén van die drie punten wordt slechts vier dagen voor Super Monday binnen gehengeld. Omdat één van de assistent-scheidsrechters kort voor de uitwedstrijd tegen Dongen geblesseerd raakte, werd die wedstrijd niet op Hemelvaart gespeeld. De zondag na Hemelvaart stond de 33e speelronde op het programma, dus Gemert moest in de week die volgde nogmaals naar Dongen om zo iedereen op een gelijk aantal wedstrijden te krijgen vóór de laatste speelronde. Het werd een ware thriller, waar Gemert pas in de absolute slotfase naast Dongen wist te komen (3-3).

Ook Hercules had na de één na laatste ronde een wedstrijd minder gespeeld. In de verloren uitwedstrijd tegen OSS ’20 (6-1) hadden de Ossenaren een niet speelgerechtigde speler ingezet. Hercules maakte bezwaar bij de KNVB en zag de dikke nederlaag omgezet worden in een herkansing. Lange tijd leek de ploeg van René van der Kooij op koers richting drie punten, maar in blessuretijd kwam OSS ’20 nog langszij, 1-1. Het midweekse puntje en het puntenverlies van Gemert zorgde ervoor dat Hercules als koploper richting Super Monday ging, maar ook dat de nummers drie en vier (Gemert en ADO ’20) nog kansrijk waren voor het kampioenschap.

Addertje

Het gelijkspel in Oss had namelijk tot gevolg dat het gaatje met Gemert en ADO ’20 voor de laatste speelronde slechts één punt bedroeg en niet drie. Gezien het veel betere doelsaldo van Hercules zouden die twee clubs afgehaakt zijn voor het kampioenschap als de Utrechters wel hadden gewonnen in Oss.

Bovendien zat er nog een extra addertje onder het gras. Indien Hercules de laatste wedstrijd zouden winnen, legden ze niet alleen beslag op het kampioenschap, maar ook op de derde periode. Die periode zou dan overgenomen worden door ADO ’20, de tegenstander in de laatste speelronde. OFC (thuis tegen het uitgespeelde Quick) en Gemert (een uitwedstrijd tegen Hollandia, dat nog vol in strijd was tegen degradatie) waren beiden afhankelijk van het resultaat in Voordorp, wilden zij het kampioenschap pakken.

Super Monday

Het is oer-Hollands zeikweer als heel amateurvoetbal minnend Nederland zich opmaakt voor de apotheose in de Derde Divisie zondag. De ogen zijn vooral gericht op sportpark Voordorp, waar ruim 2000 toeschouwers in afwachting zijn van de kraker tussen Hercules en ADO ’20. Ook bij de wedstrijden OFC – Quick en Hollandia – Gemert gaat de aandacht deels uit naar wat er in Utrecht gebeurt. Als even voor tweeën de ploegen de velden betreden, ziet de stand er als volgt uit:

1. Hercules 33 – 58 (doelsaldo +28)
2. OFC 33 – 58 (doelsaldo +16)
3. Gemert 33 – 57 (doelsaldo +19)
4. ADO ’20 33 – 57 (doelsaldo +18)

14.04 uur

Al na vier minuten spelen ontploft sportpark Voordorp als Omar el Ghazouani Hercules op een 1-0 voorsprong zet. De Utrechters lopen virtueel uit op OFC, dat in eigen huis nog op 0-0 staat tegen het Haagse Quick en Gemert, dat ook nog niet weet te scoren tegen Hollandia. Als Ruben Doesburg zeven minuten later de Superezels weer naast Hercules zet, komt het virtuele kampioenschap van Hercules nog niet in gevaar.

14.22 uur

Dankzij een goal van Joel Donald neemt OFC de virtuele leiding over van Hercules. Een kleine tien minuten later neemt ook Gemert de leiding in Hoorn. Dylan van Diepen zet de Brabanders vanaf de penaltystip op 0-1 tegen Hollandia. Gemert heeft echter nog een goal van Quick nodig om het kampioenschap te behalen.

14.45 uur

Het is rust op de velden. Halverwege Super Monday is OFC de virtuele kampioen. De virtuele stand:

1. OFC 34 – 61
2. Gemert 34 -60
3. Hercules 34 – 59
4. ADO ’20 34 – 58

Gezien de tussenstanden kan het echter nog alle kanten op en maakt iedereen in Oostzaan, Hoorn en Utrecht zich op voor de laatste, bloedstollende, 45 minuten van het seizoen. Na een kwartier rust trappen de titelkandidaten om 15.00 uur af voor de allesbeslissende tweede helft.

15.11 uur

Gemert wordt teruggeworpen in de titelstrijd. Joost Langedijk zet Hollandia weer naast de ploeg van Reinald Boeren en mag weer dromen van een plekje in de nacompetitie.

15.24 uur

Joel Donald verdubbelt in Oostzaan de voorsprong voor OFC. De Noord Hollanders raken echter wel de virtuele titel kwijt, omdat ook Hercules op voorsprong komt via Tim Pieters. Met nog twintig minuten te gaan staat Hercules op pole position voor het kampioenschap in de Derde Divisie zondag.

15.32 uur

Gemert, dat negen wedstrijden voor het einde nog koploper was met negen punten voorsprong, ziet de titel aan de horizon verdwijnen. Sven Deen zet Hollandia op voorsprong. Zijn doelpunt, dat uiteindelijk de winnende treffer blijkt te zijn, kan de degradatie van de club uit Hoorn niet voorkomen, omdat concurrent EVV weet te winnen bij Dongen.

Even later zorgt Mohamed Chih dat OFC definitief in veilige haven is tegen Quick. Zeven minuten voor tijd komt de ploeg van Pieter Mulders op 3-0 tegen de club uit Den Haag. De drie punten zijn echter niets waard, omdat Hercules in eigen huis nog steeds op voorsprong staat tegen ADO ’20.

15.40 uur

Ondanks het feit dat ADO ’20, door de tussenstand bij OFC – Quick, kansloos is voor het kampioenschap en, dankzij de vervangende derde periode, juist garen spint bij een kampioenschap van Hercules, blijft de ploeg uit Heemskerk op zoek naar de gelijkmaker. Die zoektocht wordt vijf minuten voor tijd succesvol afgerond als Maurizio Brenna de 2-2 op het bord zet in Utrecht. Het virtuele kampioenschap verhuist weer naar OFC in Oostzaan.

15.44 uur

In de laatste minuut van de officiële speeltijd zet Tyrone Fonville Hercules op een 3-2 voorsprong. De Utrechtse jeugd sprint juichend het drassige veld op om het naderende kampioenschap te vieren, want hoewel Hercules kort voor de 3-2 nog door het oog van de naald kroop, nadat de bal via een scrimmage volgens de arbitrage niet de doellijn had gepasseerd, kon het nu toch niet meer fout…..

15.46 uur

Daan Boerlage van ADO ’20 wordt, normaalgesproken, niet in één adem genoemd met erkende vrije trappen-specialisten als Pierre van Hooijdonk en David Beckham, maar als zijn ploeg, kort na de 3-2 van Fonville, een vrije trap op een meer dan respectabele afstand van het doel Pepijn Vonk krijgt, besluit hij het “gewoon” eens te proberen. Het feit dat Hercules nog enkele minuten verwijderd is van het kampioenschap, en ADO ’20 daarmee van de vervangende derde periode en een ticket voor de nacompetitie, had een simpele pass terug of breed gerechtvaardigd, maar die optie lijkt nooit in het hoofd van Boerlage te zijn opgekomen.

De vrije trap is fenomenaal! Alsof “een” van Hooijdonk, of “een” Beckham de bal genomen had. Op het moment dat de finesse van het krullen van de bal overgaat in de granaatslag in het doel van Vonk valt sportpark Voordorp even helemaal stil. Kort daarna barst er een gejuich los onder de meegereisde fans van ADO ’20. En in Oostzaan bij OFC.

In de laatste minuten die Super Monday nog resten gaan beide ploegen nog vol voor de overwinning, Niemand van de bezoekers die maalt om het missen van de nacompetitie, alles en iedereen van de thuisploeg probeert om het kwartje in extremis nog de kant van Hercules nog op te laten vallen. Het mag allemaal niet baten. Het is en blijft 3-3.

Waar Gemert en ADO ’20 ruim tien minuten voor het einde van deze apotheose de schaal uit de handen zagen glippen, voelt Hercules in de allerlaatste minuten hoe de vingers van de prijs af glijden. Super Monday duurt voort bij OFC. Op sportpark Voordorp verandert het in Dramaandag.