Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Eric Speelziek: ,,Een nieuwe speelwijze implementeren kost kennelijk meer tijd dan gehoopt”

Sparta Nijkerk liep in de ouverture van het seizoen 2022 – 2023 tegen een zeperd aan. Het team van trainer Eric Speelziek ging op Urk met 5-1 onderuit tegen de plaatselijke nieuwkomer in de Derde Divisie Zaterdag. Aanstaande zaterdag krijgt de titelkandidaat in de derby tegen DVS’33 uit Ermelo de kans om zich te revancheren. Topamateurvoetbal.com peilde de stemming bij trainer Eric Speelziek van de Nijkerker formatie.

Hoe kijk je tegen die 5-1 nederlaag bij SV Urk aan?

,Tsja, dat doet zeer natuurlijk. We begonnen eigenlijk nog best goed, hadden snel een 1-0 voorsprong, maar gaven die ook heel snel weer weg. De 3-1 was in feite ook een cadeautje en daarmee was de koers gelopen.”

Wat ging er allemaal mis?

Laat ik het zo uitleggen: wij hadden niet het goede antwoord op de hoge druk van Urk. Zij gingen voor 1-op-1-duels. Wij hadden niet elke keer moeten proberen voetballend onder de druk uit te komen. We herkenden de momenten niet waarop de lange bal had moeten worden gespeeld.

Je hebt een half nieuw elftal staan. Welke invloed heeft dat?

,,We spelen anders dan de jaren hiervoor. Dat heeft te maken met de spelersgroep die je ter beschikking hebt. Voorheen hadden we bijvoorbeeld Maurice de Ruiter in de spits. Geweldige voetballer. Hij zakte veel uit. Nu hebben we Mark van der Weijden op 9. Ook een geweldige spits, maar een totaal ander type. We hebben onze speelwijze aangepast, maar dat vergt dan met name voor de spelers die hier al jaren een bepaald spelletje gewend waren een enorme aanpassing. En die nieuwe speelwijze implementeren kost kennelijk meer tijd dan gehoopt.”

Zit het probleem dan alleen voorin?

,,Nee, ook achterin gaan zaken nog niet goed. We hebben al vier tegentreffers gehad door foute terugspeelballen. Spelers die niet doorhebben dat er nog een tegenstander tussen hen en onze doelman stond. Dat heeft met mindset te maken. Daar hebben we dus ook over gesproken.”

Jij en de staf zitten wel op een lijn met de selectie in de keuze van de speelwijze?

,,Jazeker. We hebben met alle spelers individuele gesprekken gevoerd voor de competitie. De speelwijze en tactiek is niet meer dezelfde als de laatste jaren en zoals ik al zei is dat wennen voor met name de spelers die hier al een aantal jaren rondlopen. Maar we zijn eensgezind in de aanpak.”

Ooit eerder met zo’n zeperd aan de competitie begonnen?

,,Nee dat kan ik mij niet herinneren.”

De doelstelling is wel weer meedoen in de kop van de ranglijst?

,,Dat is wel wat wij voorstaan. Maar je weet het nooit van tevoren. We hebben de laatste jaren meerdere keren een mooie uitgangspositie gehad en in ieder geval bovenin meegedaan. Dat willen we weer. Maar het blijft voetbal, je weet het nooit zeker. Een voorbeeld: in 1992 werd ik als speler met Rheden landskampioen. Het seizoen daarna degradeerden we bijna. En toen hadden we met Henk ten Cate toch ook echt een toptrainer in huis.”

Komende zaterdag de kraker tegen DVS ’33. Als er al revanchegevoelens in het team zitten moet dat toch ook als een rode lap op een stier werken?

,,Ja maar dat laatste geldt natuurlijk ook andersom. DVS ’33 komt echt niet naar de Ebbenhorst om ons de punten even cadeau te doen. Ook voor hen is het een derby waar naast de punten ook de eer op het spel staat.”

Wat verwacht je voor wedstrijd?

,,Derby’s zijn niet altijd even mooi. Maar het zijn allebei teams die uitstekend verzorgd kunnen voetballen. En natuurlijk verwacht ik veel inzet aan beide kanten. Ik denk dan ook dat het publiek zich goed zal gaan vermaken.”