Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Gert Jan Karsten stapt met een goed gevoel in bij Vogels: ,,Ik heb niets te verliezen”

,Het kan ook nooit normaal bij mij he?” De lach die volgt, verraadt dat Gert Jan Karsten na een ontzettend moeilijke periode weer beter in zijn vel zit. Dat is ook de reden dat de tweede poging van IJsselmeervogels om hem eerder los te weken bij Urk wel slaagde. ,,Het ergste wat me kan overkomen is dat ik IJsselmeervogels niet kan behouden voor de Tweede Divisie,” zegt hij relativerend. ,,Ik heb niets te verliezen.”

Begin deze week werd Karsten door IJsselmeervogels gepolst om per direct de overstap van Urk naar IJsselmeervogels te maken. ,,Ik had in het weekend ervoor gesprekken gehad met een paar selectiespelers over komend seizoen. Tijdens de terugkoppeling naar de Technische Commissie werd mij gevraagd of ik toch niet per direct kon instappen. Toen heb ik gezegd dat als de clubs er op een goede manier uit zouden komen ik akkoord zou gaan.” In de dagen erna kwamen de ontwikkelingen in een stroomversnelling, die uiteindelijk leidden tot een akkoord van Urk. ,,De manier waarop het is gegaan verdient een compliment aan allebei de clubs.”

Karsten beseft zich terdege dat het instapmoment verre van ideaal is. ,,Iemand zei al dat ik niet in een gespreid bedje terechtkom, maar op een spijkerbed,” lacht hij. Nadat IJsselmeervogels in een eerder stadium Gert-Peter de Gunst op non-actief had gezet, bleek ook het interim-duo Weggemans/Hilbers het tij niet te kunnen keren. ,,De nederlaag tegen TEC is echt keihard aangekomen bij IJsselmeervogels. Die wedstrijd heeft het vertrouwen echt een enorme knauw gegeven.” Aan Gert Jan Karsten de taak om dat vertrouwen terug te brengen en IJsselmeervogels in de Tweede Divisie te houden. ,,En met potjes tegen Rijnsburgse Boys, HHC Hardenberg en Katwijk begin ik in ieder geval makkelijk,” lacht hij.

Ondanks het feit dat de start enorm zwaar is, kijkt Karsten enorm uit naar die wedstrijden. ,,Mijn eerste thuiswedstrijd voor IJsselmeervogels is tegen HHC Hardenberg. Dat is toch mooi?” In plaats van de angst regeren vooral de energie en het plezier bij Karsten. ,,Dat is ook wat ik aan de spelersgroep wil overbrengen. We zijn allemaal ooit gaan voetballen, omdat we daar plezier uit haalden en dit zijn de affiches die het meeste plezier geven,” vindt Karsten. ,,Van alle topclubs in het amateurvoetbal is IJsselmeervogels mijn droomclub. Natuurlijk staan we op een positie die niet bij een topclub hoort, maar het is aan ons om die weg omhoog weer te gaan maken. Dat is ook de eerste gezamenlijke doelstelling die we tijdens de gesprekken voor komend seizoen hebben uitgesproken: de basis leggen om weer aan te sluiten bij de top.”

Daar komt nu een andere doelstelling bij. Eentje met een behoorlijk afbreukrisico bovendien. ,,Zo kijk ik er helemaal niet naar,” zegt Karsten. ,,Het ergste wat kan gebeuren is dat het niet lukt om ons te handhaven in de Tweede Divisie. Sinds ik trainer ben zijn mijn moeder en mijn vader me ontvallen. En toen ik vorig jaar nog bij Urk zat overleed Julian plotseling.” Verliezen in de sport is pijnlijk, maar niets is zo pijnlijk of het valt te relativeren. ,,Ik ben gedurende mijn trainerscarrière al zo veel verloren dat ik niets meer te verliezen heb,” besluit Karsten.