Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Gooit de nieuwe ESPN-deal de deur tussen Eerste en Tweede Divisie definitief dicht?

ESPN zendt ook de komende vijf seizoenen alle wedstrijden van de Eredivisie uit. Het bericht zelf is niet het meest spannende voetbalnieuws van de afgelopen weken, hoewel ESPN nog stevige concurrentie had van een consortium van kabelaars. Het grote nieuws zit vooral in het feit dat, naast de Eredivisie, ook de Eerste Divisie, de Eredivisie Vrouwen en de KNVB Beker in het uitzendpakket zitten. Het Nederlandse profvoetbal heeft onderlinge solidariteit laten zien bij deze deal. Solidariteit! Bij de Nederlandse profclubs! Zegt het voort, mensen! Zegt het voort!

Ik breng de samenwerking tussen de Eredivisie CV en de Coöperatie Eerste Divisie hierboven wel als een uniek moment, maar de afgelopen jaren zijn de twee overkoepelende cluborganen steeds meer samen gaan werken en doen ze steeds minder samen met de KNVB. Dat moet uiteindelijk gaan leiden tot een organisatie zoals de Engelse Premier League, waarbij de voetbalbond alleen nog het wedstrijdschema, de scheidsrechters en de trofeeën voor haar rekening neemt. Een pakket wat zo ongeveer overeenkomt met het organiseren van een jeugdtoernooi aan het einde van het seizoen. 

Alle financiële zaken, sponsoring, marketing en het verkopen van de uitzendrechten worden geregeld door de ECV en de CED, zij verdelen de inkomsten uit die deals ook onder de clubs. De vijfjarige deal met ESPN levert de clubs 750 miljoen Euro op, de onderlinge solidariteit zorgt ervoor dat alle Ere- en Eerste Divisieclubs een stuk meer inkomsten aan televisierechten gaan ontvangen. Broodnodige inkomsten voor de clubs, maar mogelijk ook de doodsteek voor de, toch al stroef lopende, piramideplannen van de KNVB.

Praktisch gezien valt er wellicht nog wel wat te verzinnen voor het verlies aan tv-inkomsten bij degradatie, maar de pijn zal desondanks enorm zijn bij clubs als FC Dordrecht, Telstar en Helmond Sport, clubs waar het geld nou niet bepaald tot aan het plafond ligt opgestapeld. Het is echter de steeds intensievere samenwerking en solidariteit tussen de ECV en de CED (iets wat voor het hele profvoetbal een goede ontwikkeling is) die ervoor gaan zorgen dat vanuit die zijde promotie/degradatie tussen de profs en amateurs er niet moet gaan komen. 

Binnenkort zal er een besluit moeten worden genomen over de komende seizoenen. Met alle wensen, eisen en bezwaren van beide kanten zag het er al niet naar uit dat de deur tussen de Eerste en Tweede Divisie op een kier gezet kon worden. De ESPN-deal lijkt die deur definitief in het slot te gaan gooien. 

Tekst: Henk Kasius