REPORTAGE | Groene Ster zet grote stap naar lijfsbehoud, UDI ’19 nauwelijks nog te redden

Voorafgaand aan het duel tussen Groene Ster en UDI ’19 waren de kaarten al geschud. Waar Groene Ster bij een zege een mooie stap voorwaarts kon doen richting lijfsbehoud was de opdracht voor de gasten uit Uden zo nodig nog duidelijker. Als de club nog enig geloof in lijfsbehoud wilde behouden moesten de drie punten mee de bus in naar Brabant. Van dat laatste kwam niets terecht omdat Groene Ster na een aarzelend begin al voor rust het definitieve gat in de wedstrijd sloeg; 3-0.

Alleen het eerste kwartier gaf UDI ’19 nog enige hoop op een overwinning. Wibe van Rooij kwam al vrij snel achter de verdediging van Groene Ster terecht maar werd door doelman Mark Voss te ver naar de buitenkant gedreven om nog echt gevaarlijk te kunnen worden. Daarmee is meteen ook alle gevaar die UDI ’19 voor de pauze kon stichten beschreven.

Doelpunten

Aan de ander zijde van het veld op het sfeervolle sportpark Pronsebroek in Heerlen deden zich al voor rust de beslissende zaken voor. Bryan Simons ontving een pass uit het achterland, ging langs verdediger Tufan Koca en knalde in de korte hoek de 1-0 binnen. Bij UDI ’19 dacht men eerder aan een vrije trap voor de Udenaren vanwege een vermeende overtreding van de doelpuntenmaker op de verdediger, echter scheidsrechter Bjorn Kuiper hield het er op dat de verdediger zelf was uitgegleden.

Na 26 minuten kreeg Bas Breukers op aangeven van Simmons een dot van een kans maar schoot van dichtbij hoog over. Vijf minuten later had Breukers zijn vizier kennelijk bijgesteld want na een voorzet van rechts van Safouane Ahidar was de centrumspits van Groene Ster wel succesvol, 2-0.

Wel of geen rood?

En nog was de honger naar doelpunten bij de thuisclub niet gestild. Simmons werd neergelegd door een tegenstander en de eerste vraag was al, was het binnen of buiten de 16  meter. En de tweede vraag: was dit dan een rode kaart-situatie?

Ook hier was scheidsrechter Kuiper kordaat in zijn oordeel en handelen. Het was net buiten de 16 en omdat het niet een directe scoringskans was (er was nog een speler die had kunnen ingrijpen) bleef de bestraffing een gele kaart. Het mocht UDI ’19 allemaal niet baten. Captain Dylan Zwartjes zette zich achter de bal en liet die vertrekken met het effect van een granaatinslag. Het projectiel verdween tegen de winkelhaak achter de verbouwereerde doelman Verhoeven van de Udenaren.

Rode kaart

Nog was de ellende voor de Udenaren niet voorbij. Want rechtsback en aanvoerder Tufan Koca van de gasten liet zich voor de tweede keer verleiden tot een onbeheerste overtreding, dit keer nota bene op de helft van de tegenstander. Kuiper was consequent en hield Kuca de tweede gele kaart voor, uiteraard gevolgd door de rode. UDI ’19 dus met tien man en een 3-0-achterstand de tweede helft in.

Gezapige tweede helft

Kennelijk was het thuisteam iets te euforisch over de voorspoed die het team voor de pauze ten deel was gevallen. Het spelniveau van Groene Ster was een stuk lager dan voor de pauze en eigenlijk bleef de verdediging van de gasten redelijk gemakkelijk overeind. Alleen Ahidar was namens Groene Ster nog dicht bij een treffer. Eenmaal schoot hij net langs de kruising en de andere keer wist Verhoeven zijn schot te pareren. De grootste kans aan de andere kant was voor Jan van de Haterd, die solerend (op/over?) de achterlijn tot bij Voss kon komen. Die was alert op de inzet van de Udenaar. Het was uiteindelijk niet veel voor ruim 45 minuten voetbal. Groene Ster hoefde niet meer en UDI ’19 kon niet meer.

Debuut Willems

Het leukste moment van de gehele tweede helft werd uiteindelijk het invallen en daarmee ook het debuut van de 20-jarige Jelle Willems dat coach Maurice Verbunt de jongeling gunde. Willems liet zijn coach niet zakken, hij bleef foutloos.