Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

INTERVIEW | Eric Speelziek (Sparta Nijkerk): ‘Als trainersstaf deden we het beter dan vorige keer’

In deze miniserie komen trainers uit de Tweede en Derde Divisie aan het woord. Hoe zijn zij omgegaan met hun spelersgroep in een tijd dat er meer niet mocht dan wel? De vragen van vandaag zijn gesteld aan Eric Speelziek, oefenmeester van Sparta Nijkerk.

Wat waren de laatste wedstrijden die je met je team speelde?

Dat zijn op 11 december Hercules en 18 december Koninklijke HFC geweest. Daarna mocht het niet meer.

Hoe heb je de spelers daarna fit gehouden?

We hebben loopprogramma’s meegegeven en voor thuis een fitness programma. We hebben al met al redelijk kunnen monitoren hoe de groep er voor stond.

Heb je er spelers bij gehad die echt achter op de groep kwamen te lopen?

Nee hoor. Natuurlijk gaat de één van nature sneller aan de gang dan de ander. De één vindt hardlopen nu eenmaal leuker dan de ander. Maar iedereen heeft prima arbeid geleverd. Toen we weer met tweetallen aan de gang mochten kon ik dat ook wel zien. Ze zijn er deze keer best redelijk door gekomen. Ik denk ook dat wij het als trainersstaf ook wat beter deden dan de vorige keer. Je nam de ervaringen van de eerste keer mee. We onderhielden ook regelmatig telefonisch contact met elkaar. Dan houd je de vinger aan de pols en het geeft ook een goed gevoel naar elkaar toe.

Je bent vanaf 15 januari weer volop in training gegaan?

Ja klopt. Drie trainingen doordeweeks en eentje op zaterdag. Daar voelt de groep zich weer goed bij.

Nog in het buitenland geweest voor een trainingskamp?

Nee hoor. Er was te veel onzeker. Als er maatregelen aangekondigd worden en die gaan twee dagen later in dan zit je zomaar in een hoop ellende. En je hebt tegenwoordig in eigen land kunstgrasvelden, dus trainen op je eigen complex kun je ook. Daar liggen die velden ook voor. Ik zie zo’n trainingskamp dan ook meer als een sociaal iets qua teambuilding, dan iets waar je fysiek heel veel beter van wordt.

Op 5 februari de competitie weer opstarten, is dat te vroeg?

Wel als je kijkt naar je voorbereidingstijd, maar anderzijds willen we allemaal graag de competitie weer eens af maken. Laten we maar starten, ook al is het niet optimaal.