Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

INTERVIEW | Gert Jan Karsten: ,,Op menselijk vlak zou ik nog tien jaar bij Urk willen blijven.”

Sportpark De Vormt ontplofte van vreugde nadat het laatste fluitsignaal had geklonken. Urk had zich zojuist ten koste van Staphorst geplaatst voor de tweede ronde van de KNVB Beker. De spelers vierden het feestje met de supporters, maar kregen kort na dat feestje de mededeling dat ze naar de kleedkamer moesten. Vervolgens vernamen ze van trainer Gert Jan Karsten dat hij na drie seizoenen vertrekt bij Urk. ,,En dan krijg je applaus,” vertelde de Nunspeter daarna in gesprek met topamateurvoetbal.com.

Het viel niet mee om de knoop door te hakken, vertelt Karsten eerlijk. ,,Je maakt geen beslissing voor de korte termijn. Je moet nu een keuze maken voor volgend jaar om deze tijd. Je hebt het vanavond zelf kunnen zien, de drive bij mijn spelers, de staf en mijzelf is enorm groot. De belangrijkste vraag is echter of diezelfde drive die je nu zag er volgend jaar ook nog is.” Het antwoord op die vraag was negatief.

,,Op menselijk vlak zou ik nog tien jaar bij Urk kunnen blijven,” zegt Karsten. ,,Je hoort, ziet en leest van alles over Urk in de media. Allemaal meninkjes en vooroordelen. Het zal allemaal wel, maar ik vind het fantastische mensen.” De keuze om toch te vertrekken, is dan ook puur gebaseerd op sportieve gronden. ,,Als professional en sportman is het na dit seizoen het moment om verder te gaan.”

De eigen ambitie was niet de enige overweging die Karsten meenam in het opmaken van de balans. ,,Je werkt bij Urk met alleen maar eigen jongens. Die jongens hebben wel perspectief nodig als je ze wilt behouden voor de club. Toen ik binnenkwam heb ik een aantal andere keuzes gemaakt dan mijn voorganger. Degene die mij opvolgt gaat ook weer andere keuzes maken. Daarbij heb ik de filosofie dat je moet doorselecteren op het moment dat het goed gaat. Die filosofie geldt niet alleen voor de spelers, maar ook voor de trainer.”

‘Dat is uniek’

Hoewel Karsten een heel goed punt heeft met die filosofie is het voor veel mensen heel lastig te begrijpen dat hij vertrekt bij de club waar hij het zo goed doet en naar zijn zin heeft. ,,Ik probeer altijd te creëren dat ik de club waar ik werk op een positieve manier kan verlaten. Dat is bij HHC Hardenberg, waar we om de titel streden tot de uitbraak van corona, goed gelukt. Wat we hier in drie seizoenen, want ik doe het zeker niet alleen, hebben neergezet is meer dan goed. Dat durf ik uniek te noemen.”

Het eerste seizoen van Karsten bij Urk viel in het water door corona, het seizoen erna werd de ploeg kampioen in de Hoofdklasse B en nu bivakkeert de promovendus in de brede middenmoot van de Derde Divisie en zit het in de koker voor de tweede ronde van de KNVB Beker. ,,Maar het is nu nog helemaal niet het moment om terug te kijken,” vindt Karsten. ,,We gaan er dit seizoen alles aan doen om ons te handhaven. De bekeroverwinning tegen Staphorst is hartstikke leuk en heel goed voor de club, maar de overwinning tegen DVS ’33 was veel belangrijker. Daarmee eindigden we een reeks van negatieve resultaten.”

‘Een enorme drive’

Waar hij Urk wil achterlaten na dit seizoen is duidelijk, zijn eigen toekomst is echter ongewis. ,,Niemand zal het geloven, maar ik heb met geen enkele club gesproken,” zegt Karsten. Hij is er wel van overtuigd dat er iets moois op zijn pad gaat komen. ,,Ik ben een trainer die een team kan bouwen en ontwikkelen en die aanvallend voetbal speelt, met heel veel energie. Je zag vanavond dat er een enorme drive in de ploeg en de staf zat. Dat heb ik er bij HHC Hardenberg ook in weten te krijgen,” kenmerkt Karsten zichzelf als trainer.

Die voetbalvisie gaat ook bij Karsten gepaard met sportieve ambities. ,,Een aantal jaar geleden heb ik de bewuste keuze gemaakt om niet voor een baan in het profvoetbal te gaan. Het amateurvoetbal past mij prima, daar wil ik in de top werkzaam zijn. Namen van clubs noemen heeft niet zo heel veel zin, maar er zijn wel een aantal clubs waar ene Gert Jan Karsten wel heel arrogant moet zijn om nee te zeggen.” Hoe dan ook hoeven we ons geen zorgen te maken dat we nooit meer wat van Karsten vernemen. ,,Het topamateurvoetbal is nog niet van mij af.”