Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

INTERVIEW | Tamerus (HFC) positief gestemd: ‘De nieuwe jongens pakken het snel op’

Afgelopen seizoen overtrof Koninklijke HFC alle verwachtingen door lang mee te gaan in het kielzog van Katwijk en een uiteindelijke derde plaats in de eindrangschikking van de Tweede Divisie. Maar zoals Neerlands’ beroemdste voetbalfilosoof ooit eens terecht stelde, heeft elk voordeel ook zijn nadeel. In het geval van Koninklijke HFC is dat het feit dat de club (nog?) niet in staat is om serieus te concurreren met de historische grootmachten in het amateurvoetbal en na een dergelijke prestatie de sterkhouders moet laten gaan.

,,Het voelt wel een beetje als opnieuw beginnen,” duidt trainer Gert Jan Tamerus het verlies van onder andere Wessel Boer, Vincent Volkert, Jordy Hilterman en Mehmet Yuksel. Desondanks wist ‘de Koninklijke’ het visserijtoernooi bij Telstar winnend af te sluiten door van de profs uit Velsen te winnen en regerend kampioen Katwijk op een 1-1 gelijkspel te houden.

En dat ook nog eens bij afwezigheid van jongens als Sietse Brandsma, Koen Tros en Roy Castien. Toch was met name in het eerste duel tegen Telstar te zien dat Koninklijke HFC niet helemaal vanaf nul hoeft op te bouwen. ,,In die wedstrijd speelden we met 6/7 jongens die ook vorig seizoen regelmatig speelden, dan staat er wel een redelijk ingespeelde kern.”

Automatismen

Een ingespeelde kern waarin de nieuwe spelers ogenschijnlijk moeiteloos worden ingepast. ,,De nieuwe jongens pakken het inderdaad snel op”, vindt ook Tamerus. ,,John Hilton, Guus Offerhaus en Quinton Fonseca deden het prima. In de tweede wedstrijd tegen Katwijk speelden we vooral met jongens die vorig seizoen minder vaak speelden. Dat zie je ook terug in het spel, de automatismen vallen dan wat weg.”

Hoewel Tamerus tevreden is over de versterkingen die er al zijn, zijn de Haarlemmers nog niet helemaal klaar op de transfermarkt. ,,We zijn nog op zoek naar één of twee spelers om onze selectie in de breedte te versterken. Op dit moment kom je dan uit bij jongens uit het betaalde voetbal en die wachten vaak nog op die ene kans om in het profvoetbal te blijven.” Of deze gewenste versterkingen er nu wel of niet komen, het zal moeilijk zijn om de prestatie van afgelopen seizoen te evenaren of zelfs te verbeteren. ,,Dat is op dit moment niet realistisch, denk ik. Hoewel, dat dachten we vorig jaar ook. Dat is uiteindelijk best goed gekomen,” glimlacht Tamerus.

Zondagtitel

Meer dan goed zelfs. Winst in de tweede periode, het officieuze landskampioenschap bij de zondagamateurs (,,veel mensen binnen de club zeggen dat wij afgelopen seizoen de zondagtitel hebben gewonnen”, aldus Tamerus) en nu dit voorbereidingstoernooi. ,,De eerste prijs van het seizoen is binnen,” grapt Tamerus. Na het horen van het idee om direct maar een nieuwe prijzenkast te laten maken nu het sportcomplex komend seizoen toch al grondig verbouwd gaat worden, schiet Tamerus in de lach. ,,Dat is niet eens zo’n gek idee,” besluit hij.