Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Jean Paul van Leeuwen: ,,Het loopt niet zoals we willen en dat levert frustratie op”

Als we de huidige vormdip van Katwijk zouden vergelijken met een zieke patiënt is het van groot belang dat de juiste diagnose wordt gesteld. De bijna overwerkte huisarts stuurt de patiënt weg met het verhaal over de vloek van de kampioen en dat je een jaartje uit moet zieken. De ambitieuze jonge arts gaat echter op zoek naar de aard van het probleem, zodat er een plan van aanpak richting herstel gemaakt kan worden. Doelman Jean Paul van Leeuwen behoort tot de tweede categorie, in gesprek met topamateurvoetbal.com probeert hij de vinger op de zere plek te leggen.

Even eerder zag iedereen hoe van Leeuwen briesend tegen zijn medespelers de kleedkamer opzocht. ,,Wij staan een beetje te kijken hoe FC Lisse hun feestje aan het vieren is. Daar vind ik wel wat van ja. Ik heb in de kleedkamer ook wel wat gezegd hierover.” De amechtige houding na het laatste fluitsignaal leidt misschien wel tot meer boosheid dan de late winnende treffer van Jeffrey Perez Stoof. ,,Of je gaat de supporters bedanken en luisteren naar wat zij te zeggen hebben, of je gaat met zijn allen als de sodemieter naar de kleedkamer,” luidt de diagnose van de Katwijk-doelman.

De huidige kritiek op de prestaties van de oranjehemden is ook wel wennen voor de ploeg, die afgelopen seizoen een heerlijke eerste seizoenshelft draaide en daarmee het fundament legde voor het kampioenschap in de Tweede Divisie. ,,Iedereen wil de meningen van de media en de supporters van zich af spelen, maar we vergeten daarbij na te denken over hoe we het beste de tegenstander kunnen bestrijden.” Van Leeuwen begrijpt de kritiek op het spel van zijn ploeg ook wel. ,,Wij zijn één van de beste ploegen in de Tweede Divisie, dan mag je bepaalde verwachtingen van elkaar hebben. En dan is het ook volledig terecht dat het publiek en de media hoge verwachtingen van je hebben.” Daar hoort ook bij dat het oordeel van de vaste volgers stevig is op het moment dat er niet aan de verwachtingen wordt voldaan.

,,De wil om te winnen is er,” zegt van Leeuwen, die daarbij stelt dat het probleem niet in het “hart” gezocht moet worden. De zere plek moet dan in het “hoofd” gezocht worden. ,,Het loopt niet zoals we willen en dat levert frustratie op, met als gevolg dat er onzekerheid in de ploeg sluipt en we minder vertrouwen in onszelf en elkaar krijgen. Daardoor leggen we geen lef in ons spel, houden we de bal net even langer vast en geven we die risicovolle passes niet meer.” Dat gebrek aan lef uit zich met name in het aanvalsspel. ,,Het plan ligt er elke week wel, maar we zijn wat terughoudend in de uitvoering.”

Om die onzekerheid en terughoudendheid eruit te krijgen, moet Katwijk het vertrouwen in eigen kunnen zien terug te krijgen. ,,Die onzekerheid is ook helemaal niet nodig,” vindt van Leeuwen. ,,Vrijwel elke tegenstander bestrijdt ons op dezelfde manier. Ze trekken zich terug en proberen ons pijn te doen vanuit de omschakeling. Wij moeten naar onszelf kijken en de focus op ons eigen spel leggen,” is het oordeel van de goalie, die besluit met zijn plan naar herstel. ,,We moeten vooral rustig blijven en alle koppies dezelfde kant op krijgen en houden. Van daaruit moeten we het vertrouwen en verwachtingen naar elkaar uitspreken en er alles aan doen om die verwachtingen waar te maken.” Als dit herstelplan werkt, moet er op korte termijn ook herstel te zien zijn, verwacht van Leeuwen.