Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Makizodila vertrekt bij Sparta Nijkerk: ‘Ik weet nu al dat ik het voetballen hier ga missen’

Het zal voor de supporters van Sparta Nijkerk vreemd zijn als het nieuwe seizoen start zonder Janic Makizodila in het centrum van de verdediging. De 29-jarige sterkhouder van de Spartanen kondigde recent zijn afscheid aan bij de club en van het voetballen op hoog niveau. Tegenover Topamateurvoetbal gaf hij tekst en uitleg over deze keuze.

Groot stuk van je leven
,,Het belangrijkste is de combinatie van voetballen op een hoog niveau, met het aantal eigen bedrijven dat ik heb. Verder heb ik een jong gezin thuis, dan moet je een keer een concessie doen en daar is het voetballen er nu één van. Ik weet nu al dat ik het voetballen hier ga missen, het doet nu eigenlijk al iedere dag pijn nadat ik de beslissing genomen heb. Het is een groot stuk van je leven en ik vertrek nu bij de club na bijna acht jaar en dan is een beslissing zoals deze nog intenser. Ik ga nog wel voetballen, maar dan bij de club waar ik in mijn jeugd speelde. Ik weet nog niet of ik dat in het eerste elftal ga doen of in een vriendenteam, daar ga ik nog eens rustig over nadenken. Ach hoe langer je er over gaat nadenken en er over praat met anderen ga je steeds meer denken dat je het eigenlijk gewoon niet moet doen”, aldus de verdediger van Sparta Nijkerk tegenover Topamateurvoetbal.com

Promotie
Na acht seizoenen Sparta Nijkerk is de vraag vanzelfsprekend wat het hoogtepunt was. ,,Het was echt een hele mooie lange periode voor mij en dan vooral de laatste zes jaar met Eric Speelziek als trainer waren de mooiste jaren hier. Het eerste jaar dat je de hoofdklasse doorstroomt, net geen kampioen werd en dan toch via de nacompetitie weet te promoveren. Die promotie blijft altijd wel de kers op de taart. Dat hoop ik stiekem nog een keer mee te maken, maar dat is allemaal nog wel heel ver vooruit kijken.”

Competitie gestopt
Naast fantastische tijden in Nijkerk was er ook een teleurstelling te noteren. ,,Dat blijft toch wel een klein beetje het mislopen van de titel destijds in de hoofdklasse tegen ACV, maar daarna volgde zoals gezegd de fantastische nacompetitie met promotie. De grootste teleurstelling is toch ook het mislopen van promotie in het coronajaar. Wij stonden er toen zo goed voor en ik ben er nog steeds van overtuigd dat we toen de titel hadden kunnen pakken, maar door corona werd de competitie gestopt en niet meer afgemaakt.”

Prijs pakken
Sparta Nijkerk bezet momenteel de vijfde plaats met slechts vijf punten achterstand op koploper Harkemase Boys. Makizodila wil afscheid nemen met iets tastbaars. ,,Ik vind dat wij ons moeten richten op het pakken van een prijs. Je hebt met onder andere de trainer en ik mensen die de club aan het einde van het seizoen gaan verlaten die extra gebrand zijn om deze tijd met een prijs af te sluiten. Er komt zo ook weer een nieuwe generatie voetballers aan en dan is mogen starten in de Tweede Divisie een stuk lekkerder.”