REPORTAGE | AFC wint kat-en-muisspel op de Middelmors

Tweede Divisie-koploper AFC deed zaterdag uitstekende zaken in Rijnsburg. Terwijl concurrent HHC in Hardenburg de punten aan OFC mee moest geven, won het zelf bij de nummer vier van de ranglijst Rijnsburgse Boys, 0-2. Het werd niet de fraaie topwedstrijd waarop de liefhebbers wellicht hadden gehoopt. Na tien minuten moest de thuisclub met een man minder verder en het gevolg was een kat en muisspel waarin de kat uit Amsterdam pas in blessuretijd definitief toesloeg.

Het wegzenden van Rijnsburger Bram de Bruin was niet de enige beslissing van scheidsrechter Sam Droge waar de thuisclub moeite mee had. Tegelijk immers kregen de Amsterdammers ook een strafschop omdat diezelfde De Bruin tegenstander Noa Benninga binnen de zestien vloerde. Melvin Platje maakte echter geen gebruik van het buitenkansje en zag Wesley Zonneveld redden.

Enkele minuten later drukte AFC haar numerieke meerderheid alsnog uit in de score door een goal van Cody Klaver. Die treffer was op zich zeker fraai, echter ditmaal werd door de thuisclub een handsbal van de schutter vermoed. Arbiter Droge kende de treffer echter toe en kon vervolgens geen goed meer doen bij de thuisclub.

AFC het balbezit, Rijnsburg de kans

Van de daadkracht die AFC in de beginfase aan de dag legde, bleef naarmate de eerste helft vorderde steeds minder over. Weliswaar was het balbezit grotendeels voor de Amsterdammers en speelde het spel zich voornamelijk op de Rijnsburger helft af, het leverde nauwelijks kansen op.

Er waren momenten voor Raily Ignacio en Milan Hoek, maar de enige echte kans was aan de andere kant te zien. Furhgill Zeldenrust slingerde een kort genomen hoekschop voor het doel en uitblinker Bram Ros van de thuisclub leek de bal binnen te knikken voor de gelijkmaker. Benninga wist op de doellijn echter te redden.

AFC heerst maar creëert niets

Henk Wisman trachtte met het inbrengen van Jeffrey Jongeneelen voor Dani van der Moot een verse kracht in zijn gedecimeerde aanval te brengen. De Uien vochten voor wat ze waard waren, terwijl AFC zich vooral beperkte tot het veelvuldig rondspelen van de bal. De man-meer-situatie werd ook in de tweede helft nauwelijks uitgebuit. In feite had doelman Zonneveld zelfs een rustige middag. In minuut 81 was er een tweede situatie waarin Rijnsburgse Boys de gemakzuchtige houding van AFC had kunnen afstraffen. Doelman Gijs van Zetten kon maar ternauwernood redding brengen bij een naar de hoek draaiend schot van Jongeneelen.

Dubieuze maar fraaie 0-2 van Jesse

Ver in blessuretijd was het uiteindelijk invaller Mathijs Jesse die een einde aan het kat-en-muis-spelletje maakte. Andermaal was er twijfel of de Uien niet werden benadeeld door de arbitrage omdat Jesse buitenspel leek te staan, maar ook hier was Droge onverbiddelijk. Jesse schoot het laatste beetje geloof in een resultaat uit de Rijnsburger harten: 0-2.