REPORTAGE | Fletse derby ontbrandt pas in de slotfase

Lang en smachtend was er naar uitgekeken: de Moeder aller Derby’s. Deze editie van Katwijk – Quick Boys voldeed echter lang aan het cliché dat de voorpret leuker is dan de wedstrijd zelf. Tot de 70e minuut viel er hoegenaamd geen kans te noteren. In de twintig minuten erna ging het ineens wel hard. Drie goals voor Katwijk en twee rode kaarten, die gelijk over beide ploegen werden verdeeld, zorgden voor een hectische slotfase, waar Katwijk als winnaar uit tevoorschijn kwam, 3-0.

Na de nodige plichtplegingen en bijbehorend vuurwerk begon de wedstrijd om 14:00, zoals bekend zonder uitpubliek vanaf Nieuw Zuid. Bankzitter Raoul Esseboom werd nog even kort gehuldigd voor 100 caps in het oranje-zwart. De pen van ondergetekende was 45 minuten zinloos in de aanslag.

In de voorgaande editie bij Quick Boys overrompelde de regerend kampioen de blauw-witten nog volledig, maar vanmiddag hielden de rivalen elkaar in totale evenwicht. De thuisploeg was wellicht aan de bal iets dominanter, maar dit werd niet in kansen omgezet. Het eerste opveermoment viel pas in minuut 45 te noteren, toen Danny van den Meiracker bij de tweede paal bijna een bal kon inkoppen. Een dubbele espresso om wakker te blijven was geen overbodige luxe in de rust.

Na rust iets beter

Het voordeel van een abominabele eerste helft is dat de tweede niet veel slechter kan zijn. Dat was ook op De Krom het geval. Nog altijd deden Katwijk en Quick Boys niet veel voor elkaar onder en na tien minuten viel dan eindelijk de eerste echte kans te noteren. Een steekbal van Kilian van Mil stuurde Ahmed el Azzouti richting het doel van Paul van der Helm. De aanvaller van Katwijk zag zijn inzet echter net naast gaan. Toch gaan de handen nog altijd niet op elkaar op De Krom.

Kort na deze poging begint het grote wisselen. El Azzouti mag, onder andere, plaatsmaken voor Mukthar Suleiman. Bij Quick Boys wordt Jeffrey Ket behoed voor een tweede gele kaart en mag zich laten afwisselen door Jan-Willem Kamp.

Namens de bezoekers test Van den Meiracker doelman Van Leeuwen, maar de inzet van de lange spits is dermate lang onderweg dat Van Leeuwen in de tussentijd even met zijn moeder kan bellen.

Losgelaten beer

Op het moment dat het duel op een logische 0-0 lijkt af te stevenen, ontbrandt dan toch het kruitvat. Van Mil ziet kans om vanaf de rechterkant een panklare voorzet op invaller Suleiman te geven. Bij de tweede paal bewaart de Somalische international de rust en werkt de bal achter een verbouwereerde Van der Helm:1-0. Ineens is het waakvlammetje een flinke steekvlam geworden en ontstaat er opwinding op De Krom. Zeven minuten na de openingsgoal lijdt Van den Meiracker knullig balverlies, waarbij de bal weer in de zestien van Quick Boys belandt. Bij de tweede paal (nu wel de andere tweede paal) is het Robin Schulte die in eerste instantie faalt in de in de afronding maar een tweede kans in de rebound wel doeltreffend afrondt: 2-0.

Pubers op een schoolplein

Met nog tien minuten op de klok en een 2-0 voorsprong voor Katwijk vliegt de vlam, die dus al in omvang was toegenomen, in de pan. Na een overtreding van Sem van Duijn op Joey Ravensbergen komen de frustraties naar boven. Er ontstaat een kluwen spelers, die nog het meest lijkt op een puberale confrontatie op een schoolplein. Daarbij laten meerdere spelers van beide ploegen zich van hun slechtste kant zien. Het romantische onderonsje is goed door de camera vastgelegd, dus wellicht kan de aanklager van de week zijn lol nog op.

Scheidsrechter Cantineau mag voor rechter spelen op het veld en komt tot een Salomons oordeel. Paul Kok van Katwijk en Ivalio Staal van Quick Boys mogen met rood inrukken. Met name voor Kok een hard gelag, aangezien dit zo’n beetje de enige speler leek die louter slachtoffer was.

Nadat de rust is wedergekeerd, profiteert Suleiman wederom van dom balverlies en gooit met zijn tweede goal de pot op slot. Cantineau is verstandig genoeg om niet meer te laten aftrappen en geen blessuretijd bij te tellen.

Katwijk wint uiteindelijk verdiend de derby, al is de winst minder overtuigend dan de 3-0 doet vermoeden. De Krombewoners mogen zich opmaken voor 1/8e finale in de KNVB Beker komende woensdag tegen Spakenburg.