Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Voorbeschouwing Tweede Divisie: Romantisch kunstlicht

Kunstlicht en romantiek. De woorden zelf stoten elkaar eerder af dan dat ze elkaar aantrekken. In de praktijk is de combinatie mogelijk te maken als het licht gedimd wordt, ter vervanging van kaarslicht tijdens een diner voor twee, of zoiets. Niemand zal de romantiek in de onderbuik voelen in het licht van een verzameling fel schijnende bouwlampen. Behalve als je die verzameling bouwlampen tactisch rondom een voetbalveld zet. Dan gaan de harten van veel voetballiefhebbers wel sneller kloppen.

Er bestaat zelfs een subcultuur van fans van lichtmasten binnen het voetbal. Dat klinkt misschien gek, maar zo gek is het eigenlijk niet. Als je onderweg bent naar een sportpark of stadion zijn het vaak de lichtmasten die als eerste opdoemen aan de horizon. Lee Towers beschreef de lichtmasten van De Kuip in zijn lied “Mijn Feyenoord” als “bakens in de verte” en “hoeders van de stad.” Met uitzondering van de tweede helft van afgelopen seizoen zijn midweekse wedstrijden een zeldzaamheid in de top van het amateurvoetbal. Er wordt ook vaker negatief dan positief op gereageerd. Maar probeer je eens in te leven in de gedachtegang van een lichtmast-fetisjist en voel die kriebels in de onderbuik als je één van de negen wedstrijden van de vierde speelronde in de Tweede Divisie gaat bezoeken.

Van de vier affiches op dinsdag zijn er drie met een behoorlijke rijke historie. Scheveningen – Kozakken Boys wordt op een slecht kunstgrasveld gespeeld, maar verder is er met sportpark Houtrust als decor over romantiek niet te klagen. IJsselmeervogels ontvangt op de Westmaat Rijnsburgse Boys, een kraker tussen twee grootmachten die moeilijk uit de startblokken zijn gekomen. Ten slotte staat de regioderby tussen Noordwijk en FC Lisse op het programma, plaats van handeling is sportpark Duinwetering.

De twee meest in het oog springende duels op woensdag zijn die tussen titelkandidaten AFC en Katwijk en het duel der koplopers tussen De Treffers en HHC Hardenberg. In Groesbeek speelt men wel vaker onder kunstlicht. Als De Treffers op zaterdag speelt gaat de voorkeur uit naar een aanvangstijd van 18.00 uur. Dat de ploeg van trainer Leeroy Echteld een direct duel met HHC Hardenberg om de eerste plek gaan strijden, is de afgelopen jaren veel minder vaak voorgekomen op sportpark Zuid. We weten nu al dat er nog maximaal één club zonder puntverlies zal zijn aan het einde van de vierde speelronde.

Als beide koplopers die status kwijtraken door een gelijkspel kan Katwijk op gelijke hoogte komen. De regerend kampioen is goed uit de startblokken gekomen met twee overwinningen en een gelijkspel en treft in AFC een ploeg die alles al heeft meegemaakt dit seizoen. In de uitwedstrijden tegen De Treffers en TEC liepen “The Reds” tegen averij op. De enige overwinning van het seizoen werd op het eigen sportpark Goed Genoeg behaald. Slachtoffer was IJsselmeervogels (3-0).

Al met al zijn alle ingrediënten aanwezig om er een speelronde vol spektakel van te maken. Tel daarbij dat kijkje in de romantische ziel van de lichtmast-fetisjist op en de kritiek op een (incidentele) midweekse speelronde zal omslaan in enthousiasme.

De wedstrijden:

Dinsdag 6 september, 20.00

Quick Boys – Jong Sparta
Noordwijk – FC Lisse
IJsselmeervogels – Rijnsburgse Boys
Scheveningen – Kozakken Boys

Woensdag 7 september, 20.00

De Treffers – HHC Hardenberg
Excelsior Maassluis – TEC
OFC – Koninklijke HFC
AFC – Katwijk
Jong Volendam – Spakenburg