REPORTAGE | ASWH verrast vriend en vijand op en tegen Urk met 2-0 zege

Een van de al honderden jaren heersende voetbalwetten is dat wanneer je niet scoort je nooit zult winnen. Dat kon Urk zaterdagmiddag op Sportpark de Vormt volledig beamen na afloop van het belangrijke thuisduel tegen ASWH. In een voor de toeschouwers best aardige wedstrijd hadden de vroegere eilandbewoners welllicht over de gehele wedstrijd een veldoverwicht maar dat leidde echter niet tot doelpunten.

ASWH – al zeven duels geconfronteerd met een nederlaag – loerde op de counter; brak tweemaal uit en scoorde daaruit evenzoveel keren hetgeen hen een 0-2-overwinning opleverde. Net afloop kwam bij Urk-trainer Gert Jan Karsten de stoom minutenlang uit beide oren. Hij had geen goed woord over voor zijn team.

Een grote wanprestatie!

Dat liet hij ook duidelijk blijken na afloop tijdens de persconferentie waarin traditiegetrouw de beide trainers de wedstrijd analyseerden. Karsten: ,,Wij hebben als Urk een grote wanprestatie geleverd. Hebben meer van onszelf verloren dan van ASWH .We hielden ons niet aan de afspraken. Verdedigend was het slecht  en we lieten ons op het eind ook nog eens opnaaien door intimiderende ASWH-spelers  hetgeen ons twee onnodige gele kaarten met de daaraan verbonden schorsingen opleverde. Het was onacceptabel en hier zal de komende week flink over gesproken gaan worden.”

Puzzelwerk voor Sjoerd de Waal

ASWH-trainer Sjoerd de Waal werd voor deze wedstrijd geconfronteerd met aardig wat afwezigen. Brandon Robinson was geblesseerd evenals Denzley Griët, Jay Brand en Yusri el Kandoussi. Niek den Heeten ontbrak door ziekte, Stefan Watson moest verstek laten gaan wegens privéomstandigheden terwijl de kersverse nieuweling Lerin Duarte nog niet wedstrijdfit bleek te zijn. Kortom; optimaal puzzelwerk voor De Waal.

Wellicht de grootste verrassing die hij uit de hoge hoed toverde was de keeperswissel. Stefan Kok maakte de laatste weken geen optimaal betrouwbare indruk hetgeen voor De Waal reden was om tegen Urk Jomar Gomes een kans te geven; de 21-jarige doelman die dit seizoen overkwam van Jong Sparta Rotterdam.

Urk buit kwaliteiten niet uit

Urk startte voortvarend en was duidelijk uit op een snelle openingstreffer. De twee corners in de eerste vijf minuten leverden echter niets op. ASWH was in de beginfase nog het dichtst bij een doelpunt. Luis Pedro zag zijn schot na een corner via de onderkant van de lat weer in het veld komen. Aan de andere kant begon Gomes steeds meer in zijn element te komen via een aantal nuttige reddingen op schoten van onder meer Riekelt Nentjes en Lucas Tol.

Urk kon dan wel het beste van het spel hebben en een groot overwicht, het resulteerde niet in doelpunten in de eerste 45 minuten. ASWH counterde af en toe gevaarlijk. Zo schoot Mohamed el Kharbachi nog een keer in het zijnet en kopte Hugo Botermans naast. Daar bleef het bij na 45 minuten in een wedstrijd die meer spannend dan goed voetbal te zien gaf.

De verrassing kwam al snel na de hervatting toen Botermans in de 57e minuut vriend en vijand verraste door 0-1 aan te laten tekenen. En daar werd men stil van bij Urk. Een forse streep door de rekening. Maar veel veranderde er niet bij Urk dat moest ervaren dat ASWH stug en met succes bleef verdedigen, vocht als leeuwen en zelfs lef toonde door regelmatig voor het doel van Strijker te verschijnen.

Wel een paar technische hoogstandjes

Lucas Tol en Lucas Schraal lieten dan zo af en toe wel technische hoogstandjes zien maar eenmaal in de buurt van het zestienmetergebied was er toch altijd wel een ASWH-verdediger die hen een halt toeriep.

ASWH ging in deze wat brutaler spelen en nog meer op de counter loeren.
El Kharbachi zag zijn inzet gekeerd door de Urk-doelman Strijker terwijl ASWH ook nog eens pech had toen arbiter Winkel geen penalty zag in de overtreding van Strijker op diezelfde Kharbachi.

De keren dat het gevaarlijk dreigde te worden achterin bij de Zuid-Hollanders was daar altijd nog Gomes die tijdens zijn competitiedebuut van geen capituleren wilde weten.

ASWH countert naar 0-2

En zo tikten de minuten weg. Een wanhopig aanvallend Urk en een heldhaftig verdedigend ASWH dat zelfs brutaal de voorsprong wist te vergroten toen invaller Mirac Akdeniz bij een counter op avontuur ging en er 0-2 van maakte.

Ook in de resterende acht minuten blessuretijd kon Urk geen vuist maken waardoor ASWH drie zeer belangrijke punten maar naar huis nam en er wat meer licht aan de duisternis kwam voor ASWH. Urk verzuimde afstand te nemen van de teams die allemaal nog in aanmerking komen voor degradatie.