Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Defensieve fouten leiden tot 4-1 nederlaag voor Gemert bij Hercules

Alhoewel de competitie pas kort onderweg is, stonden er in Utrecht voor Hercules en het bezoekende Gemert in de Derde Divisie Zondag toch al wel de nodige belangen op het spel, waarbij afhaken of aanhaken de belangrijkste was. Hercules had voor aanvang van dit treffen 7 punten verzameld, stelde vorige week tegen TOGB hevig teleur en moest dit deze middag recht gaan zetten via een overwinning.

Gemert had zich fraai geposteerd op een derde plaats met 10 punten; liet zich op eigen terrein alleen door JOS Watergraafsmeer verrassen en waande zich bij voorbaat niet kansloos in de Domstad. Het zou echter anders lopen dan gedacht.

Gemert moest het ook in Utrecht nog doen zonder de geblesseerde Erwin van den Broek en doelman Stefan Tielemans. Twee belangrijke pionnen in het team van Gemert op defensief gebied. De thuisclub had geen personele problemen.

Eigenlijk duurde Hercules-Gemert slechts 45 minuten. In deze periode had de ploeg van trainer René van der Kooij zich al naar een comfortabele 4-1 voorsprong weten te spelen, waardoor de tweede helft een formaliteit werd. Het duurde slechts 5 minuten voordat er op Sportpark Voordorp voor de eerste keer deze middag gejuicht kon worden. Lars Vermeulen speelde zich keurig vrij om vervolgens voor de eerste maal invaller-doelman Romeo Okonkwo kansloos te laten (1-0). Daarmee liep Gemert al snel achter de feiten aan. Het gaf Hercules vleugels. Met name in deze openingsfase troefde men opponent Gemert op alle fronten af. Men was feller in de duels, creëerden volop kansen en profiteerde doeltreffend van de defensieve fouten die Gemert maakte. Nadat Okonkwo in de elfde minuut nog tweemaal redding kon brengen was het even later toch opnieuw raak. Ditmaal via een fraaie actie van Oussama Lahri, die zich keurig vrijspeelde en doeltreffend uithaalde (2-0).

En wat stelde Gemert hier tegenover? Bitter weinig; met name aanvallend was het ronduit zwak wat de ploeg van Reinald Boeren liet zien. Een van de weinige spelers die zich deze middag wel wist te onderscheiden was Jasper Waalkens die af en toe nog tot aardige acties wist te komen.

Hercules gaf nauwelijks iets weg

Niet verontrustend voor de hechte Hercules defensie waarin Mitchell Zwart en zijn teamgenoten amper iets weggaven. Dat het eerste echte gevaar voor het Hercules doel plaatsvond in de 42e minuut zegt meer dan voldoende. Hercules ging na de 2-0 rustig door met aanvallen. Lars Vermeulen kon na een half uur zijn tweede treffer aan laten tekenen. Dat ging wel heel gemakkelijk toen hij de bal zo maar aangespeeld kreeg van Okonkwo; een buitenkansje die de deze middag goed op dreef zijnde Vermeulen zich niet liet ontnemen(3-0). Het thuispubliek wist niet wat hen overkwam, want nog was de koek niet op voor de rust. Steff van Rooijen maakte het nog wat erger voor Gemert door 4-0 te scoren. Gemert moest in deze fase terecht vrezen voor een monsternederlaag deze middag.

Fluwelen traptechniek van Waalkens

Vlak voor rust kon Gemert eindelijk iets terug doen. Jasper Waalkens posteerde zich achter de bal bij een vrije trap op een kleine 20 meter afstand van het heiligdom van Herculesdoelman Pepijn Vonk. Dat Waalkens over een fluwelen traptechniek beschikt was blijkbaar nog niet bekend in Utrecht. Prachtig schoot hij de bal achter Vonk en bracht de marge terug naar 3 doelpunten (4-1).

De tweede episode werd er een die niet echt wist te boeien. Hercules creëerde weliswaar veel kansen, waarbij het deze middag niet bepaald de middag was topscorer Tim Waterink. Hij kreeg weliswaar een handvol kansen maar kon geen treffer toevoegen aan zijn totaal van zes.

Boeren trachtte met de nodige wissels de bakens alnog te verzetten hetgeen niet echt lukte. Het laatste kwartier kwamen er via Waalkens en invaller Kianu Verlinden weliswaar nog wat scoringsmogelijkheden maar telkens was Vonk op de juiste plaats. Positief bij Gemert was dat Safa Kizir zijn eerste speelminuten kon maken van dit seizoen. Ook van der Kooij wisselde volop. De stand bleef echter steken op 4-1, waarmee Hercules prima zaken deed