Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Dongen heeft weer hoop na eclatante overwinning op Unitas

Het populaire lied “Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht” van John de Bever klonk luid in de kleedkamer van derdedivisionist Dongen zondagmiddag rond de klok van vier uur. Het had geen treffender nummer kunnen zijn, want zojuist had Dongen de eerste competitiezege van dit seizoen binnengehaald.

In het duel tegen Unitas werd het niet minder dan 4-2 in het voordeel van de Kanaries en met het vizier wat scherper afgesteld, had Unitas richting Gorinchem kunnen afreizen met een nog grotere nederlaag.

Behoudens de eerste tien minuten, toen Unitas verrassend een voorsprong nam via Elmer de Vries, hadden de bezoekers weinig tot niets te vertellen. Dongen, gesterkt door de twee gelijke spelen behaald in de laatste twee uitwedstrijden tegen Baronie en Groene Ster, begon aan het karwei met de stellige overtuiging dat de eerste competitiezege er aan zat te komen.

Duidelijk strijdplan

Osman Erbas wist vooraf dat hij Unitas geen gelegenheid moest geven om te voetballen want technisch kunnen de mannen van Hans de Jong een aardig balletje trappen. ,,Nee. We moesten Unitas geen ruimte geven. Ze zijn niet gewend om een ploeg tegenover zich te krijgen die ze geen meter ruimte geeft en dat deden wij dus ook niet.”

Kort na de openingstreffer lukte het Fatih Kamaci nog niet echt; zijn schot ging over. Maar na ruim een kwartier klonk er voor het eerst gejuich in Dongen. Uit een voorzet van Theo Martens was het Luuk Hultermans die de ploegen op gelijke hoogte bracht: 1-1.

Na een klein half uur volgde een onoverzichtelijke situatie voor het Unitas-doel waarvan Dongen in de persoon van Adam Mohamed Sesay profiteerde. Terwijl iedereen bij Unitas aan buitenspel dacht, was scheidsrechter Alwin Steeg een andere mening toegedaan. Het doelpunt van Sesay werd goedgekeurd en Dongen leidde met 2-1. Unitas keek er naar en was niet bij machte er ook maar een fatsoenlijke aanval tegenover te stellen.

In deze periode was Unitas ook drukker met praten dan met voetballen hetgeen resulteerde in een tweetal gele kaarten voor Joey Lokasi en Alexander Mcdermott. Na een aarzeling in de Unitas-defensie maakte Sel Bastmeijer er na een half uur zelfs 3-1 van. Een ongekende luxe voor Dongen dat heer en meester was

Routiniers inspireren

Met name de routiniers Wessel Sprangers, Theo Martens, Jan Gerrits, Luuk Hultermans en Fatih Kamaci inspireerden de rest van de ploeg; het publiek zag een Dongen dat in deze vorm zeker Derde Divisie-waardig is.

Na de thee eenzelfde spelbeeld; bij Unitas had Elmer de Vries plaats moesten maken voor Loic van Prooijen, terwijl Osman Erbas dezelfde elf het veld instuurde.

Het missen van een dot van een kans in de 46e minuut was een voorbode. Eerst schoot Sesay nog net over; moest Vlot gestrekt naar de hoek om te redden en kreeg zowaar Wessel Sprangers ook nog wat te doen. Een schot van ex-ploeggenoot Raphael Nartey vond echt zijn Waterloo in de handen van de betrouwbare Dongen-sluitpost.

Bastmeijer brengt Unitas definitief knock-out toe!

In de 61e minuut leek de strijd definitief beslist toen Bastmeijer zijn tweede treffer liet noteren: 4-1. Dongen op rozen; Unitas knock-out. Dus niet want de aalvlugge Robert Mutzers bracht de hoop verrassend snel terug in de Unitas-gelederen door de 4-2 te scoren; zijn zestiende doelpunt dit seizoen.

Wat kon Dongen nog gebeuren? Weinig toch? Maar de wedstrijd had met wat geluk aan Unitas-zijde toch nog een andere wending kunnen nemen als Mutzers in de 82e minuut de aansluitingstreffer had gescoord. Eerst strandde hij op Sprangers, terwijl in de rebound de paal redding bracht. Dat was ook het moment dat het vuur gedoofd was in de Unitas-ploeg.

De gehele week “lach op de gezichten”….

Bij het publiek werd de eerst driepunter met gejuich ontvangen; het vijfde punt in de laatste drie wedstrijden was binnen; de muziek kon aan en gegarandeerd dat gedurende de gehele week “de lach niet van de gezichten gaat” bij de Dongen-spelers.

Tot zondag want dan wordt het weer bittere ernst: De laatste wedstrijd voor de winterstop. Wederom een thuiswedstrijd; een lastige want Hercules noemt trainer Erbas een van de drie toppers uit deze Derde Divisie naast het ongenaakbare ADO’20 en VVSB.

Hercules kan de borst nat maken; Dongen heeft de smaak te pakken en is op puntenjacht.