REPORTAGE | Eclatante zege op Hoogland heeft Blauw Geel ’38 weer wat degradatielucht

Een onderling duel in de onderste regionen van de Derde Divisie Zondag: Hoogland op nacompetitieplek, Blauw Geel vlak daarboven. Beide in strijd om nacompetitie of zelfs directe degradatie te ontlopen. De Veghelse ploeg pakte in 2022 slechts 2 punten. Hoogland 3. In hun stunt tegen de toenmalig koploper OFC die in dezelfde week won van de ploeg die voor de meeste verrassing zorgde: Gemert. Een spannend onderonsje dus.

Blauw Geel begon fel. De eerste kansen waren dan ook voor de thuisploeg. Na 4 minuten kon Lars Loermans al schieten. Zijn schot uit de draai ging naast. Niet veel later was het Koen van der Zanden die een voorzet van Ben van den Nieuwenhof van dichtbij hoog over schoot. Blauw Geel drong aan maar toch kreeg Hoogland een kansje. Stijn Mossink schoot van afstand maar Aria Hashemi kon deze makkelijk pakken.

Van der Zanden slaat toe

In de 12e minuut was het dan toch raak voor de thuisploeg. Van der Zanden kreeg de bal aangespeeld in de diepte van Ben van den Nieuwenhof en kon 1 op 1 afwerken. Niet veel later was het weer Van der Zanden die overschoot. De Veghelse ploeg bleef aandringen om de score verder uit te breiden maar dat lukte nog niet echt. Niels Wouters probeerde van der Zanden wel te bereiken in een goede aanval maar de pass was niet goed genoeg.

Perfecte hattrick

Een klein half uur gespeeld en Blauw Geel kreeg penalty nadat Van den Nieuwenhof gevloerd werd. Van der Zanden was onverbiddelijk en rondde af. Nog steeds was Blauw Geel niet klaar en drong aan. Uit een corner kopte Dekkers over. Uiteindelijk zorgde de aanvallende speler uit Sint-Oedenrode voor de 3-0 en complementeerde zijn hattrick. Van der Zanden kon uit een actie namelijk afronden met zijn linkervoet. Een echte hattrick: 3 doelpunten in 1 helft achter elkaar.

Controle

Blauw Geel was oppermachtig en had de controle over de wedstrijd. Hoogland kwam nauwelijks tot voetballen in de eerste helft. In de tweede helft begon dat anders. Hoogland begon feller dan de eerste helft. Toch was de eerste kans weer voor de Blauw Gelen. Van den Nieuwenhof ging diep na een bal van Jay van Boxtel. Zijn schot vond de keeper en de rebound kwam uiteindelijk bij Loermans. Die schoot over. Niels Wouters kopte niet veel later in de handen van Sebastiaan Bruins.

Scrimmage

Vroeg in de tweede helft scoorde van der Zanden zijn 4e van de middag. Linksback Sjaak Egmond stuurde de aanvaller diep en die kon afwerken. Hoogland begon zijn felle druk zetten om te zetten in kansen. Oskar van Logtestijn schoot maar deze ging over. Uit een corner kon Ruud Vos toch raak koppen en kon zo voor Hoogland scoren. Zo riep de omroepster het in ieder geval om, want het was een behoorlijke scrimmage.

Bal op het terras

De wedstrijd ebte wat dood. Blauw Geel had de controle ondanks dat Hoogland wel wat probeerde. Stijn Mossink kon een gevaarlijke kans ‘creëren’ toen hij een corner in kon draaien. Blauw Geel keeper Aria Hashemi kon deze tot corner verwerken. Blauw Geel controleerde, Hoogland probeerde maar kansen kwamen er niet. Van der Zanden schoot wel over, maar in een kwartier was dat pas de best kans. Niels Wouters kreeg nog wel een kans maar deze kwam bij de recreantenteams van de thuisclubs die op het terras van een biertje aan het genieten waren. Loermans zorgde voor de eindstand nadat hij randje strafschopgebied de bal in het Hooglandse doel kon verwerken. 5-1 was dus de uitslag.

Zorgen

Een welkome Veghelse overwinning dus. De formatie van Niels van Casteren kan tevreden zijn met het vertoonde spel, wat overigens al een paar weken goed was, maar nu ook met de afronding die de afgelopen wedstrijden te wensen overliet. Blauw Geel steeg naar een 12e plek met een voorsprong van 3 punten op nacompetitieplekken. Toch krijgt Blauw Geel het zwaar met OFC en Gemert op het programma. Hoogland moet zich zorgen gaan maken. De ploeg uit midden-Nederland staat nu 16e en moet dus uitkijken. EVV en Hollandia zijn dus ploegen waar Hoogland moet tegen winnen.