REPORTAGE | Harkemase Boys laat Ter Leede in mineur achter

Het was na afloop van Ter Leede – Harkemase Boys niet echt gezellig in de kleedkamer van de thuisclub. Allerlei reparatiewerk om de club aan resultaten te gaan helpen waren genomen. Volop analyses van het spel, aanvulling van de selectie met de spelers Roffelsen en Leverland als ook volop inzet tijdens de trainingen en de wedstrijd. Het mocht allemaal niet baten toen het er op aan kwam. Een hoekschop van Jari Slort werd bij de eerste paal ingekopt door Jhurry Margaritha en daarmee sleepte Harkemase Boys de drie punten mee terug de bus in naar Harkema. Dat dat niet verdiend was gezien het vertoonde spel was even onbelangrijk voor beide teams. De Friezen starten komende week niet aan een wedstrijd als rode lantaarndrager, die ongewilde eer is nu even weggelegd voor Ter Leede. En andersom gesproken, ook Ter Leede bood te weinig om aanspraak op de zege te mogen maken.

Trainer Niek Oosterlee van de thuisclub besefte na afloop van de door Harkemase Boys met 1-0 gewonnen wedstrijd heel goed wat zijn lot is voor dit seizoen. “Het wordt een hell of a job, maar daar loop ik niet voor weg.” Het was een tekst die met hetzelfde gemak bij zijn tegenstrever Wim Bakering vandaan had kunnen komen. Want de 0-1 zege van de Friezen, verkregen na een door Jhurrrey Margaritha ingekopte hoekschop was een gelukkige en niet gebaseerd op beter spel of een overtal aan uitgespeelde kansen. Die laatsten waren er uberhaupt nauwelijks te zien in deze wedstrijd, waarbij beide teams er enigszins met de handrem op leken te spelen.

Heel vreemd was dat dan ook weer niet. Beide teams waren de enigen die nog zonder zege en met slechts 1 punt in de eerste vier wedstrijden aan het seizoen waren begonnen en dus mochten spreken van een valse start. Gevolg: niet verliezen wordt belangrijker dan winnen. De beide teams hielden die gedachte lang vast, tot minuut tachtig. Het moment waarop Harkemase Boys uit een dood spelmoment alsnog de score opende en achteraf daarmee ook de winst boekte.

Beide teams zijn ook behoorlijk omgebouwd en in feite ook nog in een transitie. Zo wordt bij de thuisclub, met de nieuwe trainer Niek Oosterlee, nog steeds gekeken naar de ideale bezetting van met name de linker helft van de verdediging. Maar bij de Friezen moet men sinds afgelopen seizoen verder zonder aanvoerder Henny Bouius en van Duinen terwijl op de Roodemolen ook Erik Jansema, Mark Bruintjes en Mart Dijkstra niet beschikbaar waren. Beide teams kortom nog lang niet in hun ideale doen en laten.

Al snel werd duidelijk hoe de beide teams tegen deze wedstrijd aankeken. Een overvloed aan kleine en minder kleine overtredingen en ongelukkige botsingen leidde in het eerste kwart van de wedstrijd tot meerdere onderbrekingen. Al na amper 5 minuten legde dat de wedstrijd stil omdat Roffelsen en Margaritha elkaar in de middencirkel met het hoofd raakten.

Na de eerste voorzichtige beschietingen op elkaars doel was er na een kwartier een eerste serieuze situatie. Rowdy van der Putten werd voor het Friese doel vrijgespeeld maar zijn geplaatste kopbal was niets waard vanwege buitenspel. Vijf minuten later meldden de Friezen zich voor het eerst in de buurt van Mark de Vries. Schaduwspits Mark Adams schoot echter ruim over. De eerste helft van de wedstrijd was bepaald geen voorbeeld van spektakelvoetbal. Het duurde tot de 37e minuut voor er uberhaupt weer een team enigszins in kansrijke positie kwam. Een poging van Luc de Kruijs, gestopt door doelman van de Haar werd direct beantwoord door een geblokte poging van Jelle de Graaf aan de overzijde. Het was meteen ook het laatste momentje van opwinding voor de pauze.

Oosterlee was met het inbrengen van Bart van der Weijden direct na de pauze de eerste die een wissel toepaste. Even los gezien van de tactische truc die bij Harkemase Boys regelmatig wordt toegepast en die behelst dat de vleugelspitsen Berwout Beimers en Sven Hazewinkel van vleugel

wisselen. Dat gebeurde halverwege de eerste helft. Een belangrijkere wissel was die van Jari Slort voor Adams, vijf minuten na rust. Het bracht Beimers dichter bij Margaritha en Slort zelf bracht als meer klassieke linksbuiten ook direct meer gevaar met zijn voorzetten.

Toch was Ter Leede na deze wissel het eerst bij de 1-0. Bart v.d.Weijden kon net niet bij een kansrijke voorzet van Marc de Kruijs. Kort daarna wisselden beide trainers het nodige personeel zodat met nieuw elan aan de eindfase kon worden begonnen. De enige serieuze kans in deze fase kwam op naam op naam van aanvaller Margaritha die namens de Friezen op snelheid tot bij de Vries kon komen maar de doelman niet wist te verschalken. Dat was vijf minuten later alsnog wel het geval. Jari Slort kreeg een hoekschop op links te nemen en Margaritha kon ongehinderd bij de eerste paal binnen knikken, 0-1.

Uiteraard zetten de Sassemers nog aan voor een slotoffensief, echter dat kenmerkte zich vooral door geblokte doelpogingen en, in de laatste minuut een kopbal van Melvin van Stijn over de dwarsligger.

Vastgesteld kon worden dat Ter Leede er verdedigend/organisatorisch op vooruit was gegaan. Maar nu was het weer opbouwend/aanvallend te dunnetjes wat er op de mat werd gelegd. En daarmee is de opmerking van Oosterlee ook wel verklaard. “Het wordt a hell of a job”.

Ondertussen bevond zijn collega Wim Bakering zich onderweg terug naar Harkema. Hij telde zijn zegeningen. Met ook een team dat vele wisselingen onderging. Maar het had wel zojuist de rode lantaarn overgedragen aan Ter Leede.