REPORTAGE | HHC Hardenberg kent zorgeloze middag in Oostzaan

HHC Hardenberg kende zaterdagmiddag een uiterst fijne middag op bezoek in Oostzaan. Na de doordeweekse zeperd tegen De Treffers (5-2) stond het affiche tegen promovendus OFC op het programma. Nadat de wedstrijd zo’n twintig minuten later begon door dat de assistent scheidsrechter in de file stond, deden de Hardenbergers op het veld snel zaken en was het al snel duidelijk dat de punten in de tas zaten. Jesper Drost en Matthijs Hardijk waren beide goed voor twee goals in de uiteindelijke 1-5 overwinning. Door deze overwinning komt de ploeg van trainer Pascal Diender weer in punten gelijk met koploper de Treffers (die vandaag nog moeten spelen) en wordt de lijn van de sterke seizoensopening doorgetrokken.

Nieuwe trainer Pascal Diender mag terugkijken op een meer dan prima opening van de Tweede Divisie met zijn HHC. De 39-jarige coach, die vorig jaar nog assistent-trainer was onder Bert van Hunenstijn, had nog niet de zwaarste opening, maar toch werden Noordwijk, Scheveningen en Quick Boys al aan de kant gezet. Alleen afgelopen woensdag kwam er verandering in die “winning streak”. Op bezoek bij koploper De Treffers haalden de Hardenbergers een nat pak en werd er kansloos met 5-2 verloren. Een goede “wake up call”, want veel tijd om te rouwen was er niet. Zaterdagmiddag stond alweer de ontmoeting met promovendus OFC op het programma en moest er weer worden opgestaan. De Oostzaanse kampioen van de Derde Divisie Zondag 2021/2022 kende eigenlijk het tegenovergestelde scenario van HHC. De ploeg die onder leiding staat van Pieter Mulders kent een zwaar openingsprogramma en verloor al van Ijsselmeervogels en Rijnsburgse Boys. Tegen TEC werd het eerste punt behaald, maar afgelopen woensdag konden de Oostzaners dan ook eindelijk hun eerste driepunter noteren, toen er iets verder Koninklijke HFC met 2-1 werd verslagen. Dit zorgde voor hoop in de harten van de thuisfans en ook trainer Pieter Mulders was voorafgaand aan de wedstrijd zeer hoopvol: “We zijn benieuwd naar het niveau van HHC, maar ik heb het gevoel dat we ze kunnen pakken.”

Om de strijd met HHC aan te gaan, had Mulders geen wissels gedaan in zijn basisopstelling en speelden dezelfde elf als die de eerste overwinning van het seizoen binnensleepten. Bij HHC wél één wijziging; spits Rob van der Leij pakte zijn eerste basisplek van het seizoen. Door de terugkeer van de aanvalsleider in het basisteam moest de Uruguayaanse middenvelder Matías Jones het in Oostzaan doen met een plekje op de bank.

Waar HHC woensdag al binnen het half uur na 3-0 achterstond, startte de ploeg van Diender in Oostzaan een stuk beter aan de wedstrijd. Eigenlijk vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter De Vries (wat al 20 minuten later dan gepland was, doordat de assistent scheidsrechter in de file stond), waren de Hardenbergers de dominante ploeg en speelde het spel zich vrijwel alleen maar af op de helft van de thuisploeg. De druk zat er goed op en eigenlijk was het niet de vraag “of”  de Hardenbergers zouden gaan scoren, maar “wanneer”. Deze vraag werd door Jesper Drost na een ruim kwartier beantwoord, want de aanvallende middenvelder noteerde de eerste goal van de middag achter zijn naam. Drost werd aan de rechterkant goed de diepte ingestuurd door Gersom Klok en kon makkelijk naar binnen snijden. Het schot was niet al te krachtig, maar toch had keeper Ischa Bouwman hier geen antwoord op, doordat de bal nog licht van richting werd veranderd door linksback Darryl Bäly. Hierna leek de Hardenbergse machine alleen maar beter op stoom te komen en volgde de 0-2 al weer snel. Vijf minuten na de 0-1 begon rechtsback Danny Bouws, vanaf het middenveld, aan een lange rush. De back werd totaal niet opgevangen en kon zijn tocht doorzetten tot in het strafschopgebied. Andermaal was OFC-linksback Bäly de schlemiel, want hij was het die de rush van Bouws halt toe riep door hem foutief af te stoppen. Scheidsrechter De Vries had hierop maar een antwoord:  strafschop! Het benutten van de strafschop was voor Van der Leij een koud kunstje en daardoor was de 0-2 een feit.

Zo leek er geen vuiltje aan de lucht voor de Hardenbergers, maar toch volgden er twee tegenslagen. Eerst moest aanvoerder Glenn Kobussen al het veld met een blessure verlaten en drie minuten na de 0-2 van Van der Leij scoorde Niels Butter de aansluitingstreffer voor de thuisploeg. Het was een van de eerste keren dat de zwart/gelen zich voor de goal van Nick Borgman meldden, maar het was meteen raak. Via een uitstekende opening door Max Veerman werd aan de linkerkant van het veld Fouad Belarbi de diepte ingestuurd. Belarbi zette strak voor en vond Butter bij de eerste paal. De aanvaller was attenter dan zijn directe belager Serge Fatima en liet Borgman kansloos. Zo leek de spanning weer terug in de wedstrijd te zijn en moest HHC, ondanks die totale dominantie uit de eerste fase van de wedstrijd, toch weer attent blijven. Vlak voor rust had Van der Leij nog een uitgelezen kans om de 1-3 op het bord te zetten, maar van dichtbij redde Bouwman prima met de voeten.

Na rust eigenlijk geen verandering in het spelbeeld. HHC zette steeds vroeg druk en pakte de thuisploeg al vroeg bij de keel. Dit was ook het hoofdingrediënt van de 1-3, die al na een paar minuten in de tweede helft op het bord stond. Na goed drukzetten werd de bal op de helft van OFC teruggewonnen en kwam de bal bij Matías Jones terecht. De Uruguayaan, die was ingevallen voor Kobussen, had een schitterende steekpass in huis waardoor Hardijk kon uithalen. Hardijk schatte deze pass van Jones prima op waarde en verschalkte Bouwman in de verre hoek. Zo was de marge van twee goals al weer snel in de tweede helft een feit en leek het verweer van OFC meteen afgelopen te zijn. OFC leek niet van haar fouten geleerd te hebben, want waar Jesper Drost en Danny Bouws bij de 0-1 en 0-2 al geen strobreedte in de weg waren gelegd, kon Drost na een uur weer ongehinderd naar de 1-4 slalommen. Totaal ongehinderd mocht de middenvelder over een rode loper richting keeper Bouwman. Vanaf een meter of 12 haalde de ex-prof maar eens uit en zag hoe de bal, via de binnenkant van de paal, achter Bouwman verdween. OFC stond er bij en keek er naar en dat was eigenlijk ook wel een tekenend beeld voor het totale wedstrijdbeeld.

HHC was echter nog niet klaar en wilde nog wel meer uit deze wedstrijd halen. Opnieuw zette HHC OFC massaal vast op eigen helft en was het weer afwachten totdat het balverlies van de thuisploeg opleverde. De 1-5 was op vele gebieden een kopie van de 1-3, want ook nu kwam de bal weer bij Jones en vond hij Hardijk die al vallend probeerde de 24-jarige linksbuiten de doelman te verschalken. Het schot was niet heel goed, maar de 19-jarige keeper ging gruwelijk in de fout waardoor de bal in het net verdween en Hardijk zodoende zijn tweede treffer van de middag achter zijn naam mocht schrijven. Een goal die de middag van OFC goed samenvat. Na deze goal leek de weg open naar een monsterzege, maar HHC vond het wel genoeg geweest en spaarde de thuisploeg.

Door deze eenvoudige zege op OFC staan de Hardenbergers weer in punten gelijk met koploper De Treffers. De Groesbekers hebben echter nog wel één wedstrijd tegoed en nemen het zondagmiddag op tegen TEC. Bij winst staat De Treffers weer alleen op het hoogste podium van de Tweede Divisie. Volgende week komt het moeizaamgestartte Ijsselmeervogels naar de Boshoek. Voor OFC is het van belang dat er in de komende week wat meer punten aan het totaal gaan worden toegevoegd. Ondanks de vier punten die reeds verdiend zijn, vindt de ploeg zich nu al terug op plaats 15 en moet er al naar beneden gekeken worden. Volgende week volgt er in Maassluis het treffen met Jong Sparta.