REPORTAGE | Hercules en VVSB delen de punten na open en aantrekkelijk duel

Het wellicht topduel in de Derde Divisie zondag in deze speelronde tussen Hercules en VVSB is geëindigd in een 2-2 gelijkspel. Op een winderig en na rust kletsnat sportpark Voordorp in Utrecht maakten beide ploegen er voor de neutrale toeschouwer een spectaculair duel van. De doelpunten werden keurig over beide helften verdeeld.

Vanaf de eerste minuut van de wedstrijd was de intensiteit hoog. Hercules besloot over het hele veld koppeltjes te maken tegen de ploeg van Wilfred van Leeuwen. De ploeg uit Noordwijkerhout kwam door het hoge druk zetten van de Utrechters moeilijk aan het eigen spel toe. Over het hele veld werd er strijd geleverd door beide ploegen. Scheidsrechter Jensch voelde hierbij de wedstijd goed aan en liet daar waar kon de wedstrijd heerlijk lopen.  Hercules verzuimde in het eerste kwartier de voorsprong te pakken. Achtereenvolgens waren het Tim Waterink, Tim Pieters en Rogier Benschop die hun pogingen niet achter doelman Ruben Valk zagen eindigen.

In de 25e minuut kwamen de gasten als een duveltje uit een doosje op voorsprong. Leroy George ronde een aanval die een door hem zelf was opgezet alleen voor doelman Pepijn Vonk koelbloedig af. Lang kon de ploeg uit Noordwijkerhout niet genieten van de voorsprong. Een diepe bal op Tim Pieters werd door aanvoerder Tim de Rijk van VVSB matig verdedigd. Alleen voor keeper Ruben Valk maakte Pieters geen fout en schoot de bal koelbloedig in de verre hoek. Rond de 30e minuut leek de wedstrijd even te ontaarden in een bokswedstrijd. In korte tijd kreeg één speler van beide clubs geel vanwege een slaande beweging met de ellenboog in een luchtduel. Op slag van rust leek Hercules alsnog op voorsprong te komen. Na een fraaie actie van spits Tim Waterink was het doelman Ruben Valk die met een uiterste krachtsinspanning een treffer voor de thuisploeg te voorkomen.

Na de thee werd de wind, die voor rust al nadrukkelijk aanwezig was, ook nog eens vergezeld door de nodige regen. Onder het kaarslicht op Voordorp, zoals trainer van Leeuwen van de gasten het betitelde, werd het een ware uitputtingsslag. Beide ploegen gaven elkaar wat meer ruimte waardoor de wedstrijd wat meer in evenwicht was dan de eerste 45 minuten. Dankzij Pieters, die even eerder Waterink nog over het hoofd had gezien, kwam er een einde aan dat evenwicht.

Na een slecht genomen vrije trap van de gasten was het vanuit de counter Tim Pieters die Oussma Lahri bediende. Lahri liet met een schot van net buiten de zestienmeter doelman Ruben Valk kansloos. Ook nu duurde het, net als voor rust, niet lang voordat de gelijkmaker op het bord stond. Via een fraaie aanval over de rechterkant was het Richelo Fecunda die Leroy George wist te vinden die zijn tweede doelpunt van de avond liet aantekenen.

Met nog een half uur op de klok ging het publiek op Voordorp er nog maar eens goed voor zitten. Het door de regen zwaar geworden (gras) veld zorgde ervoor dat de ruimtes tussen de linies groter werden. Beide ploegen bleven strijden voor iedere meter en vochten verbeten duels uit. VVSB loerde met George en de ingebrachte Halman op de kans die komen zou. Hercules probeerde met combinatie voetbal en een gezonde portie strijd de wedstijd naar zich toe te trekken.

Kleine kansjes kwamen er ook wel voor de thuisploeg. De finesse in de eindpass of eindfase ontbrak echter. In de 86e minuut kwam Hercules nog met de schrik vrij. Doelman Pepijn Vonk ging onder de bal door. Gelukkig voor de doelman schot zijn verdediging hem te hulp door de bal van de lijn te halen.

Trainer van Leeuwen van de gasten sprak na afloop van een gewonnen punt. Het spel op natuurgras en onder slecht licht, belachelijk dat de KNVB dit toestaat want het is ook nog eens gevaarlijk, was wennen voor zijn ploeg. Hij had genoten van de open wedstrijd die beide ploegen op de mat hadden gelegd. ,,Dit is leuker om naar te kijken dan tegen een ploeg die tegen de 16 aan gaat hangen en zegt kom maar op”

Trainer René van der Kooij van Hercules vond dat VVSB gezien het spelbeeld en de kansenverhouding rijkelijk bedeeld werd met een punt. ,,Mijn ploeg heeft de vooraf gemaakte afspraken qua druk zetten en dergelijke uitstekend uitgevoerd. Het grootste gedeelte van de wedstrijd heeft zich op de helft van VVSB afgespeeld. Daardoor ontstaat er ruimte achter onze verdediging en daar heeft VVSB optimaal van geprofiteerd. Je zou het kunnen zien als een lesje in effectiviteit”. Twee kansen, twee goals, aldus de trainer van Hercules. Met dit gelijke spel vond van der Kooij dat zijn ploeg wel twee punten verloren had waardoor het verder achterop raakt bij koploper ADO’20.