REPORTAGE | Katwijk veel te sterk voor OFC onder sfeervol kunstlicht

Katwijk was in een sfeervolle avondwedstrijd zeker twee maten te groot voor OFC. Na een stroeve openingsfase, waarin het vertier toch vooral van het aanwezige publiek kwam, schoot aanvoerder Robbert Susan de Krombewoners na een minuut of twintig op voorsprong en begon de motor steeds beter te draaien bij de thuisploeg. De score stokte uiteindelijk bij 5-0.

Vuurwerk buiten het sportpark vooraf, “laat de zon in je hart” zingen tijdens een flinke herfstbui kort na het begin. De supporters van Katwijk hadden wel zin in een leuke voetbalavond onder het kunstlicht van sportpark De Krom. Het duurde tot halverwege de eerste helft voor het enthousiasme langs de kant ook werd opgepakt door de acteurs in het veld. En het was niet geheel toevallig dat de openingstreffer uit een standaardsituatie kwam.

OFC was, tot de vrije trap in de twintigste minuut, nog niet echt in gevaar gekomen. De ploeg van Pieter Mulders hield de rijen gesloten en ging met het mes tussen de tanden de duels. Katwijk liet de bal rondgaan en zocht naar ruimtes om tot kansen te komen. De Oostzaanse muur was echter moeilijk te slechten. Totdat Susan mocht aanleggen voor een vrije trap vanaf een meter of twintig en, enigszins geholpen door die niet te slechten muur, de bal achter de kansloze Ischa Bouwman schoot.

Vanaf dat moment ging de motor langzaam maar zeker beter draaien bij de thuisploeg. Kort voor rust was het echter nog even schrikken aan de andere kant, nadat Genridge Prijor vanaf de rand van het zestienmetergebied kon schieten. Het schot werd nog getoucheerd door een verdediger en eindigde centimeters naast het doel van Jean Paul van Leeuwen. Vier minuten later verdubbelde Ahmed el Azzouti de score op aangeven van Mukhtar Suleiman en leek de klus al zo goed als geklaard voor Katwijk.

Hoofdrol van Mil

Na rust voerden de oranjehemden het tempo steeds verder op. Daarbij was een belangrijke rol weggelegd voor Kilian van Mil. De Hagenaar in Katwijkse dienst was niet best aan het seizoen begonnen en raakte na de uitwedstrijd tegen IJsselmeervogels zijn basisplaats kwijt. Hij mocht na een klein uur invallen voor Tim Freriks en pakte direct de hoofdrol.

Twee minuten na zijn entree had van Mil zijn eerste treffer er al in liggen. De druk die Katwijk op de defensie van OFC zette werd Nino van den Heuvel te veel, van Mil ontfutselde hem de bal en vergrootte beheerst de Katwijkse voorsprong. Tien minuten later stiftte el Azzouti, op aangeven van Kilian van Mil, naar een 4-0 voorsprong. Weer tien minuten later bepaalde de buitenspeler, met een licht getoucheerde streep, de eindstand op 5-0. OFC kon het tempo, met name na rust, niet meer bijbenen en kwam niet verder dan de schade zoveel mogelijk beperken. Misschien was een luid en duidelijk te horen “oooh, wat een bal,” van doelman van Leeuwen in de slotfase wel het meest tekenend voor het verloop van de wedstrijd.

Het duurde even voor Katwijk op gang was, maar toen de motor eenmaal draaide had de regerend kampioen geen kind meer aan de hekkensluiter. En trakteerde de thuisploeg de supporters niet alleen op vijf doelpunten, maar liet het bij vlagen ook goed voetbal zien onder het kunstlicht van De Krom.