REPORTAGE | IJsselmeervogels nog niet veilig na figurantenrol in ‘feestwedstrijd’ tegen Katwijk

IJsselmeervogels heeft zichzelf nog steeds niet definitief veilig kunnen spelen in de Tweede Divisie. De recordkampioen vormde voor aanvang van het duel met nieuwbakken kampioen Katwijk een respectvolle erehaag voor de thuisploeg, maar was in de negentig minuten daarna niets meer dan een figurant in de “feestwedstrijd” van de Krombewoners. Dat de score na twee vroege goals van Ahmed el Azzouti niet hoger opliep, had Katwijk vooral aan zichzelf te danken, want de bezoekers legden de ploeg van Anthony Correia nauwelijks een strobreed in de weg.

Natuurlijk kan er gewezen worden op de afwezigen bij IJsselmeervogels (om uiteenlopende redenen kon Gert Peter de Gunst geen beroep doen op Bradley Martis, Mike van de Laar, Kai Heerings, Rydell Poepon en Danny van de Meiracker), maar van een ploeg die nog punten nodig heeft mag je wel een andere instelling verwachten dan wat Rooien lieten zien. Het eerste kwartier was nog niet om of Katwijk had twee doelpunten te pakken en mogelijkheden gecreëerd op meer.

Monsterscore lonkt

Na acht minuten spelen combineerden Mukhtar Suleiman en Ahmed el Azzouti met z’n tweeën door de defensie van IJsselmeervogels, waarna laatstgenoemde de openingstreffer op het bord zette. Drie minuten later was het weer raak, nadat één van de verdedigers van de bezoekers onder druk van Tim Freriks onbedoeld el Azzouti in stelling bracht. De openingsfase leek de ideale opmaat voor een monsterscore, maar die bleef uit omdat Katwijk na de 2-0 steeds nonchalanter begon te spelen. Ondanks die nonchalance kregen de oranjehemden via Kylian van Mil en Lars Weistra nog een paar goede kansen om de voorsprong uit te breiden. Maar het was misschien nog wel frappanter dat IJsselmeervogels nauwelijks iets deed om de Katwijkse nonchalance af te straffen. De Rooien speelden op De Krom geen wedstrijd, ze ondergingen er één.

Schaap voorkomt afstraffing

Na rust bleef zowel het spelbeeld als de score hetzelfde. Dat laatste was vooral te danken aan doelman Jaimy Schaap, die met een paar goede reddingen voorkwam dat zijn ploeg met een flink pak op de broek huiswaarts moest keren. Met name de redding op een inzet van Suleiman was er eentje van grote schoonheid. Daarmee was één van de spaarzame hoogtepunten van de bezoekers genoemd, verder was het vooral heel tam en slordig wat IJsselmeervogels liet zien. Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Bronsvoort werd op het veld nog een podium opgezet, zodat Katwijk de schaal kon ontvangen met de reclame-uitingen van de hoofdsponsor goed in beeld, maar niemand van de spelers en staf van de bezoekers heeft daar iets van meegekregen.

Heracles-scenario

Met gebogen hoofden waren de Rooien al afgedropen richting de kleedkamer, even tam en onopvallend als zij in de wedstrijd waren. Een seizoen dat aan de Rode zijde van De Westmaat nooit harder wist te ontbranden dan een nachtkaars, dreigt ook als zodanig uit te gaan. Al zal dat laatste voor de mensen die IJsselmeervogels een warm hart toedragen als muziek in de oren klinken, want ook een “Heracles-scenario” behoort nog steeds tot de mogelijkheden.