REPORTAGE | AFC de meest scherpe in kansenmisfestijn tegen Excelsior Maassluis

AFC heeft dinsdagavond eindelijk weer eens een driepunter mogen noteren. In het kansenmisfestijn tegen Excelsior Maassluis was de ploeg van Uli Landvreugd uiteindelijk net ietsje doeltreffender dan de Tricolores. Waar de wedstrijd ook in een tennisachtige uitslag zoals 6-4 had kunnen eindigen, bleef het scorebord uiteindelijk steken op 2-1. Verdediger Guus van Weerdenburg had de Amsterdammers in de eerste helft, via een fraaie solo, al op 1-0 gezet, maar vlak voor tijd kopte invaller Baset Moshtaq de gelijkmaker tegen de touwen. Lang duurde deze gelijke stand echter niet, want AFC’er Splinter de Mooij zorgde vlak hierna voor de 2-1.

Wie van te voren het affiche AFC – Excelsior Maassluis op de agenda zag staan, zou nou niet meteen deze ontmoeting met een rode stift omcirkelen. Hoe anders was dat afgelopen zaterdag bij de ploeg uit Maassluis, toen de Tricolores ruim 1400 Katwijkers op bezoek kregen voor wat de kampioenswedstrijd had moeten worden. Had moeten worden ja, want de Maasluizer staken hier een stokje voor. Via een schitterende vrije trap van de (letterlijk & figuurlijke) grote man bij de Tricolores de laatste weken: Gabri Urbanus. De 21-jarige centrumverdediger is bezig aan een uitstekend seizoen en dit is ook de scouts van de BVO’s opgevallen. Wekelijks staan er nu scouts langs de lijn die “die nummer 22 van Excelsior Maassluis” in hun boekje laten verdwijnen. Met 7 goals uit 31 wedstrijden draagt de mandekker dus ook nog aanvallend zijn steentje bij. Met de enorme kracht die Urbanus aan zijn schoten kan meegeven hij de plaag van elke doelverdediger. Ook tegen AFC stond hij weer in de basis en vormde samen met zijn kompanen Kevin Ringeling & Gijs Abbas de defensie. AFC zat de laatste weken een beetje in een dip. De Amsterdammers waren al relatief snel afgehaakt in de titelrace en voetballen eigenlijk nergens meer voor. De laatste drie wedstrijden, tegen respectievelijk GVVV (0-3), Noordwijk (1-1) en ASWH (3-3) leverden allemaal puntenverlies op en zo dateerde de laatste overwinning alweer van 30 april, toen op Houtrust SVV Scheveningen werd verslagen. Om het seizoen niet helemaal als een nachtkaars te laten doven, moesten de mannen van Landvreugd dinsdagavond eigenlijk “gewoon” weer eens winnen. Aankomend hoofdtrainer Benno Nihom was dinsdagavond getuige van de wedstrijd van zijn nieuwe team en zal ongetwijfeld al bezig zijn met de selectie van aankomend seizoen.

Nihom zag dat huidig trainer Landvreugd vier wisselingen toe had gepast ten opzichte van het gelijkspel tegen ASWH. In het goal verving Jordi van Stappershoef Patrick Zonneveld en verder speelden Koen Wesdorp, Segun Owobowale en Mohamed Betti in de plaats van Tim Linthorst, Oussama Siali & Djuric Ascencion. Bij Excelsior Maassluis slechts één wijziging ten opzichte van de overwinning op Katwijk; aanvaller Vincent van den Berg speelde niet en werd voorin vervangen door Brandon Robinson.

Waar iedereen al voor vreesde, werd ook wel beetje waar. Het was dinsdagavond lekker weer op de Zuidas en door het gebrek aan belang van deze wedstrijd leek het op veel momenten op een potje wat normaalgesproken ergens op een zomerse juli-avond gepeeld zou worden. Het begon eigenlijk al voor het eerste fluitsignaal toen de wedstrijd niet kon beginnen door een kapot doelnet op het fraaie nieuwe sportpark van AFC. Toen dit was opgelost kon scheidsrechter De Winter eindelijk laten aftrappen. Beide ploegen hanteerden een laag tempo en leken niet over te lopen van motivatie om er een spectaculaire avond van te maken. In de beginfase was het vooral Excelsior Maassluis wat een paar kleine kansjes op haar naam mocht schrijven. Zo was Kevin Ringeling gevaarlijk met het hoofd en loerde Dave van Delft op zijn momentjes. Dit momentje voor Van Delft kwam er ook na een kwartier voetballen toen de aanvoerder door midden van een lange bal werd weggestuurd. Waar ze bij AFC aan buitenspel dachten, had scheidsrechter Frank de Winter geen twijfel en mocht de aanval doorgaan. Van Delft had een zee van ruimte en kwam oog-in-oog met keeper Van Stappershoef. De keeper mocht zich tot winnaar van deze onderlinge strijd bekronen, want door het goed klein maken van zijn goal kon de vervanger van Zonneveld de inzet van de spits blokkeren en was de kans voor Excelsior Maassluis om op voorsprong te komen verkeken. AFC had aanvallend nog weinig laten zien. Spits Raily Ignacio had zich wel een paar keer in de vijandelijke zestien gemeld, maar verder dan mogelijkheden tot kansen kwam de 34-jarige aanvaller niet. “Als de aanvallers het niet doen, dan moet ik het maar doen.” moet Guus van Weerdenburg net na een half uur spelen hebben gedacht. De verdediger schoof mee naar voren en kreeg de bal van Milan Hoek in de voeten gespeeld. Aangezien hij niet werd aangevallen, besloot Van Weerdenburg maar richting het doel van Van Leeuwen te gaan. Als Moses opende hij de defensie van de Maassluizers als een soort rode zee en kon ongestoord doorstomen. Vanaf een meter of 14 had Van Leeuwen daarna ook geen antwoord op het geloste schot en zo kwamen de Amsterdammers vrij gemakkelijk aan de 1-0. Trainer Dogan Corneille, afgelopen week nog beloond met een VVON-award in District West 2, zou ongetwijfeld hebben gebaald van de manier waarop zijn ploeg de deur voor Van Weerdenburg wagenwijd openzette en zodoende de achterstand moest incasseren. Vlak voor rust had invaller Kaylan Muis de gelijkmaker op het scorebord moeten zetten, maar opnieuw was Jordi van Stappershoef de winnaar in een onderling duel met de aanvaller. Muis, die nog geen minuut voor zijn kans de geblesseerde Dave van Delft afloste, verzuimde dus zijn eerste actie meteen te verzilveren waardoor zijn ploeg alsnog met een 1-0 achterstand de rust in ging.

In de tweede helft een iets ander spelbeeld waarin beide ploegen allebei een legio aan kansen kregen. Het begon met spits Brandon Robinson, die de eerste mogelijkheid van de tweede helft niet kon benutten. Daarna was het Ignacio voor AFC die ook Van Leeuwen niet kon passeren in een één-op-één-duel. Het werd op een moment een beetje lachwekkend, aangezien de kansen steeds groter werden, maar het vizier bij niemand op scherp leek te staan. Als het op een gegeven moment 6-4 had gestaan, dan zou dit niet eens een geflatteerde score zijn geweest. Maar goed, het was nog maar 1-0 en dus hadden de Tricolores nog alle kans op het behalen van een resultaat in de hoofdstad. Naarmate de tijd verstreek, speelden de Tricolores dan ook steeds wat offensiever. Corneille had een paar laatste wisselingen in zijn elftal toegepast en had Urbanus in de spits gepositioneerd zodat hij met zijn lengte en kopkracht van aanvallende waarde kon zijn. Het optimistische spel leverde in de 83e minuut dan ook de gelijkmaker op, maar het was niet Urbanus die scoorde. Het was invaller Baset Moshtaq die de voorzet van die andere invaller, Remo de Vroege, in de touwen kopte. Het was het eerste doelpunt voor de verdediger in de hoofmacht van de club waar hij ook zijn opleiding genoot. Heel lang duurde de blijdschap van Moshtaq en zijn teamgenoten niet, want nog geen drie minuten na de 1-1 kopte Splinter de Mooij AFC op 2-1. De Mooij was het meest attent op een corner van invaller Djuric Ascencion en verschalkte Van Leeuwen met een lage kopbal. Een kopbal die overigens houdbaar leek, maar Van Leeuwen bleef het antwoord schuldig en zodoende trok AFC de wedstrijd weer naar zich toe.

Deze hernieuwde voorsprong werd niet meer uit handen gegeven en zo boekten de Amsterdammers de eerste zege van de maand mei. Aanstaande zaterdag is er nog een kans om het zegenaantal van deze maand te verdubbelen als de ploeg van Landvreugd op bezoek moet bij TEC in Tiel. Voor Excelsior Maassluis wacht de ontmoeting met Spakenburg, maar ook deze wedstrijd gaat om des keizers baard.