Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Katwijk gered door ‘een wonder’ in Scheveningen

,,Alleen een wonder kan je nog redden.” Het is een gezegde dat vaak pas gebruikt wordt als de situatie echt uitzichtloos is en de kans dat het allemaal nog goedkomt zo minimaal dat je er eigenlijk niet meer in gelooft. Nadat Katwijk na 90 minuten voetbal op een 2-0 achterstand staat bij Scheveningen en nauwelijks kansen af heeft weten te dwingen is er niemand op Houtrust die nog gelooft dat deze wedstrijd nog in Katwijks voordeel te kantelen is. Alleen een wonder kon Katwijk nog redden. Als scheidsrechter Henshuijs na negen minuten toegevoegde tijd de wedstrijd definitief de geschiedenisboeken in blaast, staat het 2-2. Wonderen bestaan.

Je hoeft alleen maar naar het Scheveningse kamp te kijken om te concluderen dat wonderen niet alleen bestaan, maar dat een wonder soms ook ontzettend oneerlijk kan zijn. Het tactische plan van John Blok pakte niet alleen prima uit, het betaalde zich ook al snel uit. Al na vier minuten ontsnapte Michael de Niet aan de aandacht van de Katwijkse defensie, maar ook aan de buitenspelval. Doelman Andre Krul wist de Niet wel te stuiten, maar deed dat zo dat scheidsrechter Henshuijs niets anders kon doen dan de bal op de stip te leggen. Een minuutje later zette Lex Immers Scheveningen op een 1-0 voorsprong. Amper een minuut daarna ontsnapte de Niet voor de tweede keer aan de aandacht van de Katwijkse defensie en dwong hij Raoul Esseboom om aan de noodrem te trekken. De boomlange centrale verdediger krijgt direct (en terecht) de eerste gele kaart van de wedstrijd. Kortom, de problemen stapelen zich al vroeg op voor de Krombewoners.

Succesvolle Scheveningse tactiek

Hoewel de keuzemogelijkheid er was voor Scheveningen beperkte de ploeg van John Blok zich niet tot opvangen van de tegenstander zonder zelf het initiatief te pakken. Katwijk had het juist moeilijk met het spel kort nadat Scheveningen de bal veroverd had. Daarbij was een hoofdrol weggelegd voor de lange crosspass. De Schollenkoppen wisselden vaak razendsnel van kant, waardoor Katwijk zelden in staat was om de tegenstander onder druk te zetten. Beweging in de diepte zorgde er vervolgens voor dat Scheveningen veel vaker gevaarlijk voor het doel van Krul opdook, dan Katwijk voor dat van Sven van der Maaten.

Kansen

Nog voor de penalty werd Mehmet Aldogan al een keer vrijgespeeld, daarna waren er voor rust nog twee grote kansen voor De Niet, die beide keren in Krul zijn meerdere moest erkennen. Aan de andere kant kwam rechtsback Tyrone Owusu met regelmaat van de klok en de snelheid van een goed opgevoerde Kreidler opzetten. Zijn schoten waren echter te onzuiver om Krul te verontrusten.

Pover Katwijk

Katwijk stelde er de gehele wedstrijd maar bitter weinig tegenover. Het centrale duo Paul Kok/Raoul Esseboom worstelde met de ruimte in de rug en hun gebrek aan snelheid, gelegenheids-rechtsback Rick van der Meer had het moeilijk met de Niet en Joey Ravensbergen kwam wel vaak op, maar moest even zo vaak een sprint terug nemen, nadat er veel te slordig met het balbezit werd omgegaan en Owusu de weg naar voren had gevonden. De enige die zich enigszins aan de Katwijkse malaise onttrok was Quinton Christina. Hij was voor rust de enige die doelman van der Maaten enigszins kon testen met een schot vanaf de rand van het strafschopgebied.

2-0

In het eerste kwartier na rust kreeg Scheveningen de beste kansen op meer. Na een minuut of vijf in de tweede helft kan Owusu het doel van Krul bestoken na een goede aanval, maar zijn schot paste meer bij de misère van de tegenstander dan bij het goede spel van zijn ploeg. Even later kan Rog vanaf rechts het zestiengebied in komen, maar hij is te slordig met zijn voorzet. Even later verdubbelt uitgerekend Rog de score, na een piekfijne omschakeling uit een Katwijkse corner. Zijn goal zorgt niet alleen voor Scheveningse blijdschap, maar ook voor activiteit op de Katwijkse bank. Nadat Anthony Correia na een klein uur spelen Marciano Mengerink en Danny van Haaren al heeft gebracht, grijpt hij na de 2-0 vrijwel direct in. Finn Janmaat en Dario van Breukelen moeten ervoor zorgen dat het spelbeeld wat kantelt, maar mocht Katwijk een overwicht hebben gehad, dan was dat er eentje zonder goed voetbal en bijbehorende mogelijkheden. Alleen het karakter van de koploper imponeerde, maar dat was verre van voldoende om Scheveningen te verontrusten.

Negen minuten blessuretijd

De frustratie wordt kort voor tijd luister bijgezet door een aantal supporters die vinden dat Van der Maaten te veel tijdrekt en plastic bekers naar hem gooien. Waar scheidsrechter Henshuijs geen oog had voor de treuzelende Van der Maaten achtte hij het wel nodig om de wedstrijd stil te leggen, zodat de inmiddels al bedaarde gemoederen nog verder konden bedaren. Het gevolg: maar liefst negen minuten blessuretijd. En in die negen minuten valt ineens alles de kant van Katwijk op en voltrekt zich een wonder. In minuut 92 krijgt Van Mil de mogelijkheid om van een meter of 20 uit te halen, met een lage schuiver laat hij Van der Maaten kansloos. Drie minuten later valt de zoveelste bal die in de ‘zestien’ wordt gepompt eindelijk een keer goed en Marciano Mengerink kan de gelijkmaker achter Van der Maaten schieten.

Zure druiven

Voor Scheveningen, dat na een goede wedstrijd in de slotfase de winst uit de handen zag glippen, waren de druiven zuur. Voor het worstelende Katwijk die vanuit een uitzichtloze situatie ergens een punt wisten te vinden, voelde het bijna als winst. Wonderen bestaan. Maar ze zijn niet voor iedereen even leuk.