Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Quick Boys pakt ternauwernood volle buit tegen ASWH

Quick Boys is nog maar net teruggekeerd uit Groesbeek, of de nummer acht uit de Tweede Divisie krijgt ASWH alweer op bezoek. De Katwijkers namen drie punten mee terug naar Nieuw-Zuid na een hectische slotfase, waarin Paul van der Helm de held werd door een strafschop te keren. Quick Boys zal proberen de goede reeks voort te zetten tegen ASWH, een ploeg waarvan de laatste wedstrijden geen gewenst resultaat opleverden. Het elftal van Rogier Veenstra zal in Katwijk de rol van underdog op zich nemen, maar bijt flink van zich af.

De meest opvallende wijziging bij Quick Boys is doorgevoerd op de bank, waar Mourad Mhgizrat de rol van hoofdtrainer op zich neemt, omdat Edwin Grünholz met andere KNVB-cursisten bij Club Brugge op bezoek is. Op het veld keert Tommy Bekooij, matchwinner bij De Treffers, terug in de basis, evenals Nigel Ogidi Nwankwo. Bij ASWH één wijziging ten opzichte van zaterdag, Jesper van den Bosch staat in de startopstelling in plaats van Samuel van der Velden.

Van der Helm valt op

De eerste helft begint rustig met een aantal kleine aanvalsmogelijkheden, maar echt grote kansen ontbreken in de openingsfase. Van der Helm trekt de aandacht naar zich toe, omdat hij de bal tweemaal tegen een aanvaller schiet. Dit levert verder echter niks op voor ASWH, dat in de achttiende minuut voor de eerste doelpoging mag tekenen. Een kopbal van Yarick Dorst gaat rakelings over het doel van Quick Boys heen. Tien minuten komt Quick Boys uit de eerste grote mogelijkheid op voorsprong via Darren Maatsen. Voorafgaand aan de goal liet Tommy Bekooij zien dat hij zijn vorm weer enigszins heeft teruggevonden, maar zijn schot wordt in eerste instantie gered door Bryan Janssen. De rebound is daarentegen onhoudbaar, als Maatsen de 1-0 binnenschiet.

Kansen

Voor de rust creëert de thuisploeg nog een aantal kansen om de voorsprong te verdubbelen, met onder andere Nigel Ogidi Nwankwo. Zijn schot dwingt Janssen tot een knappe redding, als deze nog wordt aangeraakt door Jorginho Soares. Bekooij levert een paar minuten later nog meer bewijsstukken aan, dat hij zijn vorm weer terug heeft gevonden. De verdediging van ASWH wordt het bos in gestuurd, maar Bekooij schiet uiteindelijk hard over. Het laatste gevaar in de eerste helft wordt gecreëerd door Youssef El Kachati. De spits steekt zoveel energie in een aardige dribbel, dat hij te weinig kracht overhoudt om goed te kunnen schieten.

Wereldgoal Van de Kreeke

Zeven minuten na rust neemt ASWH het doel van Quick Boys eens onder vuur, maar een kopbal van Daniël Wissel wordt net voor de lijn verwerkt door Maatsen. Na zeventig minuten worden de schijnwerpers gericht op Sam van de Kreeke. Hij ziet Van der Helm voor zijn doel staan en schiet de bal van grote afstand weergaloos binnen. Even lijkt het de goede kant op te gaan voor de bezoekers uit Hendrik-Ido-Ambacht, maar geen twee minuten na de 1-1 komt ASWH met tien man te staan. Gilmaro van de Werp gaat met gestrekt been in op Chima Bosman en lijkt daar in eerste instantie een gele kaart voor te krijgen. De tackle wordt gevolgd door een groot opstootje, waarna scheidsrechter Teuben de gele kaart voor een rode heeft verruild. Naast de rode kaart van Van der Werp, kreeg ook Bryan Janssen een gele kaart.

Mourad Mghizrat besluit een aantal aanvallende wissels in te brengen in de gedaante van Levi van Duijn, Kevin van Kippersluis en Mike van der Ban. Nadat de toegepaste wissels bij De Treffers al resultaat opleverde, werpen de wissels ook tegen ASWH zijn vruchten af. Vier minuten voor tijd valt de bal voor de voeten van Kevin van Kippersluis en de invaller weet daar vervolgens wel raad mee. Hij schiet de bal hard achter Janssen, voor de 2-1 op Nieuw-Zuid. De blessuretijd bedraagt vijf minuten, maar beide ploegen worden daarin uiteindelijk niet gevaarlijk.

Hoogstaand voetbal hebben we niet gezien in Katwijk, maar het mag duidelijk zijn dat Quick Boys meer moeite heeft gehad met ASWH dan vooraf verwacht. De thuisploeg trekt een terechte overwinning over de streep, maar mag van geluk spreken dat ASWH de laatste twintig minuten met tien man moest spelen. Quick Boys mag de goede reeks zaterdag proberen voort te zetten tegen IJsselmeervogels, terwijl ASWH op jacht gaat naar punten tegen Spakenburg.