Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

VOORBESCHOUWING TWEEDE DIVISIE | Onderweg naar bijltjesdag

Met de week stijgt de spanning in de tweede divisie. Bovenin voor koploper AFC en de achtervolgers uit de Bollenstreek, Rijnsburgse Boys en v.v. Katwijk. Maar ook onderin zijn de belangen groot en gaan een aantal teams het gevecht aan om het vege lijf te redden. OFC is daar sinds afgelopen weekend niet meer bij betrokken omdat de puntenachterstand sinds toen mathematisch te groot is geworden. Wel in dat gevecht bevinden zich nog Scheveningen, dat met nog een zege erbij zeker is van prolongatie in de Tweede Divisie, TEC, Excelsior Maassluis en IJsselmeervogels.

De situatie in de kop van de ranglijst is in tegenstelling van het onderste deel overzichtelijk. Er zijn drie kanshebbers over voor de titel. En die drie liggen heel dicht bij elkaar maar hebben toch verschillende uitgangspunten. Koploper AFC bijvoorbeeld is bij een eventuele nederlaag zaterdag in het thuisduel met Quick Boys nog niet uitgeschakeld.  Maar als AFC nou wel wint en Rijnsburgse Boys zou verliezen dan is RBB wel meteen vrijwel kansloos. Het gat zou met nog twee rondes te gaan vijf punten bedragen.

Olie ververst, kapotte startmotor
De Rijnsburgers ontvangen het wispelturige SV Spakenburg. En dan is er nog v.v. Katwijk. De club had onlangs nog de olie ververst maar had afgelopen zaterdag in Maassluis tegen Jong Sparta een kapotte startmotor. Het werd uiteindelijk 5-3 en daarmee gooiden de Katwijkers vijf punten in twee wedstrijden weg. En daarmee meteen ook de comfortabele voorsprong op de concurrente.

Het grappige aan het programma voor komend weekend is dat zowel AFC, v.v. Katwijk als Rijnsburgse Boys thuiswedstrijden spelen, en dan ook nog tegen clubs die noch kampioen kunnen worden, noch degradatieproblemen kennen. De wedstrijden voor de kampioenskandidaten:

AFC – Quick Boys

v.v. Katwijk -Kozakken Boys

Rijnsburgse Boys – Spakenburg

Kijken we vervolgens naar de degradatiestrijd dan nemen we daar SVV Scheveningen als eerste in mee. Niet dat we denken dat die club zich niet zal redden, maar puur cijfermatig heeft de club nog één zege nodig. Die zal moeten komen uit de wedstrijd tegen De Treffers, aanstaande zaterdag om 18.00 uur in Groesbeek, de wedstrijd tegen concurrent IJsselmeervogels op Houtrust volgend weekend dan wel desnoods in de laatste ronde bij TEC. Uiteraard zal Scheveningen alles op alles zetten om dit weekend al haar positie veilig te stellen bij de Treffers, dat nog drie wedstrijden speelt om des keizers baard.

Op weg naar reddingsboei?
TEC heeft drie punten minder dan Scheveningen maar heeft een programma dat  veel mogelijkheid biedt op redding. Zondagmiddag komt Jong Volendam op bezoek. Deze club speelt in feite buiten de competitie, staat op de ranglijst ondertussen ook als laatste en lijkt niet in staat de Tielenaren een punt afhandig te maken. TEC speelt nog tegen Noordwijk (uit) en Scheveningen (thuis) in speelronde 34. Het zou zomaar kunnen dat tegen die tijd beide clubs al veilig zijn.

Als dat laatste het geval zou zijn dan is er op de laatste speeldag nog een strijd tegen degradatie dan wel P/D-wedstrijden wedstrijden gaande tussen Excelsior Maassluis en IJsselmeervogels.

Niets meer te winnen of verliezen?
Ook hier doet zich weer het toeval voor dat de beide teams zaterdag thuis spelen tegen een tegenstander die niets meer te winnen of verliezen heeft. IJsselmeervogels, zonder de geschorste Jaimy Schaap en Wessel Boer speelt op de Westmaat tegen v.v. Noordwijk terwijl Excelsior Maassluis op de Dijkpolder aantreedt tegen degradant OFC.

Natuurlijk kunnen we in deze beschouwing niet heen om de situatie rond de gestaakte wedstrijd Jong Volendam – IJsselmeervogels. Deze wedstrijd krijgt nog een staartje van 3 minuten en wel op dinsdag 16 mei vanaf 20.30 uur. De tussenstand is 3-3 en met die stand zou IJsselmeervogels de achterstand op de ranglijst op Excelsior Maassluis terug brengen van drie naar twee punten, er van uitgaand dat het gat niet verandert komend weekend. Maar het kan nog beroerder uitpakken voor de tricolores indien de Vogels nog zouden toeslaan in het Krasstadion.

Opdracht duidelijk voor Excelsior Maassluis
Dit laatste geeft het belang van Excelsior Maassluis – OFC nog eens duidelijk aan. De thuisclub moet winnen zaterdag om niet op die dag dan wel dinsdag mogelijk te worden gepasseerd door de Spakenburgse formatie van Gert Jan Karsten.

De wedstrijden van de degradatiekandidaten:

De Treffers – SVV Scheveningen

TEC – Jong Volendam

Excelsior Maassluis – OFC

IJsselmeervogels – v.v. Noordwijk

Er blijven twee wedstrijden in de Tweede Divisie over waarbij de strijd vooral om de eer en overwinningspremies zal gaan, te weten:

HHC Hardenberg – FC Lisse

Koninklijke HFC – Jong Sparta.