Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

VOORBESCHOUWING DERDE DIVISIE ZATERDAG | De keuze is reuze in speelronde 32

Voor de volgers van de Derde Divisie zaterdag is speelronde 32 één om van te watertanden. Het is voor de niet club gebonden voetbalfan die deze week een duel bij wil wonen in deze competitie echt een lastig karwei om te kiezen. Er zijn zoveel wedstrijden die nog echt ergens om gaan, is het niet de titelstrijd dan wel het gevecht tegen degradatie en wat te denken van het dichtbij komen van de winst in de derde periode? Een luxeprobleem dus in een van de mooiste competities van Europa zoals al eerder aangegeven.

Titelstrijd
Het is al weken duidelijk dat er nog twee ploegen strijden om het kampioenschap en het daar bijbehorende directe ticket voor de Tweede Divisie, ACV Assen en GVVV. Eerstgenoemde club heeft drie punten voorsprong op de vereniging uit Veenendaal en indien men dus zeven punten weet te pakken uit de resterende drie wedstrijden zal er een feest losbarsten in Drenthe. GVVV kan dus niets anders doen dan de komende wedstrijden winnen en dan met een schuin oog kijken naar de concurrent. Deze zaterdag staat voor de nummer twee van de ranglijst echt een lastig karwei op het programma. GVVV moet op bezoek bij DVS’33 dat nog kansrijk is in de strijd om de derde periodetitel. Dit net zoals GVVV al zal daar voor de ploeg totaal de interesse niet naar uitgaan. Dat het een fraai affiche is heeft niet alleen met de belangen te maken, maar zeker ook met de eerdere confrontatie dit seizoen in Veenendaal. Daar ontsnapte GVVV aan puntenverlies door een treffer in de slotfase van Ilias Latif (3-2). Dit nadat DVS’33 binnen een half uur op een 0-2 voorsprong gekomen was.

Koploper ACV stuit op papier ook op een lastige tegenstander in de vorm van Sportlust’46, de huidige nummer zes van de ranglijst maar dat met slechts drie punten achterstand op de nummer drie SteDoCo. De ploeg uit Woerden begon het seizoen toch zeker als een van de titelkandidaten, maar het wist dit niet waar te maken. Het breekpunt zat hem waarschijnlijk in de ruime (6-0) nederlaag die het moest slikken tegen GVVV op het moment dat men nog volop in de race was voor de nummer één positie. Sportlust’46 won wel de laatste twee wedstrijden, maar daarbij moet wel aangetekend worden dat dit was tegen hekkensluiter ASWH en het al uitgespeelde DOVO. Daar staat tegenover dat ACV al sinds oktober 2022 ongeslagen is in competitieverband en recent knap drie punten wist te pakken in Nijkerk tegen Sparta. Dit seizoen eindigde de wedstrijd in Woerden tussen Sportlust’46 en ACV in een gelijkspel, iets waar de lijstaanvoerder nu zeker geen genoegen mee zal nemen.

Degradatiestrijd
In de onderste regionen is er ook meer dan voldoende spanning als het gaat om directe degradatie, moeten spelen van nacompetitie of het zich alsnog weten te handhaven. Ruim gezien is zelfs de nummer 12, Harkemase Boys, nog niet veilig als het gaat om het moeten spelen van nacompetitie. De ploeg heeft vier punten voorsprong op de nummer vijftien VVOG. Zaterdag komt Sparta Nijkerk op bezoek in Friesland dat nog aast op de derde periodetitel. Dus lijkt het er wel een beetje op dat de spanning bij Harkema nog niet weggenomen zal worden in deze speelronde.

Vanaf positie dertien is het echter helemaal billenknijpen gezien de stand:

13. SV Urk 31-33
14. RKAV Volendam 31-33
———————————
15. VVOG 31-32
16. Ter Leede 31-27
———————————
17. Excelsior’31 31-27
18. ASWH 31-27

Op Urk staat een regelrechte degradatiekraker op het programma tussen de plaatselijke SV en Excelsior’31 en in Sassenheim staan Ter Leede en ASWH tegenover elkaar. Twee wedstrijden dus waar de belangen groot zijn en een nederlaag wel eens degradatie zou kunnen betekenen naar de Vierde Divisie. De nummer veertien RKAV Volendam staat voor een lastige opgave om punten af te snoepen tegen SteDoCo dat zoals gezegd op de derde plaats staat.

Verder moet VVOG op bezoek bij DOVO. De ploeg uit Harderwijk wist de laatste drie wedstrijden winnend af te sluiten waar DOVO juist drie keer met lege handen stond. Voor VVOG staat er veel op het spel terwijl DOVO zich kan voorbereiden op de nacompetitie met als inzet een ticket voor de Tweede Divisie. De vorige wedstrijd tussen deze twee ploegen eindigde destijds in een ijskoud Harderwijk (en dat kan ik weten) in een 4-1 overwinning voor VVOG. Destijds met een uitstekend spelende Jeremy de Graaf die toen goed was voor een hattrick in een tijdsbestek van ongeveer twintig minuten. Zondag zal een uitgebreid verslag op de website verschijnen van DOVO – VVOG.

Derde periodetitel
Naast de al genoemde ploegen GVVV, Sparta Nijkerk, DVS’33 en SteDoCo zijn er nog twee andere teams die kansrijk zijn in de strijd om de derde periodetitel. Dat zijn FC Rijnvogels en Hoek met beiden slechts twee punten achterstand op GVVV dat op een tweede plaats staat in de strijd om deze periode. ACV, dat eerste staat heeft al een periode weten te bemachtigen dus zou de nummer twee er nu mee vandoor mogen gaan. FC Rijnvogels ontvangt Barendrecht en Hoek moet op bezoek naar Staphorst.