REPORTAGE | Excelsior ’31 pakt in extremis een punt bij Sportlust ’46

Na een wedstrijd met twee gezichten zijn Sportlust ’46 en Excelsior ’31 tijdens een onderling inhaalduel in Woerden tot een 2-2 eindstand gekomen. De derde divisionisten speelden twee totaal verschillende helften, met Sportlust ’46 voor de pauze als de sterkste en Excelsior ’31 er na. Aan de 2-0 ruststand viel niets af te dingen, maar aan de 2-2 eindstand ook niet.

Al bij de eerste foute pass vanuit de defensie van Excelsior ’31 was het raak. Niels Leemhuis schoof de bal in de voeten van Mark van der Weijden en die haalde van dichtbij de punt van het zestienmetergebied uit voor een schitterend schot, dat achter doelman Anthony van Zaltbommel in de kruising sloeg: 1-0.

Sportlust ’46 zette meteen door. Zo moest Van Zaltbommel optreden bij een kopbal van Bas van Zoest na een hoekschop en liet Mo Bendadi een vliegend schot van zijn voet vertrekken dat maar net voorlangs het doel van de Rijssenaren langs ging.

Het was uitstel van een tweede treffer voor de thuisclub, die halverwege de eerste helft dan ook viel. Mo Bendadi stuurde Zakaria Issarti de diepte in en zijn strakke voorzet werd door Van der Weijden tot doelpunt gepromoveerd: 2-0.

Eén kans voor Excelsior ’31

Tegenover het constante veldoverwicht van Sportlust ’46 konden de gasten slechts één kans zetten. Na 26 minuten kwam Vincent Schmidt na een crosspass via de linkerkant in vrije schietpositie. Zijn poging werd eerst door doelman Romero Antonioli gekeerd en vervolgens het strafschopgebied weer uit gewerkt. De ruststand van 2-0 was niet meer dan het logische gevolg van een beduidend beter voetballend Sportlust ’46.

Alles draait om

Waar de gastheren heel snel in de eerste helft op de 1-0 voorsprong waren gekomen lukte het de gasten na rust heel snel om terug in de wedstrijd te komen. Hakim Ezafzafi stuurde invaller Mirko Zwiers op rechts weg en die bediende Hielke Penterman voor het doel op maat. Uit de draai vond de spits de verre hoek achter Antonioli: 2-1. Ineens was het daarmee weer een wedstrijd. Het geloof leek teruggekeerd bij de gasten, terwijl het soepele voetbal van Sportlust ’46 niet meer terug wilde keren.

Excelsior ’31 beheerste naarmate de tijd verder liep de wedstrijd steeds meer al wist Sportlust ’46 aanvankelijk het aantal kansen dat het weg moest geven te beperken. Punt was eigenlijk vooral dat Sportlust de bal steeds minder goed in de ploeg wist te houden. De fraaiste mogelijkheid voor de gelijkmaker was voor invaller Sander Thomas, die een vrije trap tegen de lat mikte. Een vrije trap wegens hands overigens en waarbij men bij Sportlust ’46 vraagtekens had, met name omdat kort na deze situatie aan de overkant van het veld een soortgelijke handsbal binnen de 16 meter niet werd bestraft door scheidsrechter Schul.

Alsnog de gelijkmaker

Sportlust ’46 leek met hangen en wurgen de 2-1 over de eindstreep te trekken, maar werd in de derde extra minuut alsnog met de gelijkmaker om de oren geslagen. De aanval werd opgezet door Zwiers die in de as van het veld Dérian Reinders vond. In feite kreeg hij te veel ruimte om op te stomen en vond Penterman in vrije positie. Diens hakje werd op waarde geschat door de doorgelopen Givan Werkhoven die de verdiende gelijkmaker achter Antonioli schoot: 2-2

Natuurlijk zuur voor de thuisclub gezien het tijdstip, maar zeker ook verdiend voor de brigade van Jurjan Wouda. Zelfs was er nog een ultieme gelegenheid voor de gasten om de zege mee de bus in te nemen, maar Jasper Groothuis raakte de bal niet goed genoeg om van het ene punt nog een driepunter te maken. De grote winnaar van deze midweekronde werd daarmee de nummer twee van de ranglijst FC Lisse, dat de concurrentie om zich heen slechts één puntje zag binnenhalen.