REPORTAGE | Hercules steelt harten, maar buigt in slotminuut voor NAC Breda

Alle ingrediënten waren aanwezig voor een mooie pot bekervoetbal tussen Hercules en NAC Breda. Een perfecte grasmat op het trainingscomplex van FC Utrecht, waar Hercules naar moest uitwijken en na ettelijke overleggen tussen gemeente, politie en clubs was ook de veiligheid tiptop in orde. Slechts een kleine 1.000 toeschouwers mochten aanwezig zijn bij dit schouwspel maar deze kregen dan ook waar voor hun geld. Na negentig minuten spelen kreeg de thuisploeg iets wat het absoluut niet verdiende: het deksel op de neus, 0-1.

Dat een amateurploeg zenuwen heeft voor een dergelijke wedstrijd moge duidelijk zijn. De belangstelling van de pers, de hoeveelheid publiek en sfeer zijn toch anders dan bij een normaal competitieduel. NAC Breda had de laatste drie duels in de Keuken Kampioen Divisie verloren. De ploeg van trainer Robert Molenaar liep dan ook niet over van het zelfvertrouwen. Hercules daarentegen is, na een stroeve start in de competitie, inmiddels opgeklommen naar de tweede plaats in de Derde Divisie Zondag. Trainer René van der Kooij van de thuisploeg had in de aanloop naar woensdag al aangegeven dat zijn ploeg er een echte wedstrijd van wilde maken. Zoals verwacht was het NAC Breda wat uit de startblokken schoot. In de vierde minuut was er de eerste poging op het doel van doelman Pepijn Vonk. Dezelfde Vonk moest een aantal minuten later handelend optreden op een poging van Thomas Marijnissen.

Zenuwen onder controle

Na deze eerste storm was het Hercules wat de zenuwen onder controle kreeg en wat van het eigen spel kon laten zien. Met een verzorgde opbouw van achteruit werd getracht de gevaarlijke spitsen Pieters en Waterink te zoeken. Er kwamen ook speldenprikjes, maar in de afrondende fase ontbrak het aan finesse bij de blauw-witten. Bij NAC Breda stroopte het spel na de openingsfase al snel. Het baltempo was te laag. Passes waren onnauwkeurig, of er zat weer een Hercules-been tussen die de aanval onderbrak. Vlak voor rust leek de wedstrijd dan toch opengebroken te gaan worden. Het was opnieuw Thomas Marijnissen die, na een fraaie combinatie met de al vroeg ingevallen Boris van Schuppen, over schoot. De kans waar je als amateurclub op hoopt kwam er voor de rust ook nog. Spits Tim Waterink won het sprintduel van zijn directe tegenstander. Na een kapbeweging om zichzelf vrij te spelen kwam de spits verkeerd uit en besloot om de bal af te leggen in plaats van zelf te schieten.

Andere boeg

Na de thee besloot Robert Molenaar het over een andere boeg te gooien. Er werd een verdediger opgeofferd voor een aanvaller om zo de druk te verhogen. Hercules moest zich door deze wijziging even herpakken, maar was wel de ploeg die als eerste gevaarlijk werd in de tweede helft. Topscorer Waterink kreeg van dichtbij een dot van een kans uit een vrije trap. Waar de spits besloot de bal met de voet binnen te willen werken was de optie om dit met het hoofd te doen wellicht een betere geweest. Het enige echt grote gevaar van de bezoekers was een poging van spits Jort van de Sande. Zijn tegendraadse kopbal verdween voor de bezoekers net langs de verkeerde kant van de paal.

Overleven

Vanaf minuut 75 werd het overleven voor Hercules. De krachten vloeiden door het hogere tempo dan normaal langzaam weg. Aanvoerder en kilometervreter Nathan Bijl moest als eerste met een lege accu naar de kant. Zijn kompaan op het middenveld Steff van Rooijen was ook niet okselfris meer maar bleef wel staan. Achteraf gaf trainer René van der Kooij aan dat hij gewacht had met wisselen in verband met een eventuele verlenging.

Die verlenging zat er ook aan te komen. NAC Breda kwam niet meer tot uitgespeelde kansen tot de allerlaatste seconde van de wedstrijd. Uit een aanval over de rechterkant was het Boyd Lucassen die de bal bij Odysseus Velanas bezorgde. De oud FC-Utrecht speler, die iedere grasspriet op Zoudenbalch zo’n beetje kent, deponeerde de bal met een fraai schot via de binnenkant van de paal achter doelman Pepijn Vonk.

Trots

De spelers van Hercules stortten ter aarde na deze late goal, beseffende dat er geen tijd meer was voor een eventuele gelijkmaker. Scheidsrechter Clay Ruperti liet nog wel aftrappen maar dat was ook alles. Het publiek stak de verliezers een hart onder de riem en onder een staande ovatie verliet de ploeg van trainer René van der Kooij het veld.

Na afloop overheerste trots bij spelers en staf van Hercules. De ploeg had als team geknokt voor een goed resultaat en had daar ook lang uitzicht op. ,,Je weet dat de tegenstander meer kwaliteit heeft, maar dan is toch vervelend om op deze manier het onderspit te moeten delven,” was de teneur in Utrecht.