Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

VOORBESCHOUWING KNVB BEKER | Onthouden voor een voetbalquiz

Avondwedstrijden, tegenstanders van een ander niveau, de kans om te stunten, media-aandacht en geen lullig prijzengeld. Met veel gevoel voor overdrijving kun je stellen dat de KNVB Beker de Champions League voor amateurclubs is. Zonder die overdrijving mag zeker gesteld worden dat de amateurclubs voor een aanzienlijk deel verantwoordelijk zijn voor de romantiek van het bekervoetbal.

Gisteravond voegden drie clubs zich bij Urk in de “koker” voor de tweede ronde. Spakenburg won in eigen huis van TEC, De Treffers en Kozakken Boys wisten te stunten tegen RKC Waalwijk en Vitesse. De Groesbekers straften de keuze van RKC-trainer Joseph Oosting om met elf invallers te spelen genadeloos af. Kozakken Boys kwam twee keer terug van een achterstand tegen Vitesse en versloeg de Arnhemmers na strafschoppen. Vanavond voegen minimaal drie amateurclubs zich bij het viertal geplaatste clubs, dat aantal kan oplopen tot zeven.

Daarvoor moeten OFC, dat uit moet wijken naar het sportpark van Purmersteijn, en Dongen in eigen huis zien te stunten tegen respectievelijk Sparta en VVV. HHC Hardenberg en Sportlust ’46 spelen beide een heuse streekderby tegen PEC Zwolle en FC Utrecht. Naast een vol sportpark levert het beide clubs ook nog eens de eer op om live te zien te zijn op ESPN. Sportlust ’46 – FC Utrecht begint om 18.45 uur, om 21.00 uur wordt er afgetrapt bij HHC Hardenberg – PEC Zwolle.

Eén van de antwoorden op de vraag “welke twee clubs wonnen, na de traditionele Top 3 het vaakst de KNVB Beker” is AZ. Het andere antwoord is niet één van de profclubs, die in de voorgaande alinea worden genoemd. Sterker nog: het is helemaal geen profclub. Derde Divisionist Quick wist in 1909, 1910, 1911 en 1916 beslag te leggen op de nationale beker en is één van de twee clubs uit de hoogste twee amateurdivisies die de KNVB Beker hebben gewonnen. Koninklijke HFC (drie keer) is de andere. Het is niet heel waarschijnlijk dat de “Haantjes” dat succes nog eens herhalen, maar met een uitwedstrijd tegen RKAV Volendam op het programma is de eerste ronde doorkomen geen onhaalbare kaart.

In Veghel is het vertrouwen in een overwinning van Blauw Geel ‘38 ook groot. Tegenstander DEM wordt in de lokale krant bestempeld als “doenbaar.” Gezien de resultaten van de competitiegenoten is dat zeker niet onterecht, maar we hebben gisteravond kunnen zien dat er gekke dingen mogelijk zijn in de KNVB Beker. Veel gekkere dingen zelfs dan een thuisoverwinning van DEM tegen Blauw Geel ’38.

Bij Katwijk weten ze sinds vorig seizoen dat een (thuis)wedstrijd tegen een andere, minder presterende, amateurclub niet zaligmakend is. Derde Divisionist Harkemase Boys verraste de Krombewoners in eigen huis en vierde die overwinning als een stunt. Dit keer komt DVS ’33 op bezoek. De club uit Ermelo is één van de clubs die jaarlijks meedoen voor promotie naar de Tweede Divisie, maar tot nog toe telkens naast promotie grijpen. Afgelopen seizoen was Kozakken Boys over twee wedstrijden te sterk voor DVS ’33. Dit seizoen lijkt de ploeg van scheidend trainer Peter Wesselink zich te hebben herpakt na een matige start van het seizoen, al werd er afgelopen zaterdag wel verloren van Urk.

Morgen verschijnen er uitgebreide rapportages van Sportlust ’46 – FC Utrecht, DEM – Blauw Geel ’38 en Katwijk – DVS ’33 op topamateurvoetbal.com.